L-aţi văzut pe selecţioner răspunzînd pe teren, într-un birou, în faţa unui panou sau în spatele camerelor tv. Iată-l acum altfel. Relaxat, la masa de prînz, savurînd mîncarea şi vinul preferate
Idei de selecţioner între dorada şi espresso
"Ne vedem la ora 14:00. La Casa di David? Hai să mergem mai bine la Trattoria Il Calcio, lîngă piaţa 1 Mai. Sînt şi mese mai retrase, putem discuta în linişte", a fixat selecţionerul întîlnirea.
Aşa este el, total dedicat bucătăriei italiene. Un apropiat remarca rîzînd vizita întîmplătoare a lui Răzvan într-un restaurant kicios, cu specific românesc. "Avem saramură de crap", i-a recomandat amabil ospătarul. Răspunsul a fost fulminant: "E bună?, nu am mîncat în viaţa mea". Sfidînd obiceiul celor din familia Lucescu, de a întîrzia cîteva minute, Răzvan a fost punctual.
Îmbrăcat elegant, cu o tentă casual, palton, fular de caşmir, costum şi cămaşă dar fără cravată, şi ghete din piele întoarsă, totul în tentă maro. "Mă întrebam tot drumul dacă nu cumva ar fi trebuit să îmi dau costumul la călcat. Dar cred că sînt OK", a spus zîmbind la intrarea în restaurant.
Obişnuit al casei, a refuzat meniul şi a întrebat direct ospătarul de preferinţele sale. "Aveţi lup de mare?". "Încă n-am primit". "Hai atunci să luăm puţin prosciutto cu parmezan şi foccacia pentru toată lumea la aperitiv. Eu vreau, dacă tot am plecat pe peşte, carpaccio de <spadă> şi apoi dorada la grătar. Dar la carpaccio să îmi puneţi neapărat capere. Şi la dorada!".
Nu neapărat că s-ar da în vînt după capere, dar îi plac în combinaţia cu peştele, mai ales cu feliile subţiri de carne crudă care compun carpaccio. În schimb, a protestat cînd a văzut pătrunjel în sosul pentru dorada: "Şi doar ştiau că nu îmi place!".
Nici pentru băuturi nu a avut nevoie de listă: "Pinnot Griggio San Angelo, cel de la Castello Banfi". Un somelier ar fi spus că e un vin foarte proaspăt şi fructat cu aromă de pere, banane, piersici, anason şi note de miere. Cu gust plin, rotund şi foarte persistent.
Cum nu era nici unul prin preajmă, am reţinut "indicaţiile selecţionerului": "Îl beau rece, din frapieră, stropit cu uuuun pic, da un pic de tot, de apă, să nu mă ia de cap. De regulă, mă uit să nu fie mai vechi de trei ani, prefer vinul proaspăt".
"Ne calificăm, ieşim din criză. Nu, ne păstrăm linia"
Răzvan Lucescu spune că "naţionala" trebuie să fie echipa tuturor românilor, nu a unor grupuri de interese. "Dacă ne calificăm, ne vom bucura cu toţii".
APERITIV
Pe o plasmă curg imagini cu Messi primind Balonul de Aur. Un subiect numai bun pentru startul unui altfel de dialog.
- Merita Messi?
- Cred că nu. În momentul ăsta e cel mai bun din lume, dar eu zic că Balonul de Aur premiază altceva, premiază realizările dintr-un an întreg. Pînă la urmă realizările astea se măsoară în trofee cîştigate, iar aici Messi n-are decît unul singur, campionatul Spaniei. Şi Xavi şi Iniesta sînt peste el din punctul ăsta de vedere. De Sneijder nu mai vorbesc.
- Tu pe cine ai votat?
- Pe Sneijder. Mi s-a părut normal, n-am stat să mă gîndesc. Are totuşi 5 titluri plus finala Mondialului. Iar Sneijder a fost unul dintre cei mai buni oameni ai lui Inter. Chiar dacă în ultimele săptămîni n-a mai fost acelaşi din prima parte a anului, cele 5 trofee rămîn.
