Sporturi   •   Tenis   •   CUPA DAVIS / ARGENTINA-ROMÂNIA

Argentina - România, prezentarea celor două echipe

Articol de Gazeta Sporturilor   —  vineri, 04 martie 2011

Prezentarea celor două echipe:



ROMÂNIA


Nume:  VICTOR HANESCU

Data naşterii:  21 iulie 1981

Locul naşterii: Bucureşti, România

Rezidenţa:Bucureşti, România

dreptaci, rever cu o singură mînă

Înălţime: 1,98 m

Greutate: 85 kg

Locul în clasamentu ATP: 59 (simplu), 129 (dublu)

Profesionist din 2000

A jucat prima dată în Cupa Davis în 2001

Întîlniri în Cupa Davis:   18

Bilanţ în Cupa Davis: 16 victorii- 15 înfrîngeri (total) dintre care 14-12 (simplu) şi 2-3 (dublu)



Victor Hănescu nu vorbeşte prea mult în afara terenului de tenis. Nici pe teren nu se exteriorizează prea des. Nu plînge, nu rîde, nu se bucură. La US Open, a reuşit o lovitură de magician, dar după reuşita sa spectaculoasă n-a schiţat nici un gest pentru că aşa e el..



La cei 1,98 m, Hănescu s-ar fi potrivit mai bine pe un teren de baschet. Aşa au crezut şi părinţii săi, care la şapte ani l-au îndrumat spre acest sport. A fost respins pe motiv că era prea mic de vîrstă. Destin sau întîmplare, lîngă panourile de baschet erau şi două terenuri de tenis. Din acel moment, cei 22 de ani care au urmat au fost legaţi cu o aţă invizibilă de fileu. A pornit cu viteză redusă, dar a recuperat pe parcurs, ştiind să accelereze la momentul oportun. La  21 de ani a jucat primul turneu al carierei, ajungînd pînă în "sferturi" la Umag, unde l-a învins chiar pe fostul număr unu mondial, chilianul Marcelo Rios. Prins de valul ascensiunii, Victor a reuşit în 2003 să spargă bariera Topului 100 şi să facă prima semifinală a carierei. Doi ani mai tîrziu, Victor avea să se înfrupte puţin din ambrozia tenisului. Izbuteşte să se califice în sferturile de finală de la Roland Garros, al treilea român din ultimii 20 de ani cu asemenea performanţă. În "optimi" trece de David Nalbandian, numărul 11 ATP, şi este învins doar de Roger Federer. Semifinale la New Haven şi la Bucureşti, "sferturi" la Kitzbuhel şi Sopot. Prima victorie asupra unui jucător de Top 10, la Kitzbuhel, în faţa argentinianului Mariano Puerta, locul 10 mondial. Ajută echipa de Cupa Davis să se califice în "sferturi" pentru prima dată în 20 de ani, obţinînd punctul de 3-2 cu victorie la Vladimir Volcikov.



După atîta efort, spatele lui Hănescu a cedat în timpul întîlnirii de Cupă Davis cu SUA din 2006. A urmat o perioadă  de incertitudine, opt luni de suferinţă şi de neîncredere. Cu moralul zdruncinat, Victor se regăseşte abia la mijlocul lui 2007. În toamnă, la Bucureşti ajunge în prima finală a carierei, dar Gilles Simon îi fură trofeul. O nouă dezamăgire pentru "Hane", care o ia de la început în 2008. Un an de zahăr. Prima victorie în circuit. "Au fost două momente deosebite pentru mine: să fiu primul român din finala de la Bucureşti şi victoria de Gstaad. Acasă, am căpatat experienţa necesară, iar la Gstaad a fost mult mai uşor", spunea Victor imediat după succesul din

Elveţia. Eliberat de o povară, Hănescu a făcut în 2010 un sezon consistent, cu finala de la Casablanca, unde a fost învins de Stanislas Wawrinka.



