Ana Brînză şi Simona Alexandru au tras pentru prima dată cu echipament wireless la un concurs. Prima a cîştigat, cealaltă a ieşit pe locul 3
Grand Prix-ul din Barcelona, de weekendul trecut, a avut două spadasine române pe podium. Brînză a urcat pe prima treaptă, iar Alexandru a ieşit a treia. Echipamentul wireless, utilizat pentru prima oară într-un concurs de spadă, a fost norocos pentru "tricolore", deşi cele două premiante au păreri diferite despre schimbarea tehnică introdusă de federaţia internaţională.
"Ca orice noutate, îmi ia timp să mă obişnuiesc cu ea. Pînă acum, ne uitam la colegii de la sabie şi floretă cum se chinuiesc cu wireless-ul, acum ni se întîmplă şi nouă. E oarecum debusolant, toate luminiţele acelea pe mască. Noi nu am văzut aşa ceva pînă acum", spune Ana.
Sistemul wireless a fost introdus la toate armele pentru a face asalturile mai atractive şi mai uşor de urmărit de spectatori. Echipamentul fără fir aduce renunţarea la rola care face legătura între tabela de marcaj şi lame-ul electric purtat de fiecare sportiv.
Vicecampioana olimpică de la Beijing spune însă că "fără fir" înseamnă, de fapt, "mai multe fire ca înainte". "Porţi la brîu un emiţător care transmite fiecare tuşă. E puţin incomod".
Simona o completează. "În plus, ne-a apărut un fir la mască. La spadă nu a existat fir la mască. De aceea chiar mi s-a părut haios, acum, la Barcelona, că mereu uitam să conectăm firul de la mască".
Simonei i-a convenit
Noul sistem i s-a părut avantajos Simonei Alexandru. "Este mai spectaculos şi pentru noi, şi pentru public. Rola nu-mi oferea atîta libertate. Acum mă distrag puţin piuiturile pe care le aud în mască, dar o să mă acomodez şi cu asta", spune spadasina. Considerată un om valoros de echipă, sportiva care va împlini 26 de ani luna viitoare a spart gheaţa şi la individual.
Visează la Londra
Echipa de spadă a României, campioană mondială, a ocupat locul al patrulea în Catalunya. Acest lucru le plasează pe românce pe locul 2 în lume. Primele 4 echipe clasate în Cupa Mondială merg automat la Olimpiada de la Londra 2012, restul urmînd să se califice pe criterii continentale. "Trebuie să ne păstrăm permanent în primele patru la echipe, ca să nu avem emoţii", a precizat Ana Brînză.
{{text}}