Germania lui Fritz Walter, învingătoarea formidabilei trupe maghiare, ar fi fost injectată cu metamfetamină!
Ungurii erau invincibili. Nu mai pierduseră de peste patru ani, de 32 de meciuri!
Puskas, Kocsis şi Czibor dominau fotbalul mondial, umilind Anglia într-o dublă de răsunet în '53: 6-3 pe Wembley şi 7-1 la Budapesta. Şi tot ei zdrobiseră Germania federală în grupă: 8-3, e drept, în faţa unei echipe fără mulţi dintre titularii obişnuiţi.
Finala de pe "Wankdorf Stadion" a început tot cu Mighty Magyars (puternicii maghiari, cum îi numeau britanicii) atacînd frenetic. Era 2-0 după opt minute. Încă o victorie la scor? Doar o iluzie. Dirijaţi de un Fritz Walter genial, nemţii i-au egalat rapid. Şi apoi, în final, Rahn a rupt plasa lui Grosics a treia oară! Comentatorul german Zimmermann urla în microfon de bucurie, în timp ce maghiarul Szepesi plîngea în hohote. Acesta a fost pe teren "Miracolul de la Berna".
N-a fost vitamina C
Însă mai e o explicaţie. În 2004, istoricul german Guido Knopp dezvăluia la postul public de televiziune ZDF că vesticii fuseseră dopaţi. Doctorul lotului le spusese că le injectează vitamina C, dar era o substanţă anabolizantă. Confirmată în 2010 după un studiu al Universităţii din Leipzig: ar fi fost vorba de metamfetamină, testată deja sub numele de Pervitin pe soldaţii nazişti în al Doilea Război Mondial.
27 de goluri a marcat Ungaria în doar 5 meciuri la CM '54, cele mai multe reuşite de o echipă la un turneu final
140 de goluri în 26 de partide (5,38 medie) au fost înscrise la competiţia din Elveţia; record absolut la CM
Secretul nemţilor
Una dintre cele mai frumoase finale din istoria Mondialelor s-a jucat pe o ploaie continuă, gazonul stadionului Wankdorf fiind îmbibat de apă în timpul meciului. Numai că nemţii (foto) n-au avut probleme. Adi Dassler, patronul companiei Adidas, le oferise ghete cu crampoane deşurubabile. Iar Fritz Walter şi coechipierii lui s-au adaptat perfect pe acest teren dificil.
"Aş fi putut să-l omor!"
Accidentat chiar în meciul din grupă contra nemţilor, marele atacant maghiar Ferenc Puskas s-a refăcut în ultima clipă după o fisură la gleznă, revenind în finală. În care a reuşit să egaleze la 3 în minutul 88, dar golul său a fost anulat pentru ofsaid. "Nu-mi venea să cred. Acel asistent, galezul Griffiths, a ridicat steagul la un minut după gol. Aş fi putut să-l omor pentru acel gest", a mărturisit Puskas (foto, stînga) mult mai tîrziu.
{{text}}