Campionate

Jumătate din campionatele Europei sînt dominate, în ultimii cinci ani, de echipe din afara capitalelor » Provincia la putere

Articol de Gabriel Berceanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Harta noilor capitale în fotbalul internaţional arată că nu doar Steaua, Dinamo şi Rapid au pierdut supremaţia internă


Proiectele CFR Cluj şi Urziceni au furat de 3 ani gloria Bucureştiului după modelul european, iar Oţelul este pe punctul să confirme regula. Ţările în care provincia e la putere reconfigurează o hartă fotbalistică interesantă. Care sînt capitalele fotbalului?

Revoluţia estică
Ca şi la noi, raportul de forţe s-a schimbat în multe ţări fost comuniste. În Ungaria, centrul de greutate s-a mutat dinspre Budapesta spre Debrecen, în Moldova, de la Chişinău la Tiraspol, iar în Belarus, de la Minsk la Borisov. Puterea financiară din Ucraina concentrată la Doneţk a surclasat Kievul, la fel ca în Rusia, unde Zenit St. Petersburg şi Rubin Kazan le-au devansat pe moscovitele Lokomotiv, Spartak şi ŢSKA.

Germania înseamnă Munchen
O altă categorie conţine ţările unde fotbalul a fost dominat mereu de un singur oraş, dar altul decît capitala. Iar Munchen este, cu siguranţă, epicentrul fotbalului german. Bayern are un palmares net superior echipelor berlineze, fiind de trei ori campioană în ultimii 5 ani, în timp ce echipele capitalei, Hertha şi Union, evoluează în eşalonul secund!

Italia e Milano
Prinşi în derbyul Cetăţii Eterne, Lazio şi AS Roma rămîn în umbra granzilor din nord. Inter şi AC Milan au împreună 35 de titluri faţă de numai 5, cîte au în total grupările romane. Milano şi-a întărit statutul de capitală a fotbalului italian şi prin cele două trofee Champions League cucerite de "diavoli" (2007) şi de "nerazzurri" (2010).

Ankara ciuciu :D
În Turcia e la fel. Deşi capitala este Ankara, legea o fac echipele din Istanbul, Beşiktas, Fenerbahce şi Galatasaray.

Situaţie similară în Norvegia şi Elveţia, unde Valerenga Oslo şi Young Boys Berna sînt eclipsate de Rosenborg Trondheim şi Basel.

Barcelona peste Madrid
Sînt şi ţări în care bătălia pentru trofee s-a dat mereu între capitală şi provincie. În Spania, la raportul trofeelor interne, campionat-cupă, din ultimii 5 ani, Barcelona conduce Madridul cu 5-2. Pe plan internaţional, este 1-1: Barcelona a luat Liga (2009), iar Atletico Madrid, Europa League (2010).

Eindhoven domină Olanda
Ajax nu a mai văzut titlul din 2003, iar PSV rămîne lider chiar dacă Twente sau Alkmaar au intrat curajos în lupta granzilor. Cu 3 titluri în ultimele 5 ediţii, Eindhoven a luat faţa celor din Amsterdam, conduce clasamentul la zi şi aşteaptă primăvara Ligii Campionilor.

Porto, de la Portugalia
Deşi capitala Lisabona conduce în clasamentul all-time, cu 55 de titluri obţinute de Benfica, Sporting şi Belenenses, FC Porto este stăpîna ultimelor 5 sezoane. Echipa lui Săpunaru are 4 titluri. Benfica nu-şi revine, iar Sporting nu mai e campioană de 9 ani, de pe vremea lui Boloni.

Londra nu-i regină
Chiar dacă are 5 echipe în Premier League, Londra nu a fost niciodată regina fotbalului englez: Manchester şi Liverpool au împreună 47 de titluri şi 8 Ligi ale Campionilor! Proiectul lui Arsene Wenger la Arsenal, banii lui Abramovici la Chelsea sau finala Europa League a celor de la Fulham nu schimbă prea mult.

Lyon a detronat Parisul
Nici în Franţa istoria nu onorează capitala. Parisul a cîştigat doar 2 sezoane în fotbalul francez postbelic, laurii mergînd deseori spre St-Etienne, Bordeaux, Marseille sau Monaco. Ultimii ani sînt dominaţi de Lyon, o prezenţă constantă în Europa, deşi reprezintă un oraş cu o populaţie de 20 de ori mai mică decît Parisul.


33 de echipe din provincie se află în acest moment pe primul loc în cele 53 de campionate ale Europei

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.