International   •   Cupa Africii 2010   •   CUPA AFRICII PE NAŢIUNI

Condamnare la 24 de ani de închisoare în cazul atacului din ianuarie asupra naţionalei togoleze

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 29 decembrie 2010

Justiţia angoleză a condamnat, miercuri, la 24 de ani de închisoare un bărbat acuzat că a participat la atacul asupra reprezentativei de fotbal a statului Togo, în enclava Cabinda, înainte de Cupa Africii pe Naţiuni, informează AFP.



"Joao Antonio Puati a fost condamnat la 24 de ani de închisoare şi Daniel Simba a fost achitat, din lipsă de probe", a declarat avocatul celor doi, Jose Manuel.



Cei doi bărbaţi, acuzaţi de "rebeliune armată", au pledat nevinovat la începerea procesului, în data de 16 decembrie, în Cabinda. Ei au fost arestaţi la 8 ianuarie, la cîteva ore după atacul împotriva autocarului reprezentativei din Togo, soldat cu doi morţi. Atacul a fost revendicat de separatiştii din Cabinda. Puati şi Simba au fost singurii acuzaţi direct de participarea la atentat.



În ianuarie, au mai fost arestaţi cinci militanţi pentru drepturile omului din Cabinda şi acuzaţi că au adus atingere securităţii statului. Cei cinci ar fi avut în posesie documente ale unei grupări rebele şi s-ar fi întâlnit cu militanţi ai acesteia. Patru din cei cinci au primit, în luna august, pedepse de 3 până la 6 ani de închisoare, dar în decembrie au fost eliberaţi. Al cincilea militant a fost eliberat la sfîrşitul lunii noiembrie, din lipsă de probe.



La 8 ianuarie, cu două zile înaintea debutului Cupei Africii pe Naţiuni din Angola, autocarul selecţionatei togoleze a fost atacat de persoane înarmate la Cabinda. Ofiţerul de comunicare al echipei togoleze, Stanislas Ocloo, şi antrenorul cu portarii, Abalo Amelete, au fost ucişi în atac, iar alţi membri ai delegaţiei togoleze au fost răniţi. Serge Akakpo, care evolua atunci la FC Vaslui, s-a numărat printre persoanele rănite în atacul armat, fiind împuşcat de două ori în spate. Selecţionata din Togo s-a retras apoi de la competiţia din Angola, la cererea guvernului său.



De mai bine de 30 de ani, Flec cere independenţa enclavei petroliere situate la o distanţă de circa 60 de kilometri de Angola, între Congo şi Republica Democrată Congo.




Această provincie, unde majoritatea celor 300.000 de locuitori trăieşte în sărăcie, nu făcea parte în mod tradiţional din Angola, dar a fost anexată acestei ţări odată cu proclamarea independenţei şi plecarea portughezilor, în 1975.

sursa: Mediafax

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.