Fotbal   •   Liga 1   •   STEAUA

Brandan despre diferenţa dintre România şi ţara sa natală » "Aici nu mi-e frică să merg pe stradă, în Argentina da!"

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu   —  vineri, 14 ianuarie 2011

Brandan povesteşte experienţa ciudată pe care a trăit-o la întoarcerea din Argentina în România. Fundaşul Stelei e de trei ani şi jumătate în România şi sesizează diferenţele dintre Buenos Aires şi Bucureşti, unele şocante chiar şi pentru el





Pablo intră în sala de conferinţe de la stadionul Steaua şi se opreşte în faţa automatului de cafea: "Ăsta funcţionează?". Se convinge că da şi-şi face un espresso lung, în care pune mult zahăr. Ia paharul în mînă după ce aparatul scurge şi ultima picătură de cafea. Se bucură mai mult că băutura e fierbinte şi-şi păstrează paltonul şi fularul: "Mamă, cît de frig e! Nu mai pot!". Afară erau cam trei grade Celsius. "Să ştii că înainte de Revelion a fost într-adevăr frig, vreo zece grade sub zero!". "Aoleu! Eu abia am venit de la 35 de grade! Atîtea sînt acum în Argentina!". Discuţia despre vreme a deschis o comparaţie amplă între ţara în care s-a născut şi aceea în care munceşte. Între ele sînt 12.300 de kilometri!





- Deja ţi-e dor de Argentina?

- Aaa, din cauza frigului, da! Poate vouă vi se pare că vremea e bună acum, dar pentru mine e groaznic de frig! Gîndiţi-vă că pînă acum cîteva zile mă trezeam dimineaţa, la prima oră, şi erau 27 de grade Celsius! Am făcut cam brusc trecerea asta, m-a cam rupt!



- Simţi şi diferenţa de fus orar?

- Pfa! Miercuri am dormit, a fost OK, dar marţi n-am închis un ochi! Argentina e cu cinci ore în urma României, deci mi-a fost greu să mă reobişnuiesc şi cu asta.



- Cît a durat drumul Buenos Aires - Bucureşti?

- 12 ore de la Buenos Aires la Paris, pe urmă am mai stat vreo oră în avion, după care am mai zburat două ore şi jumătate. Deci mai mult de 15 ore.





DESPRE MÎNCARE. Un grătar cu vită la fiecare două zile





- Ce ai făcut în vacanţa asta?

- Am fost cu familia vreo 3-4 zile în Uruguay, în rest, am stat acasă, n-am prea avut chef de umblat. M-am relaxat.



- Cum e mîncarea în Argentina? E diferită mult de cea din România?

- Hmmm...Nu-s aşa mari diferenţe.



- Atunci, ce alegi: sarmale sau parrillada?

- Aaa! Hahaha! Parrillada, clar! E o mîncare specifică în Argentina, un mix, cu carne de toate felurile, vită, pui, plus cîrnaţi. Şi o porţie e uriaşă! Cît am stat acasă, în vacanţă, am făcut vreo 13 grătare în 25 de zile!





DESPRE MAŞINI. Şi-a uimit prietenii cu maşinile din România!





- Unde sînt mai multe maşini de lux? În Buenos Aires sau în Bucureşti?

- În Bucureşti, clar! Uneori mai văd cîte o maşină tare pe stradă şi-mi sun prietenii în Argentina, să le povestesc, să le zic ce model era. Îi cam surprind. Dar şi eu încă sînt şocat cînd văd cîte maşini sînt în Bucureşti şi cît de multe modele de lux!



- Dar traficul cum e acolo?

- Bucureştiul e un mic Buenos Aires. Adică acolo e chiar mai rău. Mi se mai întîmplă să rămîn blocat prin centru şi să am timp de o cafea şi de cîteva melodii înainte să se deblocheze circulaţia.





DESPRE NIVELUL DE TRAI. "Argentinienii erau săraci, dar acum i-au depăşit pe români"





- Nivelul de trai cum e, faţă de România?

- Nu-mi dau seama exact, că nu ştiu cît cîştigă un român obişnuit. Dar am fost surprins şi eu să văd că în Argentina lucrurile stau mult mai bine decît acum cinci ani, cînd am plecat eu în Europa. Oamenii cîştigă mai bine, sînt mai liniştiţi, mai relaxaţi. Iar un fotbalist din prima ligă argentiniană e mai bine plătit decît unul din Liga 1, luînd în calcul cluburi de acelaşi nivel. Alt exemplu: la Buenos Aires pot să plătesc cu cardul în majoritatea locurilor, la Bucureşti am nevoie de cash, de cele mai multe ori.



- Şi atunci de ce nu te întorci în Argentina?

- Acum am contract cu Steaua şi joc aici. Poate o să revin în Argentina în viitor, să vedem.



- Care oraş ţi se pare mai sigur?

