Pe 11 martie, un cutremur de 9 grade, urmat de un tsunami distrugător, a lovit Japonia, lăsînd în urmă aproximativ 20.000 de morţi şi dispăruţi. Lidia Şimon, campioana mondială din 2001 la maraton, a trăit pe pielea ei spaima seismului şi a părăsit repede Japonia. Acolo au rămas însă oamenii care nu au avut posibilitatea refugiului. Oamenii de rînd, care pe lîngă faptul că au rămas fără case, fără bunuri, mai trebuie să înfrunte şi ameninţarea nucleară.
De trei săptămîni, reactoarele centralei nucleare de la Fukushima explodează, se topesc, emit radiaţii. Acolo au rămas, să aibă grijă de ei şi de întreaga Japonie, 50 de angajaţi care încearcă să ţină sub control reactoarele. 50 de eroi, a căror identitate nu se cunoaşte. 50 de vieţi.
Care în curînd nu vor mai fi.
Expuşi în permanenţă valului radioactiv, cei 50 vor muri în cîteva săptămîni. Aşa a declarat presei mama unuia dintre lucrătorii de la Fukushima.
"Fiul meu şi colegii săi vor rşmîne acolo cît e necesar, pentru a salva naţiunea. Dar le este clar că vor muri, fie în scurt timp, din cauza stărilor de rău produse de radiaţii, fie mai tîrziu, din cauza cancerului", a spus mama angajatului de la centrala nucleară.
Citeşte AICI cum a trăit Lidia Şimon momentele cutremurului din Japonia
Citeşte AICI cum privesc japonezii viitorul fotbalului după tragedie
{{text}}