Liga 1

Cronică Steaua - Urziceni: "Victorie epaminondică"

Articol de Cristian Geambașu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Steaua a zburdat în faţa Unirii. Un meci simplu în faţa unui adversar mic şi resemnat

Debut furtunos, aşa se zice, nu? Debut atît de furtunos că asistentul Adrian Vidan nu a văzut nici ofsaidul la Surdu, din care a ieşit golul de 1-0 al lui Bănel Nicoliţă (7), nici pe cel al lui Geraldo (precedat de simularea lui Dică din careu), care a urcat scorul la 2-0 pentru Steaua. Au fost două faze rapide, bine construite de stelişti, dar greşelile lui Vidan nu au nici o legătură cu viteza fotbalului practicat de băieţii lui Cîrţu. Care Cîrţu a operat modificări importante în formula de start faţă de meciul de sîmbătă, de la Timişoara. Alături de Geraldo a apărut Martinovici, Iliev fiind răsplătit cu banca de rezerve pentru intervenţia supercorectă asupra lui Curtean. Gardoş a rămas singurul închizător, iar Bicfalvi a luat loc pe aceeaşi bancă lîngă bulgarul Iliev. Mai departe. Dică resuscitat, Marinescu reconsiderat. Alături de ei, la mijloc, Bănel. O linie mediană care arată mai aproape de rolul ei în fotbal. Să construiască. Să creeze, nu doar să anihileze acţiunile adversarului.

Fantoma din Urziceni
Apropo, adversarul. Unirea Urziceni, spectrul acelei echipe care urma să schimbe istoria contemporană a fotbalului românesc. Strălucirea de odinioară s-a evaporat. A rămas ceva nedefinit. O formă fără conţinut. Veteranul Epaminonda Nicu alături de Teuşan, Ţene, Muzac, Tobă, Scărlătescu. Un alt bătrîn în faţă, izolat, trist, inexistent. Adrian Mihalcea. Jucători de împrumut, fotbal de încercare, fără motivaţie, fără ţel. Prima repriză a curs liniar pînă la final, cu Steaua în atac şi Unirea respingînd, respingînd, respingînd. Făcuţi nu să reziste, ci să ducă crucea unui club decapitalizat şi făcut fier vechi de propriul patron.

Du-te Dică, du-te la penalty!
Onofraş în locul lui Surdu, care bifase a 200-a preznţă în prima ligă. Onofraş alături de Mihai Stoica la marginea terenului la schimbare. O imagine din trecut, sub alte culori acum. Dar Onofraş şi Bilaşco tot nu se lipesc la gol, deşi de la Parlamentul European patronul stelist cere depăşirea planului la golaveraj. Teuşan reuşeşte să trimită prima minge a Urziceniului pe poarta apărată de Tătăruşanu în minutul 60, moment de referinţă în jocul submediocru al oaspeţilor. Care e sancţionat cu lovitură de pedeapsă la faultul lui Nicu Epaminonda asupra lui Gardoş, ofensiv şi surprinzător de tehnic pentru un băiat care bate spre doi metri. Dică e cerut de galerie, Dică e lăsat şi de Cîrţu să execuute şi în minutul 64 se face 3-0. Apoi scorul urcă la 4-0, după cornerul lui Brandan şi lovitura de cap plasată inteligent de Geraldo, fundaşul cel mai bun din Ghencea, care aproape fusese izgonit de la Steaua în pauza competiţională. Burdujan face 5-0, primul gol pentru Steaua pe final de meci, asigurîndu-şi liniştea măcar pînă la întoarcerea în patrie a europarlamentarului.

Norma îndeplinită
Unirea primeşte lovitură după lovitură fără să clipească. O echipă-zombi care nu mai sperie pe nimeni. Steaua şi-a îndeplinit norma de goluri la hectar şi priveşte mai departe. Ar fi însă ridicol să ia această victorie drept o dovadă a descătuşării energiilor. A fost un bun antrenament cu public. Public puţin.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.