- Bucureşti, clar. Chiar vorbeam cu soţia şi îmi zicea ce bine se simte că poate să iasă cîteodată singură, să se plimbe în parc cu copilul, fără să se teamă. În Argentina nu e aşa.





DESPRE LIPSA DE FORMĂ. "Schimbarea echipei m-a dat peste cap"





- Acum un an, Gazeta te-a declarat cel mai bun străin din Liga 1. De data asta ai dispărut din top. Cum îţi explici?

- Am schimbat clubul, în primul rînd. Pe urmă, nici echipa n-a mers foarte bine. Şi eu nu sînt Stancu sau Tănase, să fac diferenţa, eu am nevoie să mă ajute echipa. Totuşi, recunosc că nivelul meu nu mai e acelaşi de anul trecut.



- Te-a afectat şi faptul că ai fost folosit şi ca mijlocaş, nu doar ca fundaş?

- Cînd sînt întrebat dacă pot să joc pe un anumit post, eu zic: "Da!". Intru şi portar, dacă antrenorul crede că aşa e mai bine. Dar adevărul e că sînt fundaş stînga. Din poziţia asta am jucat cel mai bine.



- E dură concurenţa cu Latovlevici?

- Din moment ce m-aţi întrebat dacă e dură, sugeraţi şi voi că Lato e un jucător bun. Şi chiar este! El a avut şansa să joace şi în Europa League şi a demonstrat că e un fotbalist de calitate. E grea concurenţa cu el, aşa e.



- Ce te-a încurcat cel mai mult după transferul de la Unirea la Steaua?

- Mentalitatea de aici, stilul de joc, unul total diferit de ceea ce făceam la Urziceni. Dar timpul de adaptare a trecut, nu vreau să mai pomenesc de piedicile astea.



- Cum reacţionezi cînd Gigi Becali te critică la TV?

- Mă gîndesc că nimeni nu vorbeşte aiurea. Adică e puţin probabil ca tu să fi jucat foarte bine, iar patronul să te critice şi să spună că ai jucat prost. Nu caut emisiunile cu Gigi Becali la televizor, dar mă mai uit din cînd în cînd.





DESPRE PETRECĂREŢI. Ce-i place ziua şi ce-i place noaptea





- Ce zici de discuţiile astea legate de jucători care ies în cluburi şi petrec pînă dimineaţă?

- Am auzit cîte ceva zilele astea. Dacă omul e în vacanţă, are dreptul să se distreze. Toţi oamenii care muncesc merită să mai aibă şi timp liber, nu? Sigur, dacă în timpul competiţiei ieşi des în oraş, te afectează. Dacă-ţi place noaptea, trebuie să-ţi placă şi ziua, cînd se munceşte. Parcă aşa se zice în România.



- Cum de te-ai împrietenit cu Mara la Alaves şi acum cu Bilaşco la Urziceni?

- Adevărul e că Bogdan Mara şi "Bilă" n-au nimic în comun, sînt complet diferiţi! Dar sînt prietenii mei, aşa e. Aşa sînt eu, sociabil, deschis. Mi se pare calea cea mai bună. Dacă eşti dificil, închis, nu te ştie nimeni. E mai bine să comunici cu oamenii.



- Un român s-ar adapta în Argentina?

- Bilaşco s-ar adapta sigur. E vorbăreţ, ca mine.





DESPRE PRESĂ. "Mai greu la Bucureşti"





- Ziariştii cum sînt în Argentina?

- Faţă de România, paparazzii de acolo nu sînt atît de preocupaţi de ce fac fotbaliştii. Ei urmăresc mai mult vedete TV, în general femei cunoscute. Aaa, dacă e vorba despre un jucător celebru, da, se mai întîmplă să fie urmărit, dar nu prea des.





"Sînt fericit că joc la Steaua. M-am obişnuit şi cu Marius Lăcătuş, cred că pregătirea din Antalya o să ne unească şi echipa va fi mult mai puternică în retur"

Pablo Brandan, fundaş Steaua




"Am suferit puţin cînd a plecat Ilie Dumitrescu. Ştiu că el a insistat să vin în Ghencea şi a avut încredere în mine"

Pablo Brandan, fundaş Steaua





Pablo Daniel Brandan

- Are 27 de ani şi joacă în România din 2007, cînd a venit la Urziceni

- E la Steaua din vara trecută şi a strîns 12 prezenţe în Liga 1 pentru roş-albaştri

- Steaua e a 8-a echipă din cariera lui, după Huracan, Independiente, Argentinos Juniors, Instituto (toate din Argentina), Alaves, Burgos (ambele din Spania), Urziceni





Argentina

- E a doua ţară din America de Sud, ca suprafaţă, cu 2.780.400 de kilometri pătraţi

- Are 39,5 milioane de locuitori

- Limba naţională e spaniola, iar moneda, peso argentinian

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.