Superreportaje

Un român este aproape de Major League Baseball » De la mecanic auto spre Major League!

Articol de Gabriel Berceanu  —  vineri, 14 ianuarie 2011

Marian Simion, 18 ani, ar putea deveni primul român din liga americană de baseball: îi lipsesc însă 3000 de euro pentru o operaţie la cot. Călărăşeanul este monitorizat din 2009 de echipa Pittsburg Pirates, după ce l-a descoperit la un turneu în Cehia



Cel mai bun junior din ţară la baseball, patru ani la rînd. Component de bază al loturilor naţionale. Dorit de Pittsburg Pirates, în cea mai puternică ligă de baseball din lume. Ar fi primul român în Major League Baseball! Nu sînt treptele unui succes. Nu încă. Povestea călărăşeanului Marian Simion, la 18 ani, se împiedică de ghinion şi se opreşte în sărăcie.

Aruncă mingea cu 130 km/h!
"L-am descoperit cînd avea 11 ani. Fugea incredibil şi avea o forţă uluitoare. E foarte greu să găseşti amîndouă calităţile la un copil", povesteşte Ion Bălan, antrenorul lui Marian la CSS Călăraşi. Au urmat antrenamente zilnice pînă cînd băiatul a trebuit să aleagă: diploma de mecanic auto sau visul în baseball.

Şansa i-a surîs în 2009. La un turneu în Cehia, scouterii lui Pittsburg Pirates l-au remarcat întîmplător pe Marian. Ca să se edifice şi mai bine asupra calităţilor sale, americanii l-au invitat în 2010 la o competiţie în Ucraina.

Simion a fost evaluat amănunţit după parametrii MLB, iar rezultatele au fost uimitoare: arunca mingea cu aproape 130 km/h, în condiţiile în care media în liga americană este în jur de 150 km/h! "Cînd i-au văzut şi viteza, au amuţit", povesteşte Ion Bălan. "În plus, a alergat 55 de metri, distanţa dintre două baze, în 6,6 secunde! Iar plecarea nu a fost din picioare!".

Americanii îl vor, dar numai după operaţie
Ghinionul l-a lovit însă exact sub ochii yankeilor: s-a accidentat grav. Verdictul l-a dărîmat: ruptură de ligamente la nivelul cotului. O operaţie i-ar putea reda speranţa, Pittsburg Pirates îl aşteaptă în continuare pe Simion, dar vindecat. O astfel de intervenţie în ţară costă circa 3.000 de euro. Marian zîmbeşte amar: "Părinţii mei cîştigă, împreună, doar o mie de lei. Acum doi ani, au făcut un credit ca să pot participa la un turneu în Lituania. Şi azi plătesc rate!".

Pregătire în mizerie
Sala în care se antrenează Marian se descompune în timpul reportajului. Apa curge prin tavan, frig crîncen şi doar un set de mănuşi pentru toate grupele de juniori. Vara, se pregăteşte pe zgură! Antrenorul Ion Bălan continuă amar: "În 2000 am fost invitaţi în SUA, să jucăm în deschiderea meciurilor din MLB! Le-am arătat copiilor invitaţia, era iarnă, şi am început antrenamentele. Îi puneam să alerge pe scările liceului, de la parter la etajul trei şi înapoi, se aburiseră geamurile. N-am găsit însă bani de drum, 7.000 de dolari".


"M-am descurajat puţin după accidentare, dar nu mă las. Dacă mă operez, ştiu că voi juca în Major League. Visez noaptea că sînt acolo şi tribunele mă aplaudă"
Marian Simion, jucător de baseball

"Simion are abilităţi atletice impresionante, evidenţiate la testările scouterilor din Europa. Aruncă mingea dintr-un unghi de 45 grade sau mai mic, calitate rar întîlnită"
Tom Randolph, scouter Pittsburg Pirates

"Marian e un băiat serios şi liniştit. Mai presus de toate, are un braţ incredibil. La vîrsta lui e cel mai bun din România!"
Gabriel Adumitrăchioaie, secretar general FR Baseball


Ce înseamnă baseball în SUA
- MLB este prima ligă de baseball din SUA şi Canada, compusă din 30 de echipe
- 72 milioane de telespectatori au urmărit în 2009 meciul NY Yankees - Philadelphia Philies
- 3 milioane de dolari a fost în 2010 salariul anual mediu al unui jucător în MLB


218 milioane dolari este, potrivit Forbes, valorea clubului Pittsburg Pirates, care a cîştigat de 5 ori Liga americană, în cei 129 ani de existenţă


De la oină, la baseball
Cu reguli asemănătoare oinei, baseball-ul a apărut la noi în '90. FR Baseball s-a constituit în jurul fostelor centre de oină din Bucureşti, Călăraşi, Roman şi Suceava. Foşti jucători de oină au migrat spre baseball, considerat un sport mai modern şi cu perspective financiare. Interesant este că FR de Oină nu şi-a încetat din 1912 activitatea, azi concurînd echipe ca Biruinţa Gherăeşti, Viaţa Nouă Olteni, Cleopatra Mamaia sau Victoria Surdila Greci!

Reguli de bază în baseball

- se confruntă două echipe a cîte 9 jucători
- mingea, de mărimea celei de tenis de cîmp, este aruncată de un jucător defensiv (pitcher) şi este lovită de un jucător ofensiv (batter), cu o bîtă
- punctele se realizează de către batter, care fuge şi trebuie să atingă
cele patru baze
- o partidă durează 9 reprize, echipele alternînd la aruncare şi la lovire

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.