Liga 1

Lăcătuş sărbătoreşte în cantonamentul din Antalya ceva care cu greu poate fi obţinut în Ghencea » 642 de zile de bucurii şi umilinţe

Articol de Dan Udrea, Alex Nicodim (foto)  —  duminică, 06 februarie 2011

De ieri, "Fiara" a devenit oficial cel mai rezistent antrenor din era "Becali patron la Steaua", depăşind recordul lui Piţurcă de 21 de luni


Marius Lăcătuş n-a cîştigat încă nici un trofeu cu Steaua, însă se poate lăuda cu un succes personal ca antrenor al roş-albaştrilor. L-a obţinut la peste 1.000 de kilometri de România, undeva la 100 de metri distanţă de Marea Mediterană, în hotelul în care Tănase şi compania sînt cantonaţi de peste o săptămînă.
De ieri, Lăcătuş e antrenorul cu cele mai multe zile petrecute ca "principal" pe banca Stelei în perioada în care această echipă a fost patronată de Gigi Becali. Aflat la al treilea mandat în Ghencea, "Fiara" avea un duel de la distanţă cu Victor Piţurcă, fostul selecţioner avînd în CV o colaborare de fix 21 de luni cu Becali patron, perioadă împărţită în două, cea de-a doua fiind în vara trecută.


Dublu cît Hagi, Ilie, Dorinel, Bergodi şi Ţiţi
Lăcătuş a împlinit şi el 21 de luni în ziua de vineri, iar de ieri merge pe a 22-a lună, devenind numărul 1 la capitolul rezistenţă în a lucra cu Gigi Becali. "Aniversarea" de ieri l-a prins într-o zi cu două antrenamente şi înaintea partidei amicale de azi, cu Lech Poznan, cel mai greu joc de verificare din Antalya.

Recordul său capătă o şi mai mare greutate cu cît a adunat ca tehnician al Stelei dublul zilelor petrecute în această funcţie de jumătate dintre antrenorii care l-au avut pe Gigi Becali patron în Ghencea, printre ei numărîndu-se nume mari ca Hagi, Ilie Dumitrescu, Dorinel Munteanu şi Bergodi.


10 ani şi 8 luni au trecut de cînd Lăcătuş a debutat în meseria de antrenor, în iulie 2000 preluînd banca lui FC Naţional


Bile albe
1. A calificat echipa în grupele Champions League în 2008-2009, după ce a eliminat-o pe Galatasaray (2-2 şi 1-0).
2. A reuşit în returul campionatului 2007-2008 cel mai bun parcurs al Stelei din ultimul deceniu, cucerind 85 la sută din punctele puse în joc.



Bile negre
1. N-a cîştigat nici un trofeu cu Steaua.
2. A lăsat imaginea unui antrenor care acceptă imixtiunea patronului în treburile sale.
3. A cîştigat un singur derby, din 7 disputate, împotriva marilor rivale ale Stelei: Dinamo şi Rapid. Oficial, sînt două cîştigate, însă al doilea e victoria la "masa verde" în Giuleşti, în 2008.
4. Nu se poate lăuda că a adus, a promovat sau a descoperit vreun jucător care să fi devenit piesă de bază la Steaua sau pe care clubul să-l fi vîndut pe bani mulţi.


75 de meciuri a bifat Lăcătuş ca antrenor al Stelei în toate competiţiile, avînd un palmares pozitiv: 37 victorii, 20 egaluri, 18 înfrîngeri, golaveraj 109-66


Ciudăţeniile celor 3 mandate
1. Deşi avea experienţă tot mai mare, Lăcătuş a scăzut în randament cu fiecare mandat: în primul a adunat 69% din punctele puse în joc, în al doilea 52,6 %, iar în al treilea doar 50%
2. Deşi a demisionat în primul mandat din cauza declaraţiilor şi acuzelor lui Gigi Becali, în următoarele mandate a spus răspicat: "Nu voi mai demisiona niciodată de la Steaua, dacă vrea, să mă dea afară, dar din cauza unor declaraţii nu voi mai pleca".
3. În toamna trecută a fost numit într-o pauză publicitară la GSP TV, cînd Becali l-a sunat în Spania, iar el a acceptat postul în 5 minute. Era seara de 26 septembrie, pe 27 a ajuns la Bucureşti, iar pe 28 şi-a intrat efectiv "în pîine"' ca antrenor.
4. Deşi e cel mai rezistent, nu are la activ nici măcar un sezon cap-coadă petrecut pe banca Stelei.
5. A lucrat în fiecare mandat cu un alt prim-colaborator: în primul a fost cu Adi Ilie, în al doilea cu Argăseală, iar acum cu MM Stoica


"Ca să rezişti ca antrenor al Stelei şi să nu fi afectat, trebuie să fi nesimţit, asta ca să nu pui la suflet tot ce zice Gigi Becali"
Marius Lăcătuş, vara lui 2010


