Sporturi   •   Handbal   •   CEA MAI VALOROASĂ HANDBALISTĂ A LUMII RISCĂ SĂ ÎŞI TERMINE CARIERA

Gaţu, alertat de starea Cristinei Neagu

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marți, 22 februarie 2011

Federaţia Română de Handbal reacţionează: "Cristina nu e doar a Oltchimului, e şi a României"

Preşedintele FRH a fost mandatat de către conducerea Federaţiei să ia legătura cu conducerea de la Oltchim. Ziua de marţi a început la sediul Federaţiei Române de Handbal cu o şedinţă. Membrii Consiliului de Administraţie s-au strîns şi printre subiectele dezbătute s-a numărat şi cazul Crstinei Neagu.

- Domnule preşedinte Gaţu, ce s-a decis?

- Consiliul m-a mandat să i-au legătura cu Oltchimul pentru a ne pune la curent cu problema Cristinei Neagu. Vreau să fiu foarte clar. Cristina Neagu nu este numai jucătoarea echipei Oltchim, ci şi a echipei naţionale. Ea a fost declarată cea mai valoroasă handbalistă a lumii în urma punctajelor realizate cu "naţionala", nu cu Oltchimul în Liga Campionilor.



- Din punctul dumneavostră de vedere, Neagu trebuie să se opereze sau nu?

- Eu nu am experienţă medicală. Neagu trebuie să fie examinată de cît mai mulţi medici, dar competenţi, nu ce am citit eu în ziare, de doctori care au nenorocit alte sportive.



- Neagu trebuie să decidă?

- Nimeni nu are voie să-şi bată joc de viaţa unui om sau de cariera unui sportiv pe care-l scoţi din circuit în urma unei hotărîri pripite. Decizia trebuie să o ia Neagu singură, dar după ce are toate elementele problemei. Cînd are toate rezultatele analizelor medicale şi după ce i se aduc la cunoştinţă şi riscurile la care se supune în urma operaţiei.



- Doriţi ca Neagu să vă anunţe înainte de a opera?

- Da. Să ne prezinte argumentele pentru care a luat decizia, fie una, fie alta, şi pentru a vedea cum o putem ajuta şi noi în cazul în care se va opera. Important este unde şi cine o va opera. Cazul Neagu nu este singular. Anul trecut, am aflat că Ramona Mayer se operează abia cînd a fost convocată la "naţională". A fost aptă doar pentru Liga Campionilor!






UPDATE: 16:49

Sfatul a doua handbaliste pentru Neagu: "Nu te opera!"

Simona Gogîrlă, fosta jucătoare a Oltchimului, care a mai trecut pe la Krim Ljubljana, Gyor şi Rulmentul Braşov, s-a operat şi ea în trecut la umărul drept. "Eu am fost nevoită să mă operez, îmi sărise umărul! Dar tot ce pot spune e că Neagu trebuie să tragă cît poate de ea. Ştiu şi eu, sînt dureri suportabile, pe care nu le mai simţi în momentul în care ţi se încălzeşte umărul", spune Simona. "În momentul în care te operezi la umăr, nu mai eşti acelaşi jucător. Forţa aruncării scade cu peste 25 la sută, iar recuperarea după o astfel de operaţie e groaznică", a adăugat Gogîrlă, acum antrenoare la Rapid.



Anja a convins-o să se opereze

Gabriela Rotiş-Nagy, interul stînga de la Hypo, e un caz mai special. A avut exact acelaşi diagnostic ca şi Neagu şi s-a operat în Danemarca, sfătuită tot de Anja Andersen! Campioană mondială de tineret cu "naţionala" României, handbalista crescută la Braşov vrea să uite cît mai repede acea perioadă. "Sportul de performanţă de azi se face cu dureri, e normal să te doară umărul! Eu i-am spus Anjei, cînd m-am transferat la Slagelse, că am dureri la început de sezon, pentru că veneam după o perioadă de pauză, şi apoi în momentul în care umărul era suprasolicitat, mai ales la sala de forţă. M-a convins că trebuie să mă operez, că-mi va fi mai bine apoi", povesteşte Gabi. Doctorul Uffe Jorgensen, cel care o va consulta şi pe Neagu, a operat-o de două ori. "După opt luni nu mai puteam să mişc braţul de durere. Două intervenţii chirurgicale şi degeaba. M-au acuzat tot pe mine că nu am făcut recuperarea cum trebuie! Am ajuns în Austria şi m-am dus la Herbert Resch, doctorul care l-a operat şi pe schiorul Hermann Mayer. Noroc cu el, că altfel cariera mea se oprea la 28 de ani", a subliniat Gabi.



