Era o vreme cînd scandalurile nu erau atît de intense la Craiova. O vreme cînd fanii din Bănie luau cu asalt tribunele stadionului la meciurile de pe teren propriu. Nu aveau nimic de regretat. Au putut urmări meciuri de poveste, meciuri de neuitat.
26 IUNIE 1983: CRAIOVA - STEAUA 5-2 » "EROUL CÎRŢU"
Un campionat de neuitat şi un meci senzaţional. 40.000 de fani veniţi să-i încurajeze pe Ţicleanu şi ai lui într-o partidă de poveste pe stadioul Central. Era ultimul meci al unui sezon în care Craiova cîştiga titlul. Un sezon de excepţie în care oltenii au defilat în campionat. Ce vremuri!
Echipa de aur a Ştiinţei, "Craiova Maxima", din care nu lipseau jucători ca Balaci, Lung sau Ţicleanu dădea piept cu echipă ce avea să reuşească peste puţini ani cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc. Belodedici, Duckadam sau Balint nu lipseau din echipa Stelei. Jucătorii îşi lua rămas-bun de la fanii Craiovei. Şi aveau să facă asta printr-o evoluţie extraordinară.
Golul venit înainte de pauză, în minutul 44, marcat de Cîrţu i-a descătuşat pe olteni, care au avut în mitanul secund o evoluţie demnă de renumele acestei echipe. Sorinaccio, aşa cum este cunoscut acum, avea să fie eroul meciului.
Balaci centrează, iar Cîrţu marchează din nou. Trecuseră doar două minute de la începutul reprizei secunde. Steaua iese la joc, Cîmpeanu execută repede o lovitură liberă şi Mureşan marchează. E 2-1, şi steliştii speră într-o revenire. Pe teren însă era un jucător care făcea unul dintre cele mai bune jocuri ale sale în tricoul Craiovei. Reuşeşte tripla în minutul 60, după o pasă a lui Ţicleanu. Oltenii iau cu asalt poarta lui Duckadam.
Belodedici îl faultează în careu pe Cîrţu, acesta execută şi ratează. O greşeală care avea să fie reparată cinci minute mai tîrziu. Balaci dă a doua sa pasă de gol, iar Cîrţu punctează pentru a patra oară. Pînă la finalul meciului s-au mai înscris două goluri. Tudorel Stoica marca pentru Steaua şi Ţicleanu pentru Craiova.
Universitatea Craiova: Lung - Negrilă, Tilihoi, Ştefănescu, Ungureanu - Ţicleanu, Geolgău, Irimescu, Balaci - Cîrţu, Cămătaru
Steaua: Duckadam - Anghelini, Belodedici, Florin Marin, Fodor - Balint, Stoica, Mureşan, Majearu - Cîmpeanu, Turcu
18 IUNIE 1986: CRAIOVA - STEAUA 5-4 » "DE 9 ORI ÎN PLASĂ, DE 3 ORI ÎN BARĂ"
Cu mai bine de o lună înainte Steaua cîştiga Cupa Campionilor Europeni. Devenise "regina" Europei, lucru însă care nu i-a impresionat prea mult pe olteni. Steaua era deja campioană, iar Ienei a decis să menajeze cîţiva din jucătorii de bază.
Cei 35.000 de fani veniţi să urmărească această partidă cu siguranţă nu au fost dezamăgiţi de ceea ce au văzut. Zeci de ratări, trei şuturi în bară, nouă ratări şi trei penalty-uri. Bilanţul unui meci extraordinar. Marian Bîcu, ultimul golgheter al "Craiovei Maxima", a fost cel care a deschis balul.
Au marcat: Bîcu (min 16 şi 58), Cîrţu (23), O. Popescu (25), Badea (66), respectiv Piţurcă (20, 41, 79), Radu II (90)
Universitatea Craiova: Lung - Ad. Popescu, Săndoi, Cioroianu, Stănescu - GH. Popescu, Badea, Irimescu, Bîcu - O. Popescu, Cîrţu.
Steaua: Stîngaciu - D. Petrescu, Petcu, Stancu, Weissenbacher - Bălan, Gheorghe, Majearu, Bărbulescu - Piţurcă, Radu II
24 NOIEMBRIE 1987: CRAIOVA - STEAUA 4-6 » "CAMPIONII DE NEOPRIT"
Goluri, multe goluri au fost pe stadion Central, acolo unde 45.000 de fani au venit să-şi încurajeze favoriţii. Oltenii îşi pierduseră gloria de altă dată, iar steliştii păreau mai în formă ca niciodată. Cu Hagi, Piţurcă şi Lăcătuş în echipă, Steaua marca de 6 ori. Un record care nu a fost doborît pînă acum.
