Gazeta a descoperit un puşti care face furori în fotbalul juvenil din Austria şi e la un pas de a fi luat de Real Madrid: Flavius Daniliuc, 10 ani, mijlocaş stînga.
Băiatul e fiul cel mai mic al unei familii de emigranţi din România. Mai are trei fraţi şi două surori. În februarie, copilul, care nu are încă cetăţenie română, va trece printr-o selecţie pe "Bernabeu".
Flavius Daniliuc împlineşte 10 ani în aprilie, evoluează ca mijlocaş stînga sau central şi deja e considerat un fenomen printre juniorii din Austria. Şi nu numai: a intrat chiar în vizorul lui Real Madrid! Băiatul joacă de 9 luni la Rapid Viena, unde a fost adus de un scouter cu ochi: l-a găsit într-o suburbie a capitalei din Ţara Valsului, la un meci de copii al Admirei Trenkwalder, unde evolua puştiul. Prin calităţile sale neobişnuite, el făcuse, oricum, senzaţie pe teren: 50 de goluri în 11 partide, golgeter absolut al campionatelor de nivelul său!
Tatăl a fugit din ţară în '89: a trecut Dunărea înot!
Povestea lui Flavius e parte din clasica istorie a unei familii de emigranţi. Tatăl său, Mihai, ceasornicar la Suceava, devenit şofer în Austria, a fugit din ţară în iulie '89, cu numai cinci luni înainte de căderea lui Ceauşescu. Avea atunci 21 de ani.
"Timp de trei zile şi trei nopţi, am trecut munţii pe la Anina, împreună cu un grup de prieteni. Apoi, prin zona de la Turnu Severin, am traversat Dunărea înot, asumîndu-ne toate riscurile, inclusiv de a fi împuşcaţi de grăniceri", rememorează Mihai Daniliuc evadarea din lagărul comunist. În '90, a ajuns în Austria şi viitoarea sa soţie: "Tot ilegal, ca şi mine!". Cei doi au astăzi şase copii, dintre care Flavius e mezinul: "Cel mai mare băiat are 19 ani, un munte de om, se pregăteşte să plece ca militar în Kosovo sau în Ciad".
Acceptat fără probe la Rapid Viena
Mihai Daniliuc a simţit potenţialul fotbalistic al puştiului în momentul în care oficialii de la Rapid Viena i-au propus să-l înregimenteze pe Flavius fără nici un fel de probe.
"Se întîmplă rar aşa ceva. De aceea, la început am şi fost priviţi cu suspiciune de părinţii celorlalţi copii din grupe. Mai ales că mulţi vin din familii foarte prospere, ajung la antrenamente cu maşini sofisticate, în timp ce noi eram nişte oameni oarecare. Nişte români care au ales să trăiască onest în Austria!", povesteşte Daniliuc senior.
"Băiatul se plictisea la grupa lui de vîrstă"
Continuă: "A trebuit să trecem peste multe obstacole în primele trei luni după mutarea la Rapid, dar apoi lucrurile au început să intre pe un făgaş normal. Am fost extrem de bucuroşi cînd am primit un mail de la club prin care ni se comunica faptul că, datorită calităţilor speciale ale Flavius, va merge să se antreneze la o grupă cu doi ani mai mare decît el. Fără nici un fel de subiectivitate vă spun că am văzut şi eu cum băiatul, foarte matur, aproape că se plictisea la nivelul vîrstei lui. Îşi depăşea net colegii, de la un capăt la altul: tehnică, viteză, rapiditate în execuţii, adaptabilitate, capacitate de a-şi însuşi rapid sfaturile antrenorilor".
Acum, copilul-minune e considerat drept una dintre nestematele de la Rapid Viena, care i-ar putea face un contract doar după vîrsta de 12 ani. Deocamdată, băiatul are o simplă legitimare la gruparea alb-verzilor. "Îl pot răscumpăra contra unei indemnizaţii de circa 4.800 de euro în cazul unui transfer", explică Mihai Daniliuc.
Sprijinit de ambasadorul Austriei la Madrid
Iar marea oportunitate e aşteptată să se concretizeze la sfîrşitul lunii viitoare. Atunci, Flavius va merge la Real Madrid, unde a fost invitat să participe la o selecţie internaţională. "Vor fi 350 de copii din toată lumea, dintre care vor rămîne finalmente numai zece. Am încredere maximă că, în această primăvară, băiatul va fi acceptat la Academia spaniolilor", sună visul seniorului.
Faima puştiului a ajuns pe "Bernabeu" şi prin intermediul ambasadorului Austriei la Madrid, Wolfgang Spadinger, care a lucrat o perioadă chiar la reprezentanţa de la Bucureşti: "Dînsul vorbeşte şi un pic româneşte. Am avut şansa să-l cunoaştem printr-un amic jurist şi ne-a sprijinit foarte mult în demersul acesta al prezentării profesionale a lui Flavius la Real. Ne-a recomandat chiar o familie de spanioli care locuieşte aproape de noi, în sudul Vienei, şi juniorul mai merge în vizită la ei să se familiarizeze deja cu limba. În plus, spaniolii au primit referinţe şi de la Tamara Despot, o croată care a făcut parte un timp din sttaff-ul medical al ibericilor. De altfel, la un campus privat organizat de ea a fost remarcat Flavius de cei de la Rapid Viena!".