UPDATE 16:24

Lobonţ a fost operat la ambii umeri cînd juca la Ajax!

Şase ani a fost Lobonţ sub contract cu Ajax (2000-2006; cu excepţia sezonului 2001-2002, cînd a fost împrumutat la Dinamo), dar aproape un an a stat prin spitale numai din cauza accidentărilor suferite la umăr. În ianuarie 2001, goalkeeperul şi-a dislocat umărul stîng, fiind operat şi pierzînd restul stagiunii în Olanda. În august 2002, tot la Ajax, după ce se întorsese de la Dinamo, s-a ales cu o leziune similară la umărul drept. A urmat o nouă intervenţie chirurgicală şi prima parte a sezonului a fost compromisă!



UPDATE: 14:30


Voinea regretă operaţiile

Unul din cei mai talentaţi jucători din tenisul românesc, Adrian Voinea, s-a retras la doar 29 de ani din sport. În 1995, Voinea a devenit primul român după Ilie Năstase care a atins sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam. La Roland Garros, printre victimele lui s-a numărat şi Boris Becker. A ajuns însă la cuţit după ce acuzase de mai mult timp dureri la umăr, lucru care i-a influenţat definitiv cariera. Din punctul său de vedere, nu a luat decizia cea mai bună. "M-am operat de mai multe ori şi nu am mai putut continua la nivel mare. A trebuit să renuţ la tenisul de mare performanţă la doar 29 de ani. Din păcate, multă lume te judecă doar după un meci sau o minge ratată", a spus Adrian Voinea.

UPDATE 14:08

Dan Serafim: "Recuperarea face diferenţa"

Antrenorul coordonator al lotului olimpic de atletism la aruncări, Dan Serafim, susţine că mişcarea din umeri a handbalistelor cînd aruncă la poartă este aceeaşi cu cea pe care o face un atlet cînd aruncă suliţa sau cu cea pe care o face un jucător de tenis cînd serveşte. "Ei pot suferi de aceleaşi afecţiuni la umăr", a spus Serafim. Tehnicianul este de părere că în zilele de astăzi, cînd medicina şi tehnicile pe care le are la îndemînă, o operaţie la umăr nu are cum să-i afecteze unui sportiv. "Cred că diferenţa dintre un sportiv care a reuşit să revină în cariera sportivă la acelaşi nivel ca înainte de operaţie şi unul care nu a mai putut să joace este dată de recuperarea postoperatorie. În recuperare se află secretul", este opinia specialistului în aruncări la distanţă din atletismul românesc.



UPDATE 13:48

Haas s-a operat de două ori

Un alt exemplu este cel al germanului Tommy Haas, jucătorul care ţintea în urmă cu 10 ani postul de lider mondial ATP. În 2002, cînd era numărul doi mondial, Haas a luat decizia de a se opera la umăr pentru a scăpa de dureri. Avea 24 de ani. După prima intervenţie chirurgicală i-au reapărut durerile, iar un an mai tîrziu s-a operat pentru a doua oară. A revenit la fileu la începutul lui 2004 şi a trebuit să recupereze punctele pierdute. După un an şi jumătate a urcat pe locul 14 ATP, dar Haas nu a mai jucat atît de bine ca înainte de operaţii. Nu a mai reuşit să se claseze printre primii 5 jucători au lumii. În prezent, germanul se recuperează după o operaţie la cot.



UPDATE 13:16

Roddick a renunţat la operaţie

Americanul Andy Roddick, cel care deţine recordul celui mai rapid serviciu din lume (249,8 km/h), suferă de probleme la umăr de cîţiva ani. Acesta însă a refuzat să se opereze după ce a luat hotărîrea de a urma un program complex de tratament cu unul dintre cei mai cunoscuţi fizioterapeuţi din lume, Robert Donatelli. Roddick a mai reuşit o performanţă: nouă ani consecutivi în care s-a menţinut în Top 10 ATP, egalîndu-l astfel de Roger Federer. Jucătorul a adunat aproape 20 de milioane de dolari în carieră, are 30 d trofee cîştigate, iar în prezent ocupă poziţia a 8-a ATP.