- Bun, Sneijder. Şi pe doi, Xavi sau Iniesta?
- Nici unul nici altul. Puyol.
- Puyol?
- Da, ce vă miraţi aşa! Am mers pe ideea de a pune în ierarhie un fotbalist cu caracter, cu spirit. El mereu participă la marile succese, dar fiind apărător nu prea e băgat în seamă. Să ştiţi că Messi cîştigă meciurile, dar echipele se construiesc pe spatele unuia ca Puyol.
- Bun, şi atunci de ce nu l-ai pus pe Zanetti? Că se înscrie şi el în parametrii tăi?
- Am gîndit că Puyol a cîştigat totuşi Cupa Mondială, a fost titular meci de meci, ba a şi dat golul ăla extrem de important cu Germania.
- Pe 3?
- Uite că nu mai ştiu (se gîndeşte). Iniesta? Sau pe Eto'o? Să ştii că pe Eto'o. Tot în ideea Inter, plus că am avut în cap ce mi-a povestit Cristi Chivu despre el, cum că înaintea finalei de la Madrid i-a adunat pe toţi şi le-a zis: <Eu am cîştigat două finale cu Barcelona, ştiu că absolut toată lumea trebuie să se sacrifice pentru echipă, iar eu voi fi primul care o va face>. Şi vă aduceţi aminte cum a jucat la Madrid, cum s-a sacrificat, cum a făcut faza defensivă. De astfel de oameni am avea nevoie şi noi în toată societatea.
FELUL PRINCIPAL
- Nu cumva ar fi nevoie şi de un model precum cel de la Barcelona, care a dat tot podiumul acestui Balon cu 3 jucători scoşi din propria academie?
- Sigur că avem nevoie, doar că e destul de complicat. Ne trebuie istoria lor, infrastructura lor. E posibil ca mulţi dintre conducătorii de la noi să nu aibă posibilitaţile financiare pentru un asemenea proiect. Sau să zicem că unii ar avea, doar că ei au acumulat aceşti bani, averea lor, destul de repede şi nu au răbddare acum să aştepte cîţiva ani pentru a scoate profit. Iar m-aţi făcut să spun nişte lucruri pentru care sigur voi fi taxat.
- Ce adică? Faptul că la noi nu există răbdare şi se caută profitul rapid?
- Se poate spune şi aşa. Uite exemplul Champions League. La noi obsesia e intrarea, nimeni nu se gîndeşte ce se vor face acolo, important e să vină banii ăia din participare. Ştii ce mi-a zis un conducător de la noi zilele trecute? Că echipa care va cîştiga campionatul va avea bugetul asigurat pentru următorii doi ani, iar celelalte vor trebui să se reorienteze la nivelul anilor '90.
- Ce conducător?
- Doar nu vă aşteptaţi să vi-l spun? Şi aşa orice spun e interpretat şi mă aruncă în tot felul de războaie.
- Apropo de războaie. Cum vezi campionatul în continuare?
- Cred că echipa care va avea stabilitate va cîştiga. Nu neapărat lot, stabilitate. Aşa cum au avut în ultimii ani CFR-ul, Urziceni-ul, acum Galaţi-ul. Mai cred că chipele din Bucureşti par în continuare şocate de apariţia celor din provincie. Mai e Timişoara, mai e Vaslui. Bucureştencele parcă nu ştiu să gestioneze o situaţie în care nu mai sînt ele protagonistele.
- Cineva care s-ar uita din afară ar spune că e un campionat foarte tare, cu atîtea echipe în lupta pentru titlu. Cu toate astea, campionatul nostru propune prea puţine nume pentru tine la echipa naţională.
- Uite vezi! Ce ziceam de războaie! Mereu mă duceţi cu discuţia în zona asta.
- Eşti selecţioner, nu?
