Nationala

Simulare pentru 2014 cu Brazilia, Columbia şi Argentina!

Articol de Justin Gafiuc, George Ştucan, Gabriel Berceanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Turneul de gală din America de Sud, din luna iunie, îi va pregăti pe "tricolori" pentru Mondialul de peste 3 ani din Brazilia



Partidele-test ale României din America de Sud, din luna iunie, sînt gîndite să le aducă "tricolorilor" şi altceva decît o vizită în patria celor mai tehnici fotbalişti ai lumii. Confruntările cu Brazilia (7 iunie) şi Columbia (11 iunie) vor fi un exerciţiu pentru CM 2014 din Brazilia.


Pregătire americană
N-ar fi prima dată cînd un turneu peste Ocean înaintea startului preliminariilor ar aduce după sine şi o calificare. "Pe lîngă meciurile cu adversari de superclasă, dorim să şi formăm un grup care să fie prezent în America de Sud şi-n vara lui 2014. De pildă, în 2006 am jucat trei partide în Statele Unite. Ne-au ajutat mult ţinînd cont că apoi ne-am calificat la Euro 2008", spune Ionuţ Lupescu.


Lucescu: "O aventură care încheagă grupul"
Mai există un astfel de exemplu în istoria "naţionalei", cînd pe bancă se afla Mircea Lucescu. "Jocurile din mai '82 din America de Sud, dinaintea campaniei pentru Euro '84, au fost punctul de plecare pentru generaţia care s-a calificat după 14 ani la un turneu final. Am evoluat cu Argentina, Peru, Chile, trei echipe care au fost prezente la Mondialul din '82".

Il Luce mărturiseşte: "Am insistat pentru acea deplasare, dar cred că dacă federaţia nu avea un plan de aducere de valută în ţară nu ni s-ar mai fi dat voie să plecăm". Tehnicianul lui Şahtior se declară un fan al turneelor disputate pe continentul american. "E o idee extraordinară şi trebuie profitat la maximum, mai ales că Mondialul de peste trei ani se joacă în Brazilia".

Continuă: "O astfel de aventură, cu un drum lung, altă climă, alt fus orar, încheagă grupul. Poţi juca trei campionate în România şi tot nu acumulezi experienţa pe care o dobîndeşti într-un astfel de turneu. Acolo întîlneşti un alt fotbal decît cel european, altă atmosferă, fotbalul e sentiment".


Cîştigurile Selymes şi Dorinel

A treia întîmplare similară o descrie Cornel Dinu, sub comanda căruia, în ianuarie-februarie '93, "tricolorii" au făcut cel mai lung turneu sud-american din istorie, peste două săptămîni. A urmat calificarea la World Cup '94. Dinu: "Atunci au devenit Selymes şi Dorinel certitudini la echipa naţională. E o experienţă interesantă, care poate îmbogăţi registrul tehnico-tactic al oricărui jucător. Cu cît joci mai mult împotriva unor astfel de adversari puternici, cu atît progresul e mai posibil. Sînt turnee cu un farmec aparte".


TURNEE PESTE OCEAN CARE AU PRECEDAT CALIFICĂRI

1982 - America de Sud
12 mai, Rosario: Argentina - ROMÂNIA 1-0
16 mai, Lima: Peru - ROMÂNIA 2-0
18 mai, Santiago de Chile: Chile - ROMÂNIA 2-3 (Klein 2, Augustin)

1993 - America de Sud
31 ianuarie, Guayaqil: Ecuador - România 3-0
3 febraurie, Lima: Peru - România 0-2 (Hanganu, I. Dumitrescu)
6 februarie, Santa Barbara: SUA - România 1-1 (I. Dumitrescu)
10 februarie, Monterrey: Mexic - România 2-0

2006 - Statele Unite
24 mai, Los Angeles: ROMÂNIA - Uruguay 0-2
26 mai, Chicago: ROMÂNIA - Irlanda de Nord 2-0 (Buga, D. Niculae)
27 mai, Chicago: ROMÂNIA - Columbia 0-0


"E foarte important pentru orice jucător să întîlnească Brazilia. Îmi place stilul de joc al lui Pato"
Ianis Zicu, mijlocaş România

"Pînă la meciul cu Brazilia vreau să-i demonstrez selecţionerului că merit să fiu convocat. Tricoul cărui brazilian mi-l doresc? Prefer să-l păstrez pe al meu, dacă voi juca"
Silviu Ilie, fundaş România

"În acest turneu trebuie să se pregătească Mondialul din 2014. Pentru jucători, un meci cu Brazilia va însemna enorm"
Ştefan Sameş, fost fundaş România

"Vrem dueluri tari pentru tineri, cu astfel de meciuri au crescut generaţiile valoroase din fotbalul românesc. N-ai multe ocazii în carieră să joci contra Braziliei şi Argentinei!"
Ionuţ Lupescu, director general FRF

"În astfel de turnee poţi «întări» tinerii. L-am folosit pe Balint în '82, cînd avea doar 19 ani şi nu era nici în primii 20 la Steaua"
Mircea Lucescu, fost selecţioner România


23 de jucători români au jucat împotriva Braziliei în cele două jocuri din istorie: 5 dintre ei s-au stins din viaţă

CM '70: România - Brazilia 2-3 / Tricoul lui Pele disputat de Lucescu şi Rică
Rică Răducanu se înţelesese prin semne cu Pele, încă din timpul meciului, să facă schimb de tricouri la final. Însă unul din puţinii vorbitori de limbi străine din lot, Lucescu, a fost mai sprinten şi a luat tricoul brazilianului.


CM '94: România - Columbia 3-1 /  Cum l-a "citit" Prodan pe Asprilla
Înaintea meciului, Anghel Iordănescu i-a prezentat lui Prodan adversarul direct, pe Asprilla, drept un jucător fără defecte. Didi n-a dormit cîteva nopţi, perpelindu-se cum să-l blocheze pe starul momentului, pînă cînd antrenorul i-a dezvăluit şi punctul slab al atacantului: frica. A fost suficient pentru Didi, care l-a luat tare din start şi l-a anihilat perfect.

PROGRAM ECHIPA NAŢIONALĂ
2011
Bosnia - România (26 martie, prel. CE)
România - Luxemburg (29 martie, prel. CE)
România - Bosnia (3 iunie, prel. CE)
Brazilia - România (7 iunie, amical)
Columbia - România (11 iunie, amical)
România - Argentina (10 august, amical)
Luxemburg - România (2 sept., prel. CE)
România - Franţa (6 sept., prel. CE)
România - Belarus (7 oct., prel CE)
Albania - România (11 oct., prel. CE)

2012
România - Uruguay (februarie, amical)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.