În 2011,  Victor Hănescu are un bilanţ negativ, cu numai 2 victorii şi 6 înfrîngeri.



Nume:  VICTOR CRIVOI

Data naşterii:  25 mai 1982

Locul naşterii: Bucureşti, România

Rezidenţa:Bucureşti, România

dreptaci, rever cu două mîini

Înălţime:  1,84 m

Greutate: 75 kg

Locul în clasamentu ATP: 188 (simplu), 751 (dublu)

Profesionist din 2003

Ajucat prima dată în Cupa Davis în 2006

Întîlniri în Cupa Davis: 5

Bilanţ în Cupa Davis: 3 victorii- 4 înfrîngeri (total) dintre care 3-4 (simplu) şi 0-0 (dublu)



Victor Crivoi a trecut la tenisul profesionist în 2003. Doi ani mai tîrziu a jucat la turneul ITF, iar rezultatele foarte bune pe care le-a obţinut au dus la cîştigarea titului de "cel mai bun jucător al anului". La sfîrşitul lui 2005 se clasa pe locul 269, unde a urcat de pe 488.  



Cea mai bună clasare ATP a obţinut-o pe 17 august 2009, cînd a ocupat poziţia 75. Pe 14 februarie 2011, Victor Crivoi se situa pe locul 189 la simplu.

În Cupa Davis a jucat şapte meciuri. În 2010 a cîştigat meciul de simplu, împotriva lui Giovanni Lapentti (6-2, 6-4), din Ecuador. În 2009 a Crivoi a jucat cu Robin Soderling şi a pierdut în trei seturi, 2-6, 1-6, 5-7.

 


Nume:  ADRIAN UNGUR

Data naşterii:  22 ianuarie 1985

Locul naşterii: Piteşti, România

Rezidenţa:Piteşti, România

dreptaci, rever cu o singură mînă

Înălţime:  1,78 m

Greutate: 70 kg

Locul în clasamentu ATP: 183 (simplu), 360 (dublu)

Profesionist din 2003

Ajucat prima dată în Cupa Davis în 2010

Întîlniri în Cupa Davis: 3

Bilanţ în Cupa Davis:  2 victorii- 1 înfrîngere (total) dintre care 3 (simplu) şi 0 (dublu)



E din aceeaşi generaţie cu Horia Tecău şi Florin Mergea. Ce din aceeaşi generaţie, chiar din aceeaşi lună! Adrian e născut pe 25 ianuarie 1985, la şase zile după Horia şi cu una înaintea lui Florin. A fost, şi el, un junior promiţător, cu rezultate foarte bune atît la Orange Bowl, cît şi pe zgura de la Roland Garros. Pentru piteştean însă trecerea spre seniori n-a fost un drum pavat numai cu roze. Saltul aşteptat nu s-a produs încă în turneele de mare importanţă, dar în 2010 Ungur şi-a realizat cel mai bun clasament al

carierei, urcînd pînă pe locul 122 în lume la simplu.



Din punctul de vedere al nivelului, cel mai important meci de pînă acum al lui Adrian a fost cel din Cupa Davis, din 2010, contra ecuadorianului Giovanni Lapentti. Ungur a evoluat foarte bine reuşind să întoarcă meciul de la 0-2 la seturi şi să-l cîştige cu 6-1 în decisiv.





Nume:  HORIA TECAU

Data naşterii:  19 ianuarie 1985

Locul naşterii: Braşov, România

Rezidenţa:   Constanţa, România

dreptaci, rever cu două mîini

Înălţime:  1,93 m

Greutate: 86 kg

Locul în clasamentu ATP:  16 (dublu)

Profesionist din 2003

Ajucat prima dată în Cupa Davis în 2003

Întîlniri în Cupa Davis: 11

Bilanţ în Cupa Davis: 6 victorii- 7 înfrîngeri (total) dintre care 0-2 (simplu) şi 6-5 (dublu)