"Antrenamentele private ale lui Flavius mă costă 800 de euro pe lună. Multă lume plăteşte rate de acest gen la bancă. Eu prefer să-i investesc pentru pregătirea acestui copil considerat excepţional de specialişti"
Mihai Daniliuc, tatăl lui Flavius
"Băiatul e folosit la Rapid în special ca mijlocaş stînga, dar evoluează uneori şi în spatele atacanţilor. E un jucător ofensiv şi îi place să aibă spaţiu de manevră"
Mihai Daniliuc, tatăl lui Flavius
"Nu mi-e frică de testele pe care va trebui să le dau la Real. Sînt sigur că voi reuşi să-i conving pe spanioli că merit să joc la Madrid. Ştiu că pot să o fac!"
Flavius Daniliuc
"Dintre echipele din România îmi place numai de Steaua. Cînd am fost în ţară în vizită la verişorii mei de la Suceava, am văzut cîteva meciuri de-ale lor la televizor şi am fost încîntat"
Flavius Daniliuc
1,44 m are Flavius Daniliuc: la 10 ani, el cîntăreşte 35 kilograme
"Îmi place Cristiano Ronaldo"
Flavius Daniliuc se declară un admirator al starului portughez, dar şi al lui Adrian Mutu.
- Ce înseamnă fotbalul pentru tine?
- Un joc fantastic, în care nu poţi cîştiga niciodată de unul singur. Oricît ai fi de bun, nu trebuie să uiţi că faci parte dintr-o echipă. Eu sînt chiar mai fericit dacă dau o pasă de gol pentru un coleg decît să înscriu eu.
- Pe ce post îţi place să joci?
- Mijlocaş central. De acolo am mai multe şanse să trag spre poartă, să intru în combinaţii cu coechipierii. Mai am însă mult de învăţat la schemele de joc şi la felul de lovire a mingiei. Se duce acum cam "învîrtită" cînd şutez, nu-mi place! Asta nu ajută la precizie!
- E adevărat că idolul tău e Cristiano Ronaldo?
- Da, dar îmi mai plac Messi şi Ribery. Pe Cristiano îl urmăresc mereu pe youtube şi încerc să învăţ din driblingurile şi din loviturile lui libere. Dintre români îi admir pe Chivu şi pe Mutu. Nu există azi în ţară un fotbalist mai bun ca Adrian!
Are cetăţenie austriacă, dar va alege între România şi Spania
Flavius Daniliuc nu are deocamdată cetăţenie română, ca şi tatăl său, care a renunţat la ea în 2002. Explică: "Din motive administrative, spre a putea să ni se repartizeze o casă". Familia locuieşte într-o suburbie a Vienei, într-o locuinţă de 120 de metri pătraţi. Chiria îi costă 700 de euro pe lună. Mihai Daniliuc: "Şi pentru mine, şi pentru băiat, vom face demersurile pentru a reobţine cetăţenia. Dacă se va pune problema vreodată să alegem la nivel de echipe naţionale, opţiunile ar fi România şi Spania. Asta avînd convingerea că Flavius va fi oprit de Real Madrid!".
Antrenamente private, nutriţionist
În afara programului de antrenamente de la Rapid Viena, tatăl lui Flavius îi asigură puştiului şi tehnicieni privaţi, spre a lucra suplimentar în timpul liber. Sînt inclusiv profesori pentru pregătire fizică. Iar hrana copilului e asigurată numai după recomandările nutriţionistului de la centrul de juniori al clubului austriac. "Nu se abate cu o calorie dincolo de ceea ce ne impun specialiştii", spune Daniliuc senior.
Îi place matematica
Flavius Daniliuc este în clasa a patra, are bursă şi e un elev la fel de silitor precum e pe gazon ca fotbalist. "Îi place în special matematica. Am asistat la o scenă cînd un antrenor a început să-l întrebe la întîmplare rezultatul unei înmulţiri de genul 827 ori 5 şi i-a răspuns pe loc", spune Mihai Daniliuc.
"Au început deja să ne caute impresari importanţi, dar pînă la vîrsta de 12 ani, cît timp puştiul se află în perioada acumulărilor de bază, nu se va pune problema să ne alegem un agent"
Mihai Daniliuc, tatăl lui Flavius
Altele • Juniori • SPECIAL GSP
Kinder cu surprize! » Real a pus ochii pe un copil de 10 ani, fiul unor români care trăiesc în Austria!
Articol de Justin Gafiuc, Gabriel Berceanu — luni, 10 ianuarie 2011
{{text}}