- Sînt, şi? Nu trebuie să fii selecţioner ca să-ţi dai seama că s-a nivelat campionatul nostru. În ce sens, vă las pe voi să spuneţi.
- În jos. Sîntem sub Burkina Faso, pe locul 56.
- Bravo. Nu mă leg deloc de clasamentul ăla, care e mai mult o conjunctură, cum o conjunctură a fost şi atunci cînd eram pe 3. Dar noi în cupele europene ce reuşim? Mai nimic. Calificări cu echipa naţionala am scos una din 5 campanii, jucătorii care pleacă afară au dificultăţi reale în a se impune. Păi, Dică, una dintre valorile noastre certe, n-a putut, Goian a avut nevoie de un an, Deac şi Ioniţă, care-s ultimii ieşiţi, sînt cum sînt. Dar noi avem pretenţii.
- Şi asta e rău?
- Nu e rău neapărat, dar trebuie să fin realişti. Aria de selcţie e din ce în ce mai restrînsă. Nu mai e nebunia aia de a merge la fotbal pe care o aveam noi cînd eram copii. Condiţiile sînt proaste, mentalitatea e defectuoasa, iar modelele au dispărut. Ce valori promovează mass-media la noi? Şi nu doar la sport. Aşa se pierd respectul, educaţia, copiii dacă aşa văd înţeleg că aşa trebuie să se comporte. Deci îmi răspundeţi voi ce valori se promovează?
Nimic despre Mutu
- Nu. Hai mai bine să vorbim de Mutu.
- Normal, cînd nu vă convine schimbaţi subiectul. Oricum de Mutu nu vorbesc.
- L-ai fi luat în Cipru? Sau cu Bosnia?
- Mutu este suspendat de la echipa de club şi cu asta am încheiat orice discuţie.
- De ce?
- Pentru că orice ar spune s-ar interpreta. Dacă spun că da, se vor găsi unii care să mă critice. Dacă spun că nu, se vor găsi alţii care să mă desfiinţeze. Deci gata cu subiectul ăsta!
- Bine. Hai la echipa naţională. Mai eşti convins că ne calificăm?
- Daaaa. O spun clar şi răspicat. Asta e convingerea mea.
- Bine, bine, dar, vorba aia, pe ce te bazezi?
- Noi am pierdut puncte anul trecut pe multe erori. Şi nu ale noastre. Iar o să ziceţi că-s nebun, că-s obsedat, iar o să mă desfiinţaţi. Dar asta e realitatea. Am fost de-za-van-ta-jaţi!! Iar eu cred că toate aceste erori se vor întoarce şi către noi. Plus de asta, se munceşte bine, s-a conturat un stil, TREBUIE să vină rezultatele.
- Ţi-ai făcut cred şi nişte calcule.
- Logic. 4 puncte cu Bosnia, 6 cu Luxemburg, cîte 3 cu Belarus şi Albania şi venim pe doi.
- Alea 6 cu Luxemburg nu le punem...
- Ei, poftim mentalitate şi la voi. De ce nu le punem?
- Asta-i bună! Nu ne-o fi frică şi de Luxemburg.
- Nu aşa se pune problema. Dar e un adversar, care are şi el forma lui, momentul lui, nu-i dinainte bătut.
- În fine. Şi Franţa?
- Franţa n-am pus-o. Ce scoatem cu Franţa e bonus şi ne poate ajuta.
- Deci vizăm egalul în Bosnia?
- Nu vizăm nici un egal. Niciodată n-am plecat la drum cu ideea asta, puteţi întreba pe orcine din echipă. Dar trebuie să fim odată pentru totdeauna realişti şi să admitem cine sîntem noi, că sîntem în scădere. Şi hai să susţinem echipa asta naţională, pentru că un succes ar fi al tuturor, nu doar al meu, inclusiv al vostru, al ziariştilor, toată lumea va fi bucuroasă.
- Ce-ar însemna calificarea?
- Am scoate fotbalul din criză.
- Şi necalificarea?
- Am păstra linia.
