Poarta casca

Sorin Stoian, director executiv la Jurnalul Naţional, a scăpat dintr-un accident teribil la schi, la Sinaia, datorită căştii şi a ochelarilor » A doua viaţă

Articol de Radu Oprişan  —  joi, 13 ianuarie 2011

Stoian a căzut într-o rîpă din Sinaia: alesese să facă o tură cu schiurile pe zăpadă virgină, pe un traseu neamenajat. A "zburat" cu capul înainte şi s-a lovit puternic de o stîncă! Ochelarii şi casca i-au salvat viaţa



"La un moment dat, am avut clar acea senzaţie că îţi smulge cineva pămîntul de sub picioare. M-am prăbuşit într-o rîpă şi m-am izbit frontal de contraperete. Cu capul înainte! Am auzit o trosnitură teribilă şi mi-am pierdut cunoştinţa".

E întîmplarea prin care a trecut Sorin Stoian, schior experimentat şi director la Jurnalul Naţional. Povestea petrecută la Sinaia curge la persoana întîi datorită căştii şi ochelarilor cu care s-a protejat. Altfel, e foarte probabil ca ea să fi fost doar un comunicat al medicilor şi al salvamontiştilor.

"Ceaţă, pe un traseu neamenajat"
Sorin recunoaşte că a comis cîteva greşeli în acea zi a lunii martie 2010, ce promitea să fie o reuşită. "După două coborîri cu sete, fără oprire, pe sub telescaunul din Valea Dorului, vrem mai mult". E cu prietenii săi Theo şi Lucian. Şi vine clipa fatidică: "Optăm pentru ceva mai spectaculos, coborîre pe Valea Scîndurar, o soluţie off piste, pe zăpadă virgină. Încă două greşeli: neîncălzit suficient, am optat pentru o variantă neamenajată, cu risc de avalanşă. Pe ceaţă!".

Ce a urmat e plonjonul incotrolabil într-o rîpă ascunsă sub omăt, nesesizată şi din cauza vizibilităţii reduse. Plus un colţ de stîncă ce a intrat între marginea căştii şi ochelari, producîndu-i o zgîrietură superficială. Prietenii săi, împreună cu Marius Tucă şi salvamontiştii, care au reacţionat prompt, l-au scos din rîpă. A fost operat la piciorul fracturat, i s-a pus tijă, a mers în cîrje, dar totul a trecut. În decembrie a schiat din nou.


A schiat cu Huidu
Povestea i-a revenit în memorie lui Sorin în ziua accidentului lui Huidu: "Îl cunosc pe Şerban, am lucrat împreună şi am schiat cu el. Îi urez însănătoşire grabnică şi puterea de a depăşi această întîmplare. Şi de a practica mai departe acest sport minunat care, dacă îi respecţi regulile, îţi oferă numai bucurii".


"Totul s-ar fi oprit în acea rîpă dacă nu aş fi avut cască şi ochelari. Casca e similară centurii de siguranţă din maşină. O port nu pentru a evita amenda, ci pentru că iubesc viaţa şi pe cei dragi mie"
Sorin Stoian, director executiv Jurnalul Naţional

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.