Poarta casca

A scăpat miraculos din 3 accidente la snowboard: "Mai bine viu, cu cască, decît mort, cu o căciuliţă"

Articol de Ionuţ Curea  —  marți, 01 februarie 2011

Tînărul de 25 de ani crede că are un înger păzitor pe pîrtie: casca de protecţie. Ea l-a scăpat în repetate rînduri de la o tragedie, iar acum e un accesoriu indispensabil pentru Bogdan


Bogdan Ciopaşiu e manager IT la o companie din Bucureşti, iar din 2006, cînd avea 20 de ani, a devenit un fervent practicant de snowboard. Se dă cu placa pe pîrtie sau pe trasee neamenajate şi caută adrenalina cu orice preţ, dar nu uită să poarte cască. Aşa a scăpat de la moarte de trei ori!


"Mi-ar fi sărit creierii"
La numai un an de cînd a început vacanţele extreme, tînărul a suferit primul accident: "Eram în Austria, prin 2007, şi nu aveam prea mare experienţă. M-am dat într-un parc amenajat, m-am răsucit aiurea şi am căzut direct în cap. Norocul meu a fost că purtam casca".

Urmează un alt episod, tot în Austria, în 2009. "Am nimerit pe gheaţă, aveam viteză mare, m-am dezechilibrat şi am căzut foarte rău. M-am lovit cu capul de pămînt de mi-a sărit casca, deşi era legată sub bărbie. S-a dus cîţiva metri, cu tot cu ochelarii de protecţie! M-am gîndit cum aş fi arătat fără ea şi am rămas şocat cam pe unde mi-ar fi sărit creierii", îşi aminteşte tînărul.

Episodul 3: izbitură cu capul de un copac
La puţin timp după al doilea incident, a mai păţit-o o dată. "Făceam free-ride prin pădure, cînd m-am lovit cu capul de un copac. Nu-mi venea să cred că se întîmplă iar! Dar casca m-a scăpat din nou", spune Bogdan.
După trei accidente din care a ieşit neatins, pentru Bogdan casca a devenit
indispensabilă: "Nu merg nici doi metri fără ea. Mi-e frică să mă urc altfel pe snowboard, mai ales că echipamentul m-a scăpat de atîtea ori".

Deşi a fost la un pas de o tragedie, tînărul are puterea să se şi amuze: "Casca asta a fost rezistentă, are doar cîteva julituri. I-am pus nişte stickere şi e ca nouă. A trecut ea prin atîtea peripeţii, dar o port în continuare, fiindcă îmi dau seama unde aş fi fost în absenţa ei. Prefer să rămîn viu, cu casca mea inestetică pe cap, decît să mor, cu o căciuliţă drăguţă, purtată la mişto".


"Pe snowboard eşti vulnerabil, ai picioarele imobilizate. Trebuie să ştii să cazi, iar casca face restul"

Bogdan Ciopaşiu, practicant de snowboard


Snowboard în Cişmigiu: casca e obligatorie
Pentru pasionaţii de snowboard din Capitală, există amenajată o structură artificială în parcul Cişmigiu, singurul loc în care, cu placa, te poţi simţi ca la munte. Locaţia se află în vecinătatea patinoarului. Accesul e gratuit, instalaţia fiind pusă la dispoziţie de Primăria Bucureştiului. Condiţia este una singură: casca de protecţie, fără de care organizatorii nu permit accesul riderilor.

6 cluburi de snowboard activează în campionatul naţional din România: Sinaia şi Sibiul au cîte două, iar Predealul şi Braşovul cîte unul

70 este numărul de snowboarderi legitimaţi la cluburile din campionatul intern

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.