În urmă cu 6 săptămîni, Gazeta Sporturilor vă prezenta cum cluburile din Liga 1 nu au fost de acord să plătească 51.000 de euro pe an pentru a-şi procura cel mai sofisticat sistem de analiză a meciurilor, oferit de englezii de la ProZone. Pentru a vedea de ce acest produs este folosit de marile cluburi din Europa, dar, în acelaşi timp, nu a convins Liga 1, ne-am deplasat la Leeds, unde îşi are sediul firma britanică. Aici am vorbit cu Paul Boanas, reprezentantul ProZone pentru Premier League, cel care ne-a ajutat să înţelegem mai bine cum funcţionează acest sistem.
Coşmarul Stelei a pornit totul
Sistemul a fost conceput în 1998, la ideea antrenorului Steve McClaren, fostul adversar al Stelei în semifinalele Cupei UEFA din 2006. Totul se bazează pe înregistrările video realizate de 8 camere poziţionate în cele 4 colţuri ale terenului. Se analizează apoi toate mişcările fotbaliştilor petrecute la fiecare a 10-a parte dintr-o secundă. Nu există pericolul ca vreo acţiune să fie pierdută pentru că fiecare centimetru de gazon este acoperit de cel puţin 3 camere. Toate evenimentele unui meci se strîng apoi într-un raport extrem de detaliat în care se pot vedea atît parametrii fiecărui jucător, cît şi cei ai echipei.
3.000 de acţiuni se petrec în medie pe parcursul unui meci
Ce ar fi cîştigat antrenorii din Liga 1
Avantajele oferite de acest sistem sînt uriaşe pentru antrenori. Ei au la dispoziţie, la 24 de ore după finalul meciului, toate datele meciului: kilometrii alergaţi, distanţele între compartimente, procentajul paselor reuşite, viteza de deplasare a jucătorilor etc.
7 asistenţi are la dispoziţie Manchester City pentru a analiza datele oferite de ProZone
De asemenea, ei au posibilitatea de a le arăta jucătorilor unde au greşit, dacă au acoperit bine zona sau ce ar trebui să lucreze în plus la antrenamente pentru a progresa. Mai mult, în cazul în care se plăteşte în plus, se pot primi şi rapoartele viitoarelor adversare pentru a pregăti meciurile ce urmează. De exemplu, Manchester United plăteşte anual cîteva sute de mii de lire sterline pentru a avea acces la toate rapoartele de joc din Premier League.
100 de cluburi, asociaţii sau federaţii din lumea întreagă lucrează în prezent cu ProZone
Bun şi pentru patroni
Sistemul nu i-ar fi ajutat numai pe tehnicienii din Liga 1, dar ar fi fost de folos şi proprietarilor de club în vederea vînzării jucătorilor. Şi aceasta pentru că toate datele meciurilor analizate de ProZone sînt strînse într-o bază de date uriaşă la care au acces toţi clienţii firmei engleze.
De exemplu, dacă Arsene Wenger îşi doreşte un mijlocaş stînga cu o medie mare de centrări, dar care să şi tragă multe şuturi la poartă, asistenţii săi caută în baza de date un fotbalist cu un asemenea profil şi îl propun tehnicianului francez.
Momentan, în această bază de date sînt incluşi 20.000 de jucători, dar nici unul din România pentru că meciurile noastre nu sînt monitorizate. Acesta ar putea fi un răspuns la întrebarea de ce cluburile noastre nu mai reuşesc să vîndă decît în Turcia, spaţiul ex-sovietic sau ţările arabe.
3.000 de euro costă monitorizarea unui meci
25.000 de euro costă montarea celor 8 camere la stadion
"Este un sistem făcut de antrenori pentru antrenori. Îmbunătăţim permanent softul pe baza cererilor primite de la tehnicieni. Este o colaborare benefică pentru ambele părţi"
Paul Boanas, reprezentant ProZone pentru Premier League
1) Înregistrările realizate de cele 8 camere sînt trimise prin internet la sediul ProZone
2) Fiecare jucător este identificat şi urmărit pe parcursul întregului meci cu ajutorul unui soft pe calculator. Computerul poate urmări jucătorii doar dacă sînt la distanţă unul de altul, în cazul unui duel intervenind operatorii.
3) Această identificare este trimisă apoi la un centru de calitate, unde se repetă acest proces pentru a nu apărea nici o greşeală. Aici meciul este împărţit în intervale de 5 minute, care sînt urmărite de oameni diferiţi.
4) Următorul pas se produce la departamentul de evenimente. Aici, pe baza identificării realizate în paşii anteriori, alţi operatori notează toate acţiunile petrecute la fiecare a 10-a parte dintr-o secundă şi le atribuie jucătorilor.
5) Toate datele sînt strînse într-un raport, care se încărcă apoi pe internet, de unde va fi descărcat de către cei de la club.
16 este numărul minim de oameni care lucrează la analizarea unui singur meci
"Într-un timp extrem de scurt, pot vedea toate datele fotbaliştilor mei, ca şi pe cele ale jucătorilor adverşi. Din acest motiv, sistemul ProZone este foarte important în cariera mea de antrenor"
Ernesto Valverde, antrenor Olympiakos Pireu
Produsele ProZone
ProZone 3 - cel mai detaliat sistem de monitorizare a meciurilor, bazat pe înregistrările camerelor de la stadion.
MatchViewer - versiunea mai ieftină a ProZone 3, realizată în urma imaginilor oferite la televiziunea care transmite meciul. Nu oferă datele fizice ale jucătorilor pentru că nu acoperă toate zonele din teren.
Trend - se bazează pe datele furnizate de ProZone 3 sau MatchViewer şi oferă date privind evoluţia jucătorilor pe parcursul unei perioade de timp
Recruiter - bază de date cu toţi jucătorii monitorizaţi cu sistemul ProZone
Dashboard - oferă un raport online al parametrilor propriei echipei în comparaţie cu alte echipe sau cu media din campionat
Pentru fani
O formaţie din ligiile inferioare engleze a achiziţionat acest sistem pentru a-l folosi în relaţia cu fanii. După fiecare partidă, antrenorul sau un jucător se întîlnea într-un bar cu suporterii echipei şi le arăta pe baza raportului cum a fost cîştigat sau pierdut meciul.
Cu ochii şi pe arbitri
ProZone nu analizează doar evoluţia jucătorilor, ci şi pe cea a arbitrilor. Se contorizează cît aleargă un "central", cît de bine poziţionat este sau cît de departe este un asistent de linia ofsaidului. Federaţia Greacă de Fotbal a achiziţionat acest sistem pentru îmbunătăţirea arbitrajului din campionatul elen şi pentru a stopa corupţia din domeniu.
L-au contrazis pe Ferguson
La finalul unui meci din 2009, Manchester United-Sunderland 2-2, antrenorul gazdelor, Alex Ferguson, l-a acuzat pe arbitrul Alan Wiley că nu e pregătit fizic pentru un meci din Premier League. Cotidianul Daily Mail a publicat însă un articol, bazat pe datele furnizate de ProZone, care demonstra că arbitrul a alergat mai mult decît majoritatea jucătorilor şi a fost întotdeauna aproape de faze. În urma acestui articol, Ferguson şi-a cerut scuze public.
Americanii sînt clienţi fideli
În afară de Anglia, o piaţă importantă pentru ProZone este campionatul american de fotbal. Liga din SUA a achiziţionat pe banii săi sistemul de bază şi oferă datele gratuit echipelor în vederea dezvoltării fotbalului. Cele mai mari formaţii americane plătesc în plus ca să aibă acces la setul complet de produse.
{{text}}