Deşi gazdele au început foarte bine, ocaziile se răzbună, "roş-albaştrii" fiind cei care aveau să deschidă scorul. Pasă a lui Lăcătuş şi şut plasat al lui Balint. Era minutul 17. Echipa din capitală a început să zburde din capitală, oferind un spectacol desăvîrşit, unele faze fiind aplaudate şi de fanii olteni. Pînă la finalul meciului s-au mai marcat nu mai puţin de nouă goluri.
Au marcat: Ciurea (33 şi 41), Bîcu (76), Geolgău (79) ,respectiv Balint (17), Piţurcă (24), Hagi (26), Belodedici (37 şi 66), Lăcătuş (64)
Universitatea Craiova: Lung - Negrilă, Săndoi, Cioroianu, Ad. Popescu - Ciurea, Mănăilă, Irimescu - Şt. Stoica, Vancea, Bade
Steaua: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu - Hagi, Stoica, Boloni, Balint - Lăcătuş, Piţurcă
20 IUNIE 1988: CRAIOVA-STEAUA 1-5 » "UMILINŢĂ TOTALĂ"
Una din cele mai drastice înfrîngeri suferite de Craiova pe teren propriu s-a consumat în 1988. Steaua a fost net superioară, lucru care s-a văzut pe tabela de marcaj.
"Roş-albaştrii" s-au instalat la conducerea jocului încă de la începutul partidei. Cu Sorin Cîrţu pe bancă, preocupat să-l anihileze pe Hagi, oltenii i-au dezamăgit pe cei 25.000 de fani prezenţi în tribune. Hagi, Piţurcă şi Lăcătuş au făcut spectacol pe stadionul Central. "Regele" a fost şi jucătorul care a deschis scorul în minutul 21. Piţurcă, Lăcătuş şi Iovan au contribuit la acest scor fluviu.
Au marcat: Ciurea (54) / Hagi (21), Lăcătuş (35), Piţurcă (71 şi 75), Iovan (90)
Universitatea Craiova: Crişan - Mănăilă, Săndoi, Cioroianu, Zamfir - Ciurea, Ad. Popescu, Irimescu, Badea - Geolgău, Biţă
Steaua: Lung - D. Petrescu, Iovan, Belodedici, Ungureanu - Stoica, Rotariu, Hagi, I. Dumitrescu - Lăcătuş, Piţurcă
9 IUNIE 1992: CRAIOVA - STEAUA 5-4 » "LA FOTOGRAFIE"
Ion Crăciunescu a fost cel care a abitrat meciul din Bănie. Un meci spectaculos într-un sezon în care Dinamo cîştiga titlul, Steaua termina pe doi şi Craiova pe patru. Doi dintre protagoniştii meciurile de poveste dintre Craiova şi Steaua stăteau acum pe băncile celor două echipe. Cîrţu la Ştiinţa şi Piţurcă la echipa din Ghencea.
Cu Craioveanu şi Cristescu în echipă, Craiova avea să obţină victoria în minutul 86, autorul golului fiind Ciurea.
Au marcat: Cristescu (11), Ciurea (22, 41 şi 86), Badea (38) / Andrasi (4 şi 32), State (11 şi 75)
Universitatea Craiova: Dumitru - Cojocaru, Barbu, Ad. Popescu, Mogoşanu - Ciurea, Silvian Cristescu, Olaru, Badea - Craioveanu, Pigulea
Steaua: Gherasim - Cristescu, Mirea, Doboş, Ungureanu - Gîlcă, Minea, Panduru, Stan - Andrasi, State
18 MAI 1997: CRAIOVA - STEAUA 3-2 » "BRAZILIENII DIN OLTENIA"
Susţinuţi de 35.000 de fani din tribune care au creat o atmosferă extraordinară, Craiova a reuşit să învingă Steaua. Purtaţi pe sus de fani, oltenii au făcut spectacol. Cu Luţu în zilele lui bune, cu Gabi Popescu extraordinar şi Cristescu cu o mare poftă de gol, jucătorii antrenaţi pe atunci de Silviu Lung şi Irimescu nu şi-au dezamăgit fanii.
După una din cele mai bune reprize avute de Craiova în ultimele decenii, oltenii conducea cu 3-1. În repriza secundă Steaua a mai punctat o singură dată. De notat este faptul că actualul directorul sportiv al Universităţii juca pe atunci la formaţia din Ghencea, iar Marius Lăcătuş, antrenorul Stelei, a fost şi el prezent pe teren.
Au marcat: Cristescu (13 şi 32), Luţu (44) / C. Munteanu (28), Roşu (70)
Universitatea Craiova: David - Năstăsie, Naicu, Crăciunescu, Mitriţă - Cristescu, G.Popescu, Luţu, Frăsineanu - Vrăjitoarea, Ungur
Steaua: Gherasim - Miu, Răchită, Baciu - Reghecampf, D. Şerban, Rotariu, C. Munteanu, Militaru - Lăcătuş, Stan
{{text}}