Liga 1

Banii, duşmanul nr. 1 în Giuleşti :O

Articol de Cătălin Popescu  —  duminică, 03 aprilie 2011

Vara lui 2008, cînd s-a investit masiv în Giuleşti, reprezintă începutul declinului pentru alb-vişinii



În Grant se prefigurează un nou sezon dezastruos. Momentan, Rapidul se află pe locul 7 şi riscă să rateze calificarea într-o cupă europeană pentru a treia oară consecutiv. De fiecare dată, la începutul campionatului, giuleştenii visează la titlu şi încheie anul competiţional gîndindu-se cu optimism la următorul sezon. Gazeta a pus cap la cap mărturiile şi explicaţiile mai multor jucători şi ale oamenilor din club pentru a încerca să afle motivele pentru care alb-vişiniii riscă să-şi piardă titulatura de grand al Ligii 1.

1. Invazia de străini
În sezonul 2007-2008, ultimul în care Rapid a terminat pe un loc ce i-a permis să joace în Europa, în lot se aflau 9 străini, însă doar 3 dintre ei prindeau echipa frecvent: Cesinha, Bozovici şi Boya. Numai în vara lui 2008 au venit 10 fotbalişti de afară, iar în prezent în Grant se numără 11 jucători de altă naţionalitate decît cea română, iar mulţi dintre ei au ajuns să formeze nucleul de bază. "Echipa asta şi-a pierdut identitatea, s-a dus «farmecul vieţii». Locul lui a fost luat de mercenari, veniţi să joace doar pentru bani. Înainte, atuul nostru era unitatea grupului şi ambiţia de a fi peste Dinamo şi Steaua în clasament", a explicat un fost rapidist.

2. Creşterea salariilor
O dată cu venirea străinilor, care indiferent de valoare au primit lefuri mari, românii din lot s-au revoltat şi au cerut şi ei măriri salariale. Astfel, suma pe care Rapid o cheltuie lunar pe plata contractelor s-a dublat în doar trei ani, ajungînd la 300.000 de euro! "Străinii sînt aici să adune caşcaval, iar românii din lot, cînd au dat de bani mulţi, au început să cheltuiască. E adevărat că ei cîştigă bine, însă au şi rate mari. D-asta fac scandal cînd se întîrzie cu banii. Unii şi-au luat maşini scumpe în rate, alţii au investit în apartamente", a spus un angajat al clubului giuleştean.

3. Instabilitatea pe banca tehnică
Un alt motiv pentru care rapidiştii nu au avut rezultate îl reprezintă schimbările dese de antrenori. În trei ani, Rapid a avut 6 tehnicieni: Jose Peseiro, Nicolae Manea, Marian Rada, Viorel Hizo, Ioan Andone şi Marius Şumudică. Dintre aceştia, Manea şi Rada au fost pe banca tehnică în două rînduri. Schimbarea antrenorilor a fost cauzată în cîteva rînduri tot de fotbaliştii străini din lot, care i-au criticat pe rînd pe: Manea, Hizo şi, acum, pe Şumudică. "Oricît de mult ne-am chinui, nu putem scăpa de aceste două tabere: români şi străini. Fiecare crede că tehnicianul îi favorizează pe ceilalţi, dar au fost şi cazuri în care toţi s-au unit pentru a scăpa de antrenor. Aşa s-a întîmplat, de exemplu, cu Hizo", a comentat un apropiat al formaţiei "granata".


Top salarii la Rapid (euro)
1. Juliano Spadacio 288.000
2. Carlos Cesinha 250.000
3. Marcos Antonio 240.000
4-6 Cassio 200.000
Marius Constantin 200.000
Costin Lazăr 200.000


100.000 de euro e salariul lui Sburlea, cel mai mic de la Rapid, cu excepţia tînărului Straton, care cîştigă 36.000 de euro pe an


"Faţă de vremea în care eu evoluam acolo, acum sînt foarte mulţi jucători străini. Toţi se gîndesc doar la bani. Pe români reuşeşti să îi mai duci cu vorba, plus că ei înţeleg şi reacţiile galeriei"
Marius Măldărăşanu, fost jucător al Rapidului

"Dacă joci numai cu gîndul la cîştigul financiar şi nu şi din plăcere, nu vei face niciodată treabă. Jucătorii Rapidului trebuie să reînceapă să pună suflet!"
Marius Măldărăşanu, fost jucător al Rapidului

"Doar suporterii mai păstrează spiritul Rapidului, jucătorii nu! S-au obişnuit cu situaţia în care sînt, ceva de genul «dolce farniente»"
Dinu Gheorghe, preşedinte executiv Rapid

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.