Liga 1

Anii '80: Echipă şi la masa de rummy. Acum: Fiecare pentru el pe laptop

Articol de Dan Udrea  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Cantonamentul din ziua de azi, cel din afara antrenamentelor, nu mai seamănă deloc cu cel pe care roş-albaştrii îl făceau înainte de Revoluţie. Duckadam, Iovan şi compania împărţeau şi timpul liber la un joc de rummy sau la un film pe video. Azi, fiecare stelist îşi petrece orele de relaxare singur, pe Internet


Fotbalul s-a schimbat faţă de cel din urmă cu trei decenii. Se joacă mai mult, mai agresiv, mai repede şi pe mai mulţi bani. Automat şi antrenamentele sînt altele, dar şi modul în care fotbaliştii se relaxează. Faţă de anii '80, diferenţele sînt totale. Gazeta vă prezintă cîteva dintre ele.

Exemplul nr. 1

Rummy pe tablă cu miză financiară
Ce făceau Belodedici şi compania în orele libere din afara şedinţelor de pregătire de la Forban? "Jucam rummy la greu. Făceam mese de cîte 4 persoane şi «prestam» ore în şir. Ca să aibă şi farmec şi interes, puneam mize financiare, dar nu foarte mari. Jucam rummy pe tablă", rememorează Duckadam. Rummy pe tablă este cel mai vechi joc cu piese de rummy, dar şi cel mai popular dintre ele.


30 de lei costa înainte de 1989 o cutie de rummy


Messenger, Facebook, Football Manager
Astăzi, în hotelul Starlight Convention din staţiunea Side, steliştii folosesc altfel timpul liber. Aproape toţi au laptop-uri şi preferă jocurile individuale. Surdu şi Baciu sînt îndrăgostiţi de Football manager, Szekely şi Bănel preferă FIFA 2010, în vreme ce Răduţ şi Bicfalvi sînt atraşi de creativitatea lui "Pro Evolution Soccer". Mai mult, marea majoritate a steliştilor au conturi de Facebook şi stau de vorbă cu cei din familie pe messenger.


2.000 de lei e preţul mediu al unui laptop


Exemplul nr. 2

Casete cumpărate de la străini
Pentru Boloni, Iovan, Piţurcă, Lăcătuş şi ceilalţi, timpul liber la Forban nu însemna doar rummy. "Ne strîngeam cu toţii şi vedeam filme la video. Cumpăram casete de la studenţii străini din Bucureşti şi le luam cu noi în cantonament. Erau zile cînd vedeam şi 4-5 filme", îşi aminteşte Duckadam.


2 ore dura programul singurului post de televiziune care emitea în România pe finalul anilor '80, TVR, între 20:00 şi 22:00


DVD-uri cu filme pe laptop
Astăzi, Ricardo, Bonfim, Bilaşco şi Surdu se uită individual la cîte un film. Fiecare în camera lui, filmele sînt cumpărate pe DVD-uri sau descărcate de pe Internet şi apoi vizionate pe laptop-uri.


30 de minute e timpul necesar pentru a fi descărcat un film. Perioada ar putea fi şi mai mare în cazul în care conexiunea la Internet nu e foarte bună


Exemplul numărul 3

Ieşire la piscina de la Orizont
Şi în ceea ce priveşte "acţiunile" organizate din afara hotelului lucrurile sînt complet diferite. În anii '80, jucătorii coborau o dată sau de două ori pe săptămînă la hotelul Orizont, din Predeal. Acolo, trupa lui Ienei se bălăcea în piscină sau juca polo.

Ieşire în Mall
Astăzi, cum bazin şi saună există în aproape orice stabiliment, cu atît mai mult în hotelul de lux în care stă Steaua în Turcia, relaxarea înseamnă o plimbare prin Antalya şi, în special, în Mall-ul din oraş. Aşa s-a întîmplat şi în stagiul de anul trecut, efectuat tot în Antalya.


"La televizor nu prea ne uitam pentru că programul începea abia seara şi nu conţinea mai nimic interesant"
Emeric Ienei, antrenor Steaua anii '80


Wirelles "Steaua Bucureşti"
Poate cea mai bună dovadă că Internetul e baza relaxării steliştilor în cantonamentul din Antalya e faptul că în hotelul Starlight Convention, de la marginea Mării Mediterane, a fost creată o reţea wirelles specială pentru echipa lui Lăcătuş. Departamentul de comunicare al Stelei a intervenit pe lîngă managerul stabilimentului şi a fost creată o reţea personalizată denumită chiar "Steaua Bucureşti". Acest lucru s-a realizat tocmai pentru ca fiecare jucător să aibă o conexiune foarte bună la Internet.

MM, Eme şi Gardoş mai şi citesc
Nu toţi fotbaliştii Stelei sînt atraşi exclusiv de laptop, DVD-uri cu filme, jocuri şi Facebook. Spre exemplu, nigerianul Emeghara citeşte aproape nonstop cărţi religioase în limba engleză, limba oficială a ţării sale. Stoperul Florin Gardoş îşi aduce şi el în cantonament multe cărţi, pe care le citeşte seară de seară, la fel ca managerul general Mihai Stoica.


ALTE SPORTURI. Handbalistele joacă tot yams
În privinţa altor sportivi, invazia Internetului n-a acaparat atît de mult timpul liber din perioada cantonamentelor. Exemplul cel mai bun e cel al handbalistelor de la Oltchim, marea lor majoritate fiind şi componente ale echipei naţionale. Acum, chiar dacă aproape toate au laptop-uri, conturi de Facebook şi messenger, n-au renunţat să joace yams, un joc extrem de la modă între handbaliste înainte de după Revoluţie. Yams este un joc de zaruri. Sînt folosite cîte cinci zaruri, urmărind completarea unui tabel prestabilit, scopul fiind de a avea un punctaj cît mai mare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.