UPDATE 13:00

Şarapova s-a operat, dar nu a mai cîştigat

Un exemplu elocvent despre evoluţia postoperatorie a unui sport ce a suferit o intervenţie chirurgicală la umăr este cel al vedetei din tenisul feminin mondial, Maria Şarapova. Rusoaica a început să acuze dureri la umăr la sfîrşitul anului 2007, după ce reuşise să se impună pînă atunci în turnee de Mare Şlam (Australian Open 2008, US Open 2006 şi Wimbledon 2004). În vara lui 2008 a luat decizia de a se opera şi a revenit pe teren abia în aprilie 2009, după un program amplu de recuperare. Însă nu a mai reuşit să cîştige nici un Grand Slam sau turneu, competiţii în care se oprea în semifinale. Jucătoarea a recunoscut că din cauza operaţiei a trebuit să-şi scurteze serviciul, care nu mai era nici elaborat şi nici periculos faţă de cel pe care îl avea înaintea intervenţiei chirurgicale. A încheiat 2009 pe locul 14 WTA, iar în prezent ocupă poziţia 17 în ierarhia mondială.



UPDATE 12:45


Trei cazuri la Oltchim

Cristina Neagu nu este singura handbalistă de la Oltchim Rîmnicu Vîlcea care are probleme la umăr. În actualul lot al "galacticelor" se regăsesc încă trei jucătoare, dar toate au suferit dejja intervenţii chirurgicale: Steluţa Luca, Iulia Curea şi Valeria Beşe.



UPDATE 12:33

Umărul îi doare şi pe voleibalişti, poloişti şi jucători de tenis

"Umărul e mult mai complex decît genunchiul. Piciorul nu-l mişti decît înainte şi înapoi, pe cînd umărul îl foloseşti pentru a roti braţul, dar şi pentru mişcări laterale", explică doctorul Oltchimului, Florin Oancea. Problemele de la umăr apar în sportul de performanţă la handbal, polo, tenis şi volei, discipline în care sportivii sînt nevoiţi să-şi folosească mai intens braţele pentru a trage sau arunca cu mingea.



Cristina Neagu a plecat luni pentru un control medical amănunţit în Danemnarca şi Belgia. Liderul Oltchimului este însoţită de antrenoarea Anja Andersen şi de doctorul echipei, Florin Oancea.



Din momentul în care Neagu i-a spus antrenoarei Andersen că are dureri la umărul drept, nu a mai avut voie să tragă la poartă, iar la ultimul meci al Oltchimului, cel cu Krim din Liga Campionilor, a stat pe banca tehnică. Tot Andersen este şi cea care o sfătuieşte pe Neagu să se opereze.



Părerile sînt însă împărţite. Doctori, handbaliste şi antrenori susţin că o astfel de operaţie ar putea să însemne pentru Cristina sfîrşitul carierei sportive. Cazul francezului Nikola Karabatic vine în apărarea acestora. Unul dintre cei mai buni handbalişti din lume joacă şi în prezent cu dureri la umăr după ce doctorul i-a spus că după operaţie nu nu va mai putea fi acelaşi jucător.



Argumentele Anjei

"Dacă evoluezi în acest mod, cu dureri, îţi distrugi şi mai mult umărul", i-a spus Anja Andersen celei mai valoroase handbaliste din lume. Ca argument, daneza i-a prezentat lui Neagu cazul jucătoarei Mette Melgaard, care a suferit şi ea cu umărul şi s-a operat, "Toate jucătoarele care s-au operat joacă la un nivel mai ridicat pentru că nu mai au dureri", susţine Andersen.



Rezultate medicale care nu confirmă

Doctorul Uffe Jorgensen, cel la care Andersen o sfătuieşte pe Neagu să se opereze, nu are o reputaţie prea bună printre handbalişti. Sîrboaica Adriana Budimir, care a jucat şi ea la Slagelse, a fost nevoită să abandoneze sportul de performanţă după ce operaţia de la umăr nu i-a reuşit. Şi Nadine Krause, interul dreapta de la "naţionala" Germaniei, a suferit o intervenţie chirurgicală pe cînd juca la FCK Copenhaga. A trebuit să meargă apoi să-şi rezolve problemele în ţara natală. Lui Uffe Jorgensen i-a reuşit în schimb transplantul de menisc făcut rusoaicei Irina Poltoraţkaia.







GSP.RO te va ţine la curent cu toate reacţiile generate de situaţia Cristinei Neagu şi va prezenta şi ce s-a întîmplat cu alţi sportivi din alte discipline care s-au operat la umăr.

CITEŞTE AICI MAI MULTE ŞTIRI EXTRA-FOTBAL!


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.