Deciziile importante sînt şi cele mai greu de luat. Pentru Horia Tecău însă, hotărîrea de a-şi urma cariera în tenis axîndu-se numai pe proba de dublu a venit ca un semn de maturitate la numai 23 sau 24 de ani. Acum are 26, este pe 16 în lume, egalînd cel mai bun loc ocupat de idolul său, Andrei Pavel, şi cu doar 6 poziţii sub Ilie Năstase, care a fost pe treapta a 10-a în urmă cu mai bine de 30 de ani. Sezonul 2010 a însemnat explozia pentru Horia, perioada cînd s-a legat totul, cînd au venit titlurile, cinci la număr, dar şi prima finală de Mare Şlem, jucată la Wimbledon. În 2011 Horia Tecău s-a impus la Zagreb, alături de Dick Norman şi la Acapulco, alături de Victor Hănescu.



A mai fost o decizie bună, aceea de a porni parteneriatul cu suedezul Robert Lindstedt. Cei doi au început să joace împreună în martie, în turneele pe hard nord-americane din primăvară. După o scurtă pauză, cauzată de angajamente anterioare, s-au reunit înainte de Roland Garros şi au cîştigat întîiul lor trofeu, la Casablanca. Acestuia i s-au adăugat cele de la 's-Hertogenbosch, Bastad şi New Haven. Un loc special în tabloul anului şi al carierei îl ocupă ultimul act jucat pe iarba de la Wimbledon. N-a ieşit o victorie, însă e doar o primă experienţă de acest calibru.



Horia a crescut la Constanţa, avîndu-l drept model pe Andrei Pavel. A devenit un junior prodigios, hrănind speranţe pentru o carieră interesantă şi la seniori.



Împreună cu Florin Mergea, prietenul şi partenerul de dublu care e mai mic decît el cu 7 zile, a cîştigat de două ori la Wimbledon, 2002 şi 2003, şi a disputat o finală la Australian Open. La simplu, a ajuns pînă în semifinale la Londra în 2003, an în care Florin cucerea titlul. Cei doi au cîteva repere şi la seniori, toate în Cupa Davis. Întîi meciul epic contra fraţilor Lapentti din barajul Ecuador-România (2003), încheiat cu 13-11 în decisiv. Apoi victoria în faţa francezilor Clement şi Llodra, 11-9 în setul 5, în Grupa Mondială 2007, chiar

pe terenul cocoşilor. Şi, în fine, meciul bun făcut împotriva aceloraşi francezi un an mai tîrziu, a Sibiu, pierdut în cinci acte.



Iarba e suprafaţa cea mai potrivită pentru jocul rapid al lui Horia, dar nici hard-ul nu e departe. În timp, constănţeanul a crescut pînă la 1,93 metri, păstrîndu-şi însă aspectul suplu. Serviciul s-a îmbunătăţit şi a devenit o armă teribilă. Jocul la fileu a iute şi precis precum piperul. Caută să facă totul mult mai bine, returul, intervenţiile din spatele terenului,acoperirea terenului, comunicarea cu partenerul. Spune despre sine că e perserverent, dar şi un pic nerăbdător cîteodată. Simte că n-ar fi putut face altceva în viaţă decît tenis şi de aceea îl tratează cu maximă seriozitate, ca pe cea mai dragă dintre meserii, de aceea acum este unul dintre membrii de bază al echipei de Cupa Davis.

 

Prezentarea celor două echipe:



ARGENTINA

David Nalbandian


Data naşterii: 1 ianuarie 1982

Locul naşterii: Cordoba, Argentina

Rezidenţă: Cordoba, Argentina

dreptaci, rever cu două mîini

Înălţime: 1, 80 m

Greutate: 79 kg

Locul în clasamentul ATP: 19 (simplu), 699 (dublu)

Profesionist din 2000

Ajucat prima dată în Cupa Davis în  2002

Întîlniri de Cupa Davis: 19

Bilanţ în Cupa Davis: 31 victorii-10 înfrîngeri (total) dintre care 20-5 (simplu) şi 11-5 (dublu)



David Nalbandian e cel mai bine clasat argentinian, de asemenea şi jucătorul care cel mai obişnuit cu înălţimile. În martie 2006 a fost pe locul al treilea al topului mondial. Chiar dacă nu are în palmares nici un trofeu de Mare Şlem, Nalbandian înseamnă enorm pentru tenisul din Ţara Tangoului. A strîns de-a lungul timpului 11 trofee în circuitul profesionist.



