Echipa din Ghencea e prima dintre echipele din România care va apela la cea mai modernă formă de recuperare a jucătorilor accidentaţi » Jucătorilor care vor avea leziuni musculare, tendinite sau afecţiuni ale cartilajelor li se va recolta sînge, acesta va fi îmbogăţit prin centrifugare, după care le va fi injectat la locul leziunii
Steaua a găsit o cale revoluţionară şi care respectă regulamentul doping WADA pentru a reface fotbaliştii într-un timp mult mai scurt decît pînă acum. Gruparea din Ghencea va fi cea dintîi echipă din România care va apela la infiltraţii cu plasmă îmbogăţită pentru afecţiuni care în mod normal sînt de durată, gen: leziuni musculare, pubalgii, tendinite, deteriorarea cartilajului. În urma acestei terapii revoluţionare, perioada de absenţă va fi redusă substanţial.
Recoltarea şi centrifugarea la Spitalul Militar
Cum se procedează? Dezvăluie chiar medicul Stelei, Radu Paligora: "Am încheiat o colaborare cu Ionuţ Codorean, de la Spitalul Militar, acolo unde există aparatură specializată pentru acest procedeu. Jucătorul în cauză e dus acolo, i se recoltează o cantitate de sînge, între 20-80 mililitri, într-o seringă-recipient specială, apoi se bagă la centrifugare timp de 10 minute. Sîngele se sedimentează în mai multe straturi: sînge slab în conţinut de trombocite, sînge cu conţinut de trombocite identic cu cel recoltat şi a treia categorie, sînge cu conţinut mare de trombocite".
"Avem garanţia unui rezultat terapeutic pozitiv şi prin faptul că tratamentul beneficiază de cea mai mare compatibilitate posibilă, fiind vorba chiar de sîngele pacientului"
Radu Paligora, medic Steaua
Injecţiile se fac într-un cabinet ultrasterilizat
Această ultimă categorie, care rămîne într-un sector special al seringii, în cantitate maximă de 4-5 mililitri, va fi injectată jucătorului în zona afectată. "Injecţia nu poate fi făcută în orice cabinet, de exemplu la cel al stadionului din Ghencea, ci e necesar un cabinet supersterilizat, e o operaţiune extrem de meticuloasă", explică Radu Paligora, care adaugă: "Infiltrarea plasmei îmbogăţite se face exact în zona afectată, sub control ecografic".
300 de euro e costul celei mai ieftine injecţii cu plasmă îmbogăţită pe care o vor face jucătorii Stelei
800 de euro va costa cea mai scumpă injecţie, care conţine sînge cu cea mai mare concentraţie de trombocite
Se accelerează procesul de cicatrizare
Ce se obţine prin aceaste infiltraţii revoluţionare? "Sîngele oricărui organism ajută la refacerea ţesuturilor afectate, iar acesta, mult îmbogăţit, accelerează procesul de cicatrizare şi remodelare. Trebuie evitate complicaţiile ce pot apărea în acest tip de patologie drept pentru care aria afectată trebuie monitorizată îndeaproape, iar recuperarea să fie efectuată pas cu pas ca în orice patologie de acest gen", adaugă Paligora.
"Organismul uman are capacitatea de a se autovindeca. Acestă metodă nu face decît să potenţeze în mod direct această capacitate şi să garanteze aceeaşi calitate "
Radu Paligora
Colaborare cu cele mai celebre clinici
Staff-ul medical al Stelei va deschide o colaborare pe acest domeniu cu cele mai tari clinici de specialitate din Europa. "Fiind o metodă nouă şi neexistînd nici un studiu de specialitate în România, am schimbat informaţii medicale cu clinici importante precum Isokinetik din Bologna, unde lucrează profesorii Marcacci şi Nanni, cu cea din Roma, la profesorul Mariani, dar şi la Milano, cu profesorul Volpi. Aşa, avem şansa de a ne însuşi experienţa lor de peste 4-5 ani în a folosi această metodă într-un mod cît mai eficient", spune Paligora.
Plasmă îmbogăţită pentru Szekely
Unul dintre primii stelişti care au suportat infiltraţii cu sînge îmbogăţit, dar la nivel intraarticular, a fost Janos Szekely. Alături de alţi sportivi ca Iulian Apostol, Adrian Neaga sau handbalistul Ionuţ Mazilu, care au fost operaţi de acelaşi medic, Ionuţ Codorean, au beneficiat de acest tratament post-operator, iar rezultatele au fost senzaţionale.
De la 1 ianuarie nu se mai consideră doping
Procedura de injectare a sîngelui îmbogăţit nu mai este considerată doping, conform unui anunţ oficial al WADA. "Doctorul Volpi, fost la Internazionale Milano şi actualmente unul dintre cele mai importante nume din medicina sportivă şi promotorul acestei metode, a dus o luptă de idei de 4-5 ani cu cei de la WADA pentru a-i convinge să renunţe la a o considera o practică dopantă. Pînă la 1 ianuarie era admisă doar pentru administrarea intraarticulară, iar de anul acesta se acceptă şi administrările musculare şi intramusculare însoţite de documentaţia specifică", spune medicul Stelei.
Se pot evita chiar şi operaţiile
Sîngele îmbogăţit nu numai că va ajuta la refacerea jucătorilor Stelei care se aleg cu o problemă medicală, dar poate fi folosit şi ca prevenire pentru eventuale accidentări sau poate evita ori amîna anumite intervenţii chirurgicale. Un sportiv care are la debut o afecţiune de cartilaj (gradul I sau II), prin acest tratament poate stopa degenerarea cartilajului şi astfel reuşeşte să evite o operaţie destul de solicitantă şi costisitoare.
{{text}}