Nationala

Raţ, dezamăgit că nu a fost căpitan » Drumul banderolei

Articol de Radu Oprişan, Decebal Rădulescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

În absenţa lui Chivu, fundaşul lui WBA a fost preferat de selecţioner în postura de căpitan, luîndu-i faţa lui Mutu Raţ spera ca el să fie alesul. Gazeta vă prezintă culisele istoriei din Bosnia



Aseară a fost prima dată în istoria recentă a "naţionalei" cînd Mutu s-a aflat pe teren şi, în absenţa lui Chivu, nu a purtat banderola de căpitan. GSP a aflat cum s-a decis ca lui Tamaş să i se ofere acest privilegiu şi cine a suferit mai mult decît "Briliantul" pentru această hotărîre.


A dus greul campaniei
Cu cît devenea mai limpede că "italianul" Chivu are şanse mici să joace contra Bosniei, se contura o nouă întebare: "Cui i se va încredinţa banderola?". În primă instanţă, Lucescu a fost irascibil: "Numai la asta nu mă gîndesc acum. Să vedem întîi ce va fi cu Cristi!". Apoi, în seara dinaintea meciului, a trebuit să admită ideea lipsei lui Chivu, după upgrade-ul medicului: "Dacă e varianta cea rea, o să fie Tamaş căpitan".

Pe holurile hotelului Zenica se auzise însă de Mutu. Surse din staff au explicat însă raţionamentul final: "Da, Adi e aici cu toată disponibilitatea şi se comportă exemplar. Dar sînt ceilalţi care au început campania şi au dus greul cît timp Mutu nu a venit la lot. Şi atunci e logic ca Tamaş să fie căpitan".


Suferinţa lui Raţ
Se pare că, mai mult ca Mutu a suferit pentru decizie alt "tricolor": Răzvan Raţ, cel care a fost al doilea căpitan aseară. E printre cei mai vechi jucători din grupul lui Lucescu, a debutat la echipa naţională cu un an înaintea lui Tamaş (2002), se află pe val cu echipa lui de club, Şahtior, şi şi-ar fi dorit să poarte banderola din toate aceste motive. Plus încă unul, statistic: e fotbalistul din actualul lot care are cele mai multe selecţii, după Chivu, 72.

De altfel, a recunoscut într-un cerc de prieteni că l-ar onora statutul de căpitan şi că îl doare cînd e "sărit", dar caută să-şi mascheze sentimentele.


Precedentul din SUA
A mai existat un episod la "naţională" cînd, chiar fără Chivu în lot, Mutu n-a purtat banderola. S-a întîmplat în mai 2006, la "amicalul" România - Irlanda de Nord (2-0), disputat în cadrul unui turneu efectuat de reprezentativă în SUA. Atunci, căpitan a fost Rădoi, iar Mutu a rămas pe banca de rezerve, fiind introdus pe teren abia în repriza secundă.


1 este numărul meciurilor în care Tamaş a mai fost căpitan al "naţionalei", înaintea partidei de aseară: 1-1 cu Cipru, februarie 2011

65 de meciuri are Hagi la "naţională" în postura de căpitan, fiind recordmanul all-time al reprezentativei la acest capitol

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.