Numărul unu din tabăra Argentinei se confruntă însă cu probleme medicale, o hernie inghinală îi stoarce din forţă şi deocamdată nu se ştie cîte meciuri va putea să ducă pe picioare. "Toată lumea ştie că eu iubesc foarte mult Cupa Davis şi sînt dispus să fac orice pentru a juca", a spus Nalbandian. Unele dintre partidele lui Nalbandian sînt memorabile, dar pare că talentul lui David s-a irosit. E adevărat că a avut parte şi de accidentări grave, printre care şi o operaţie complicată la şold. După aceea Regele David, aşa cum îi spun compatrioţi săi, nu a mai fost cel dinainte. La începutul anului, la Australian Open, în primul tur, a jucat un meci epuizant cu Lleyton Hewitt, partidă pe care s-a încheiat în cinci seturi, decisivul isprăvindu-se cu 9-7. Dar după cum spunea David, atunci cînd vine vorba de Cupa Davis dă totul, în speranţa că anul acest  Salatiera va reveni Argentinei, un lucru interzis de atîţia ani.



Argentinienii au ajuns în finală în 1981, 2006 şi 2008, dar de fiecare dată au pierdut.



Juan Ignacio Chela

Data naşterii: 30 august 1979

Locul naşterii: Buenos Aires, Argentina

Rezidenţă: Buenos Aires, Argentina

dreptaci, rever cu două mîini

Înălţime: 1,90 cm

Greutate: 75 kg

Locul în clasamentul ATP: 31 (la simplu), 47 (la dublu)

Profesionist din 1998

A jucat prima dată în Cupa Davis în  2000

Întîlniri de Cupa Davis: 10

Bilanţ în Cupa Davis: 8 victorii-5 înfrîngeri dintre care 8-5 (la simplu)



Juan Igancio Chela intră în întîlnirea cu România cu o mică problemă la aductori. Căpitanul nejucător al Argentinei spunînd că Juan e la 80-90 la sută din potenţialul său. El va juca doar la dublu, alături de Eduardo Schwank. Juan ignacio Chela n-a avut o cariera liniştită: a fost suspendat pentru dopaj, iar anul 2009  l-a petrecut mai mult accidentat. De unde a avut el puterea de a reveni mereu? "Tot ce mi s-a întîmplat am luat-o ca pe o provocare. Am vrut sa demonstrez ca încă pot să joc tenis de calitate, ştiam că am tot ce-mi trebuie pentru a reveni", a  spus jucătorul care are în palmares 6 trofee ATP. Cel mai dulce moment al carierei profesioniste este cîştigarea primului titlu, în 2000, în Mexic. Iar cel mai amar, este, bineînţeles, momentul suspendării. A urcat cel mai sus în clasament pînă pe locul 15, în august 2004. N-a avut un început de 2011 foarte bun bun, dar cînd au început turneele de zgură,  "El Flaco" a demonstrat de ce este în stare, finală la Buenos Aires, semifinale la Costa Do Sauipe, "sferturi" la Acapulco.

Despre ţara sa spune că este frumoasă. În afara terenului e un om liniştit căruia îi place să stea cu familia. Deşi e născut în Buenos Aires nu ştie sa danseze tango.





