Nationala

Constantin, Dinu, Iordănescu şi Piţurcă au plătit cu postul în situaţii chiar mai puţin critice » Fără scăpare

Mircea Sandu jonglează cu selecţionerii cum făcea Hagi pe vremuri cu mingea Foto: Alex Nicodim

Articol de Justin Gafiuc, Viorel Tudorache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Mircea Sandu a mobilizat de fiecare dată Comitetul Executiv pentru a schimba selecţionerul în momentele de derută ale "naţionalei". Joi e o şedinţă informală la vîrful FRF pe marginea situaţiei lui Răzvan şi a echipei



Punctul critic în care a ajuns Răzvan Lucescu în actualele preliminarii seamănă cu situaţiile întîlnite la alţi patru selecţioneri, după Revoluţie: Gheorghe Constantin ('90), Cornel Dinu ('93), Anghel Iordănescu (2004) şi Victor Piţurcă (2009). Toţi ajunseseră în respectivele preliminarii în momente delicate, iar numitorul comun a fost demiterea, orchestrată de Mircea Sandu prin Comitetul Executiv.

Un Comitet Executiv care se va reuni şi în zilele următoare spre a hotărî soarta lui Lucescu jr. Va conta nu numai rezultatul din partida cu Luxemburg, ci şi jocul echipei. Joi, e fixată deja o întîlnire informală la vîrful federaţiei pentru a discuta pe larg situaţia reprezentativei.


Constantin demis după 0-3 cu Bulgaria
"Profesorul" Constantin a supravieţuit pe banca "naţionalei" numai la primele două partide din preliminariile pentru Euro '92: 1-2 în Scoţia şi 0-3 cu Bulgaria, acasă.

Proaspăt instalat în fruntea federaţiei, Naşu' l-a aruncat peste bord pe selecţioner, simţind că şansele de calificare la turneul final din Suedia sînt ca şi compromise încă din startul campaniei, după înfrîngeri în faţa principalelor rivale.

CE A URMAT
: Preliminarii ratate, cu Mircea Rădulescu pe bancă.


Dinu a plătit pentru 2-5 la Kosice
Povestea s-a repetat ad-litteram şi în cazul lui Dinu, sacrificat după un faimos Comitet Executiv, urmare a istoricului eşec de la Kosice: 2-5 cu Cehoslovacia.

Procuroru' a fost dat afară cu mare tam-tam, într-un moment în care şansele de calificare la World Cup '94 erau încă deschise. Şi mai mari decît sînt acum ale lui Lucescu jr. să ne ducă la Euro 2012!

CE A URMAT: Iordănescu a reuşit mai departe un parcurs fără greşeală şi i-a dus pe "tricolori" la cel mai faimos Mondial din istoria "naţionalei", în SUA.


Iordănescu dat afară pentru o remiză în Armenia
Nici Iordănescu n-a scăpat de "tratamentul Sandu". Pornise bine în calificările pentru Cupa Mondială din 2006, dar două rezultate slabe, consecutive, în deplasare l-au costat postul, în noiembrie 2004: 0-1 în Cehia şi 1-1 în Armenia.

Ultimul joc l-am disputat cu o echipă încropită din rezerve, pentru că au lipsit nu mai puţin de 12 oameni importanţi, suspendaţi sau accidentaţi! Amănuntul n-a contat, iar Iordănescu a plătit cu scaunul.

CE A URMAT: Piţurcă a ţinut vie speranţa calificării pînă în finalul preliminariilor, cu o victorie în Finlanda, 1-0, dar n-am putut termina grupa decît pe locul 3.


Piţi "curăţat" direct de Mircea Sandu
Ultimul episod s-a petrecut în urmă cu doi ani. Piţurcă a început dezastruos preliminariile pentru CM 2010, inclusiv cu un memorabil 0-3 contra Lituaniei, la Cluj, iar la jumătatea traseului spre Africa de Sud avea numai 4 puncte.

După 1-2 în Austria a venit demiterea, decisă de această dată unilateral de Mircea Sandu, căci Piţurcă nu acceptase în contractul său nici un fel de dependenţă faţă de Comitetul Executiv.

CE A URMAT: Răzvan Lucescu n-a mai putut salva calificările, în ciuda unui 1-1 reuşit pe Stade de France, contra "cocoşilor" lui Domenech.


9 selecţioneri au lucrat la echipa naţională de cînd Mircea Sandu se află în fruntea federaţiei, din '90: Iordănescu şi Piţurcă au avut cîte două mandate

5 ani a durat cel mai lung mandat al unui selecţioner sub Mircea Sandu: Iordănescu a condus "naţionala" în perioada '93-'98


"De fiecare dată cînd echipa naţională a intrat în cădere liberă, Mircea Sandu a folosit Comitetul Executiv pentru a schimba  selecţionerul. Răzvan va avea viaţă grea în primele zile după Luxemburg"
sursă GSP


Salvare pe filiere politice
Există în istoria recentă a "naţionalei" şi o situaţie în care selecţionerul a fost salvat într-un moment în care lucrurile păreau decise. Iar eroul e Iordănescu. Generalul îşi dăduse demisia după 2-5 acasă cu Danemarca, pe nisipul de pe fostul "Lia Manoliu" (martie 2003), înfrîngere suferită în preliminariile lui Euro 2004. A rămas totuşi în funcţie încă 20 de luni ,după ce situaţia s-a calmat în relaţia cu Mircea Sandu ca urmare a unor intervenţii pe filieră politică, dinspre PSD, în favoarea lui Iordănescu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.