În cadrul Seriei Negre, un detectiv genial anchetează cel mai greu caz al carierei sale
"Romanele scandinave se vînd ca pîinea caldă pentru că oamenilor le place să citească", spune suedezul Hakan Nesser, fost profesor, actual autor de bestseller-uri poliţiste. "Predicţia mea", adaugă el, "este că în 2025 vom privi «boom»-ul romanului poliţist cu nostalgie, aşa cum privim acum la anii cînd aveam mari tenismeni".
Maestrul şi psihiatra
Nesser a scris 20 de cărţi şi a cîştigat de trei ori premiul pentru romanul poliţist al anului, în Suedia. Din 1998, a lăsat catedra şi s-a dedicat scrisului. E căsătorit cu o psihiatră, împreună cu care s-a mutat din Uppsala la New York, apoi la Londra, "aici soţia îşi găseşte mai uşor pacienţi".
Jonglează cu prejudecăţile. Nu crede în tradiţia literară suedeză sau în tiparul ursuz, depresiv şi tragic al scandinavului. "Nu sîntem toţi aşa, dar în orice clişeu există şi un sîmbure de adevăr".
O patrie pentru criminali
Nesser şi-a creat o patrie a lui, în romanele sale, o ţară imaginară, care seamănă cu Suedia, Olanda, Polonia şi Germania la un loc. În această patrie, Nesser a construit şi un oraş fictiv, pe nume Maardam, în care locuieşte detectivul-filosof Van Veeteren, eroul unei serii de zece romane. Uneori dur, uneori blînd, cinic majoritatea timpului, Van Veeteren are un mic magazin de antichităţi, o viaţă de familie dezordonată şi o obsesie. Să-l bată la badminton pe colegul său, inspectorul Munster.
Anchetă în liceu
Primul din seria "Van Veeteren", "Cu ochii minţii" are în centru un caz inspirat şi de munca la catedră a lui Nesser, şi de munca de psihiatru a soţiei sale. O profesoară de liceu este găsită ucisă în cadă, iar soţul ei, Janek, devine principalul suspect. Nu-şi aminteşte nimic din noaptea crimei, pentru că băuse prea mult la cină.
În lipsa altor posibili făptaşi, soţul este declarat vinovat şi închis într-un spital de boli mintale. Dar Janek este la rîndul lui asasinat şi Van Veeteren se vede nevoit să schimbe strategia într-unul dintre cele mai întunecate cazuri ale carierei sale. "Un lucru am învăţat din meseria asta", spune el. "Există mai multe conexiuni în lume decît particule în Univers. Partea grea e să găseşti conexiunile corecte".
Gazeta Sporturilor vă invită miercuri, 30 martie, să pătrundeţi "Cu ochii minţii" în ţinutul întunecat şi palpitant creat de Nesser. "Poate poveştile mele cu crime nu oferă o imagine prea bună despre Suedia", se resemnează scriitorul. "Dar dacă într-o ţară sînt mulţi cîntăreţi buni, nu înseamnă că toată lumea cîntă pe străzi acolo!".
{{text}}