Juan Monaco

Data naşterii: 26 martie 1984

Locul naşterii: Tandil, Argentina

Rezidenţă: Buenos Aires, Argentina

dreptaci, rever cu două mîini

Înălţime: 1,85 m

Greutate: 77 kg

Locul în clasamentul ATP: 33 (simplu), 143 (dublu)

Profesionist din 2002

A jucat prima dată în Cupa Davis în  2004

Întîlniri de Cupa Davis: 5

Bilanţ în Cupa Davis: 2 victorii-4 înfrîngeri dintre care 2-4 (la simplu)



Juan Monaco este opţiunea pentru numărul doi din echipa Argentinei. El e din din Tandil, oraş argentinian renumit pentru producţia de jucători de tenis. Situat în munţi, Tandil i-a dat tenisului mondial pe Mariano Zabaleta, Maximo Gonzalez, Diego Junquiera şi Juan Martin del Potro. Să fie aerul sau apa de Tandil de vină pentru succesele lor? Ar putea fi carnea sau magia antrenorului Marcelo Gomez, pe la care au trecut toţi jucătorii născuţi în micuţul oraş argentinian. "De mici ni s-a spus să vrem mai mult, să muncim, să ne sacrificăm. N-am avut nici un sprijin, am luptat singuri. Asta ne-a ajutat enorm!", spune Monaco "Pico". Monaco a început şi el sub îndrumarea lui Marcelo Gomez, la şase ani. Juan, fire independentă, a decis că la 17  ani e momentul să treacă la profesionism. A urcat cu paşi mărunţi, avîndu-i ca inspiraţie pe Andre Agassi, Pete Sampras şi Marat Safin. În 2007 a explodat, trei turnee cîştigate, Kitzbuhel, Poertschach şi Buenos Aires, toate pe zgură şi singurele de pînă acum. Căderea a fost mai bruscă decît

ascensiunea, glezna şi apoi o pneumonie l-au ţinut pe tuşă aproape cinci luni.



În 2009 s-a întors de unde plecase în 2007, pe locul 68. "Mă văd în top zece, pentru că o dată am fost aproape.  Acum mi-am recăpat încrederea", a subliniat Juan.  Cu multă răbdare, Monaco a ajuns din nou în finala unui turneu ATP. Se întîmpla în februarie, la

Buenos Aires. A recidivat în iulie, cînd a jucat în ultimul act al turneului de la Bastad. În optsprezece ani de tenis, argentinianul a învăţat că: "acest sport este unul foarte dur din punct de vedere mental".



Eduardo Schwank

Data naşterii: 23 aprilie 1986

Locul naşterii: Rosario, Argentina

Rezidenţă: Rosario, Argentina

dreptaci, rever cu două mîini

Înălţime: 1,83 m

Greutate: 83 kg

Locul în clasamentul ATP: 122 (la simplu), 33 (la dublu)

Profesionist din 2005

Ajucat prima dată în Cupa Davis în  2010

Întîlniri de Cupa Davis: 3

Bilanţ în Cupa Davis: 1 victori-4 înfrîngeri dintre care 0-3 (la simplu) şi 1-1 (la dublu)



Eduardo Schwank este omul de dublu din echipa Argentinei. A început tenisul la patru ani şi a avut o carieră promiţătoare la juniori, terminînd în 2004 a doua poziţie în clasamentul mondial, în spatele lui Gael Monfils. Dar la seniori nu a reuşit să confirme cariera minunată din adolecenţă. Îi place să joace pe zgură şi consideră că arma sa cea mai  este forehand-ul. Cel mai bun moment al carieri îl consideră atingerea turului al treilea la Roland Garros în 2008, cînd l -a învins în primul tur pe fostul lider mondial Carlos Moya.

Văzînd că rezultatele la simplu întîrzie să apără, Eduardo s-a concentrat pe dublu, trecîndu-şi în palmares un titlu în 2010, la Stuttgart şi o finală, la Montpellier.



În Cupa Davis are o singură victorie, la dublu, care datează din 2010, cînd alături de Horacio Zaballos a trecut de dublul rus Davîdenko/Kuniţîn în sferturile de finală ale Grupei Mondiale.


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.