Cum arată mandatele lui Lăcătuş la Steaua

Perioada    Timp efectiv    De ce a plecat
28 octombrie 2007 - 22 octombrie 2008    1 an fără o săptămînă    Şi-a dat demisia
15 decembrie 2008 - 15 mai 2009    5 luni    A fost demis
28 septembrie 2010 - prezent    4 luni, o săptămînă şi o zi    -
TOTAL    21 de luni şi o zi


Longevitatea antrenorilor cu Becali patron al Stelei
1. Lăcătuş**    21 de luni şi o zi
2. Piţurcă*    21 de luni
3. Olăroiu    18 luni
4. Zenga    10 luni
5. Stoichiţă    9 luni
6. Protasov    6 luni
7. Hagi        3 luni
8. Bergodi    2 luni şi 3 săptămîni
9. D. Munteanu    1 lună şi jumătate
10. I. Dumitrescu    1 lună şi o săptămînă
11. Pedrazzini*        1 lună
12. D. Dumitriu    3 săptămîni
* Cei care au avut două mandate
** Cei care au avut 3 mandate


8 ani şi o lună au trecut de cînd Gigi Becali a devenit patron al Stelei, el preluînd controlul majoritar al acţiunilor în ianuarie 2003


Alte recorduri ale lui la Steaua
A cîştigat nu mai puţin de 21 de trofee ca fotbalist
Are 72 de partide în cupele europene
A marcat 17 goluri în partidele internaţionale
Şi-a petrecut 16 ani şi jumătate la acest club, ca jucător, preşedinte şi antrenor


Lăcătuş, peste 21 de luni, Hagi 46 de ani :)
Chiar în ziua în care "Fiara" a intrat în a 22-a lună ca antrenor al Stelei, un alt nume de legendă al fotbalului romanesc, dar şi al trupei din Ghencea, Gică Hagi, şi-a aniversat şi el ziua de naştere. Hagi a împlinit ieri  46 de ani, el jucînd pentru Steaua 3 ani şi jumătate, între ianuarie 1987 şi iulie 1990, iar în 2007 a fost antrenor al roş-albaştrilor pentru doar 3 luni însă.


Azi, duel cu Lech Poznan
Steaua va susţine diseară cel de-al treilea joc de verificare din al doilea cantonament. Adversara lui Nicoliţă şi compania va fi Lech Poznan. Polonezii sînt calificaţi în 16-imile Europa League, unde o vor întîlni pe Braga, confruntarea cu Steaua fiind ultimul test înaintea disputei cu portughezii. Steaua - Lech Poznan va începe la ora 18:00 şi va fi în direct pe sport.ro şi liveTEXT pe GSP.ro.


Latovlevici s-a operat
Plecat în Germania la începutul săptămînii, fundaşul stînga stelist a fost supus unei intervenţii chirurgicale la rinichi. I s-a repoziţionat unul dintre rinichi, totul a decurs foarte bine, jucătorul va reveni în ţară şi peste maximum o lună va reîncepe antrenamentele.


Lotul se subţiază mîine
Pe lîngă Gardoş, Lăcătuş va mai pierde alţi 3 jucători în favoarea loturilor naţionale. Tătăruşanu va ajunge şi el sub comanda lui Răzvan Lucescu în Cipru, în timp ce Mihai Răduţ şi Cosmin Matei au fost convocaţi de Emil Săndoi pentru amicalul cu Turcia.


Gigi l-a jignit iar pe Ienei
Patronul Stelei a clarificat şi situaţia fostelor glorii care au fost demise de la centrul de copii şi juniorii. "Hai să terminăm o dată pentru totdeauna cu legendele astea! Eu am dat ordin să taie din cheltuieli pentru că e criză. S-a ales pe criterii de competenţă. Sătmăreanu are 70 si ceva de ani, ce să mai facă la Steaua? Lăsaţi-mă şi cu nea Imi! Omul este bătrîn, iar la bătrîneţe o mai iei şi razna!", a spus Becali la gsp tv.


Inbox:
»» Gigi Becali nu crede că Moraes va mai ajunge în Ghencea, şi asta doar din cauza lui Jean Pădureanu. "El nu e lucid, nu ştie ce vorbeşte. Are tot felul de cerinţe. Eu îl aştept la Palat să mai negociem. Dau imediat 1.350.000 de euro pentru Moraes!", a spus finanţatorul din Ghencea.
»» Gigi Becali despre Vali Badea: "Nu cred că e o soluţie pentru noi. Îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că a dat acele goluri cu Standard Liege. Badea nu se compară niciodată cu Dică".
»» Patronul stelist nu regretă despărţirea de Florentin Matei, aflat în probe la Fiorentina. "Dacă ăsta iese fotbalist, eu îmi tai capul! E moale şi mai voia şi bani mulţi!", a spus Becali.
»» De ce e posibil ca Steaua să nu mai cumpere nici un atacant în această iarnă: "Sînt nebun să mai dau bani? Păi, am băgat milioane, şi sînt la zece puncte de Oţelul!", a tunat finanţatorul roş-albaştrilor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.