Sporturi   •   Altele   •   ANST

Tot atletismul românesc cîştigă într-un an cît Cristiano Ronaldo într-o lună » Aproape de faliment

Articol de Mirela Neag   —  joi, 20 ianuarie 2011

Pentru 2011, bugetul total al federaţiei de atletism a scăzut la 1 milion de euro pe an. În 2009, bugetul era de 3,5 milioane! "Nu putem ţine atleţii, antrenorii, medicii şi competiţiile cu aceşti bani", spun, sideraţi, oamenii din FRA.





Atletismul, canotajul, gimnastica, scrima au în acest an bugete micşorate dramatic, în timp ce voleiul, luptele, rugbyul şi halterele, nu





S-au împărţit banii pentru federaţiile naţionale sportive. 60 la număr. Olimpice sînt doar 18, iar dintre acestea, numai jumătate au şanse la medalii la Londra 2012: atletismul, canotajul, gimnastica, halterele, handbalul, judo, kaiac-canoe, scrima şi înotul.



Şi tocmai acestora Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret le-a alocat pentru acest an bugete reduse semnificativ. FR Atletism a primit lovitura cea mai grea: un buget cu 46 % mai mic decît cel de anul trecut, respectiv aproape un milion de euro (4,21 milioane de lei). Celei de canotaj i s-a redus alocaţia cu 40 % (950.000 euro), handbalul e mai sărac cu 23 % (900.000 euro), scrima a primit cu 21% mai puţini bani (700.000 euro), iar gimnastica, cu 14% (900.000 euro).



"E jale mare", a declarat ieri Elisabeta Lipă, preşedinta FR Canotaj. Cvadrupla medaliată olimpică a stat ieri cîteva ore bune la birou pentru a vedea în ce fel poate împărţi banii primiţi pentru a termina anul cu bine. "Mi-a fost imposibil să găsesc o soluţie. Practic, nu am avut de unde să tai. Dacă renunţ la pregătire, degeaba trimit sportivii la competiţii. Dacă tai din competiţii, degeaba mai pregătesc sportivii, dacă nu vor şti care le este locul în clasamentul mondial", a explicat aceasta.



Cu ordinul primit de la ANST în faţă, lui Lipă tot nu-i vine să creadă că cifrele sînt adevărate şi finale. "Eu tot sper să se schimbe ceva. Poate încă nu e timpul pierdut. În caz contrar, putem să închidem porţile. Poate totuşi vom primi bani în plus la rectificare, dar cînd s-a produs o rectificare pozitivă la sport?", s-a întrebat şefa FRC.



Şi totul se întîmplă într-un an preolimpic, în care toţi sportivii vor trebui să se pregătească pentru a obţine calificarea la JO 2012. "Este anul în care nimeni nu-şi permite să rateze vreun concurs pentru că asta înseamnă puncte pierdute şi clasament mondial ratat, criteriu după care se obţine biletul pentru Londra", a adăugat Lipă.



În schimb, federaţii precum luptele, rugbyul, halterele, baschetul nu suferă la fel. Acestea au primit bugete comparabile cu cele de anul trecut, deşi nu sînt luate în calcul la posibile medalii pentru Londra 2012.





Scădere de 300% în doi ani

Federaţiile sportive au suferit în ultimii trei ani o scădere continuă şi din ce în ce mai abruptă a sumelor alocate de la bugetul de stat. Dacă în 2009, fostul ministru Monica Iacob-Ridzi a încercat să menţină bugetele pe cît posibil la nivelul lui 2008, în 2010 situaţia s-a agravat. De exemplu, atletismul a primit în 2009 suma de 3,5 milioane euro (15,5 milioane de lei), iar în 2010, bugetul a fost de 1,5 milioane euro (6,1 milioane lei), pentru ca acesta să scadă acum la un milion de euro. Şi gimnastica, canotajul, handbalul, scrima au suferit aceelaşi reduceri procentuale.





Promisiunea lui Funeriu

Pe 13 decembrie 2010, ministrul Daniel Funeriu a dat asigurări că federaţiile sportive nu vor primi bani mai puţini pentru anul viitor. "Chiar dacă 2011 va fi un an dificil, am încercat să asigur un buget identic cu cel din 2010 pentru federaţiile sportive. În total, acestea vor primi 73 de milioane de lei", a spus atunci demnitarul. O lună mai tîrziu, ANST anunţă că bugetul pe 2011 este de 55 de milioane de lei, cu 25 % (18 milioane lei) mai mic decît cel de anul trecut.





"Acesta este bugetul care ne-a fost repartizat de la minister. Într-adevăr sumele sînt mai mici, dar considerăm că în partea a doua a anului vom avea şi alţi bani"

Doina Melinte, preşedinte ANST





Absurdiţăţile bugetului

- din cele 60 de federaţii naţionale sportive subvenţionate de ANST, 8 reprezintă artele marţiale, care au primit în total 1.545.000 de lei, mai mult decît tenisul de cîmp, decît tenisul de masă şi aproape la fel cît voleiul sau poloul;

- scrima, care a adus la JO de la Beijing o medalie de aur şi una de bronz, a primit mai puţin decît luptele, halterele sau kaiac-canoe;

- printre disciplinele sportive susţinute de ANST se află jocurile de societate scrable, bridge, dar şicel de strategie, go!

- ce este powelifting, un alt sport care primeşte bani de la buget? Este un soi de haltere, în care sportivul ridică greutăţile şi din poziţia culcat pe spate, iar federaţia naţională s-a înfiinţat în 2009!



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.