DESERTUL
Prima cafea
"Nu vreau desert, nu mai pot. Dar aş bea o cafea", a spus Răzvan refuzînd lista cu torturi şi prăjituri. A cerut un espresso tare. După ceva vreme, şi-a mai comandat unul, furat de discuţie.
- Ai fost în Brazilia de Revelion. Inspectai locurile unde se va desfăşura Campionatul Mondial? Ai ales hotelul, ai văzut stadioanele?
- (rîde) Nu voi mai fi eu atunci. Sînt fixat pe Campionatul European. Nici o legătură, am fost acolo ca turist şi am descoperit un loc minunat, Rio de Janeiro. M-au uimit oamenii ăia cum trăiesc, 80 la sută dintre ei, femei, bărbaţi, pentru fotbal.
- Te-ai şi întîlnit cu cineva din fotbalul lor acolo?
- Nu, m-am dus ca simplu turist şi aşa am rămas pînă la sfîrşit. Am cunoscut un ghid care era absorbit de fotbal, cu el am discutat. Mi-a explicat despre venirea lui Ronaldinho, de simpatia pe care a generat-o cînd se zvonea că merge la Gremio şi apoi de resentimentele oamenilor cînd s-a auzit că semnează cu Flamengo. Omul acela habar n-avea că eu sînt selecţionerul româniei şi nu ştie nici acum. Doar am discutat ca microbişti.
- Relaţia fiului tău cu fata lui MM Stoica e un fel de Romeo şi Julieta?
- Nu vreau să discut acest subiect şi îi detest pe cei care au făcut prima pagină de ziar cu aceşti doi copii. Ei trebuie lăsaţi în pace! Să crească fără să aibă falsa impresie că sînt vedete, pe urmă nu vă daţi seama la ce pericole sînt expuşi fiind mediatizaţi? Ajunge să îi remarce lumea pe stradă, le influenţează anturajul şi multe altele.
E iritat. Caută ospătarul din priviri: "Mai da-mi te rog un espresso. Uită-te şi tu ce-mi fac oamenii ăştia!"
La a doua cafea
- Fotoreporterul vostru e ardelean? Sesizez la el un aer molcom, parcă şi un accent.
- Get-beget. Îl cheamă Raed Krishan, are origini iordaniene, dar a crescut în Cluj. Într-o oarecare măsură, ai intuit bine.
- Interesant, ştii, tocmai acum citesc o carte despre istoria Orientului mijlociu. Mă fascinează tot ce s-a întîmplat în acea parte de lume, cum au fost dezbinaţi, şi e interesant că totul a plecat de la cineva din afară, de la un evreu din Austria. Apoi interesul englezilor şi aşa mai departe.
- Ar fi interesant să mergi în vacanţă acolo, în Iordania, să vizitezi mai multe locuri.
- Da e o idee la care mă voi gîndi.
NOTA DE PLATĂ
- Cum noi te-am invitat, te invităm şi să ne pui o întrebare.
(Se gîndeşte)
- De ce anumiţi colegi de-ai voştri sună jucătorii şi îi dezinformează, cum că eu zic sau fac unele lucruri, doar ca să-i cîştige de partea lor? Ştiu că nu o să-mi răspundeţi, aşa că pun alta. De ce aţi scos din Gazetă caricatura cu mine şi cu zilele care mi-au rămas pînă plec de la echipa naţională?
Meniu
Aperitiv - Carpaccio de peşte spadă
Fel principal - Dorada la grătar
Desert - esspreso
Aperitiv - Balonul de Aur
Fel principal - Fotbalul românesc, Mutu şi "naţionala"
Desert - vacanţa din Brazilia şi relaţia lui Matei Lucescu cu Teodora Stoica
GSP special • Ideile Gazetei • GSP SPECIAL
L-am invitat la masă pe Lucescu » Selecţionerul, altfel decît îl ştiţi
Articol de Radu Oprişan, Andrei Niculescu — joi, 13 ianuarie 2011
{{text}}