Fotbal   •   Liga 1   •   FRF

FRF cere cluburilor să nu mai plătească fotbaliştii din fonduri publice » Adio bani de la Primării!

Articol de Ovidiu Minea, Gabriel Berceanu   —  miercuri, 16 februarie 2011

Cu precădere în eşalonul secund, situaţia financiară vitregită de aportul instituţiilor locale poate fi fatală





În baza unei recomandări FIFA, federaţia se pregăteşte să pună în practică o hotărîre care riscă să arunce în aer ligile inferioare: cluburile nu vor mai avea voie să folosească banii proveniţi de la oficialităţile locale (Primării, Consilii Locale şi Judeţene) pentru plata salariilor, a contractelor sau a primelor jucătorilor şi ale staff-ului tehnic. Sumele care provin din această zonă de finanţare vor putea fi utilizate doar pentru infrastructură, centre de copii şi juniori, deplasări sau alimentaţie. De asemenea, reprezentanţii primăriilor ori ai consiliilor nu vor mai avea dreptul să intre în structurile de conducere ale cluburilor.





Rezistă cine poate

Decizia vine în sprijinul planului FRF de a reorganiza ligile inferioare. "Vor fi mari probleme, am discutat cu mai mulţi conducători. Părerea mea este că e o măsură de cernere, în vederea trecerii la noul format competiţional. Micşorează numărul de cluburi pentru a uşura demersul", spune Gabriel Oprea, director executiv FC Snagov. Mugur Porumbacu, de la CS Otopeni, e de aceeaşi părere: "Vor rămîne maximum 12 echipe în Liga a II-a. Cei care nu vom rezista nu avem decît să înfiinţăm o Ligă paralelă".





Investiţiile private reprezintă salvarea

Pentru unele cluburi din eşalonul secund, măsura poate însemna dispariţia. Directorul sportiv al CS Otopeni, Mugur Porumbacu, a comentat: "Sîntem un club de drept public, înfiinţat în baza legii. Cum poate FIFA să treacă peste legislaţia naţională? Depindem 100% de autorităţile locale". La Ploieşti, preşedintele Petrolului, Alexandru Crângu, speră ca promovarea să-i ajute: "Acum, autorităţile locale asigură 90% din bugetul nostru. Dar sper să promovăm, să trecem pe acţiuni, iar investiţiile private să diminueze contribuţia instituţiilor".





Licenţierea pune capac

Reprezentant al cluburilor din Liga a II-a în Comitetul Executiv FRF, Cornel Şfaiţer crede că situaţia va deveni şi mai grea: "La FC Botoşani, unde sînt preşedinte, Consiliul Local nu a asigurat salariile jucătorilor, deci nu sîntem vizaţi de măsura FIFA. Decisive vor deveni însă datoriile la bugetul de stat. De la anul, se introduce licenţiere la Liga a II-a, din 2013 se vor introduce auditul financiar şi licenţierea pentru Liga a III-a. Nu ştiu cîte cluburi vor supravieţui".





Griji şi în Liga I

Şi în primul eşalon decizia ar prejudicia cluburile de sume considerabile. Poli Timişoara a beneficiat în 2010 de sprijin consistent, 2,5 milioane de euro de la Consiliul Local şi un milion de euro din partea celui Judeţean. În martie 2010, autorităţile locale ofereau celor de la U Cluj şi de la CFR cîte 250.000 de euro.



Aurelian Băbuţan, director general la FCM Tîrgu Mureş, prevede o hartă tristă a fotbalului românesc: "Trei sferturi din buget îl avem de la instituţii locale şi mă mîndresc cu acest lucru, ar fi bine ca peste tot să fie aşa. Cred că oamenii de afaceri vor acoperi acest procent, însă este cert că vor dispărea oraşe cu tradiţie în fotbal".





"Noi nu vom fi afectaţi, dar sportul se va prăbuşi. Vom deveni o naţiune moartă"

Ioan Horoba, director general Gaz Metan Mediaş



"Am auzit că vor ca primarii să nu mai folosească echipa de fotbal în campanie electorală. Primarii vor face drumuri cu banii aceştia, iar noi vom rămîne o naţie de cocoşaţi, fără sport"

Mugur Porumbacu, director sportiv CS Otopeni

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.