Fotbal   •   Nationala   •   EURO U17

Ce şanse avem la Euro U17? Adversarii au antrenori promiţători şi jucători crescuţi la echipe mari

Atacantul Unirii Alba Iulia, Fabian Himcinschi, a trăit cea mai frumoasă zi din scurta, deocamdată, carieră în fotbal în momentul în care s-a calificat alături de ceilalţi jucători de la naţionala Under 17

Articol de Gabriel Berceanu   —  joi, 07 aprilie 2011

Germania, Olanda şi Cehia. Cu ele se va lupta selecţionata U17 a României la Europeanul din Serbia, programat în perioada 3-15 mai. Toate cele trei "naţionale" au performanţe net superioare micilor "tricolori" la acest nivel, batavii fiind dublu finalişti europeni (2005 şi 2009), cehii, finalişti (2006), iar germanii, campioni europeni în 2009. Mai mult decît atît, o serie de avantaje ale rivalelor fac mai grea misiunea "naţionalei" noastre.

Antrenori tineri, dar redutabili

Adrian Văsîi, antrenorul român care a realizat remarcabila noastră performanţă, are 46 de ani şi o carte de vizită ca tehnician în care se regăsesc Inter Sibiu, IS Câmpia Turzii şi Liberty Oradea, cu care a promovat în Liga I (2006). Şi mai tînăr este Steffen Freund, 41 de ani, antrenorul Germaniei U17 şi fostul mare jucător al Borussiei Dortmund. După doi ani ca asistent al lui Berti Vogts la "naţionala" Nigeriei, Freund se află la prima provocare ca "principal".



Deşi are 41 de ani, antrenorul olandez Albert Stuivenberg are o experienţă de 12 ani ca antrenor la Feyenoord U19, în timp ce selecţionerul ceh Josef Csaplar, 46 de ani, are în palmares titlul cu Slovan Liberec (2002), Cupa Poloniei cu Wisla Plock (2006), antrenînd, printre altele, pe Slavia Praga şi Panionios.



Adversari din prima ligă sau de la academii celebre

Juniorii români folosiţi în calificări provin de la 9 echipe. Exceptînd portarul Brănescu, de la Juventus Torino, şi atacantul Roşu, de la Steaua Bucureşti, nici o echipă din Liga I nu are reprezentanţi! Nucleele provin de la LPS Banatul şi Viitorul Constanţa, cîte 5 jucători, acest lucru putînd fi considerat un avantaj prin prisma faptului că Buia sau Vaştag se cunosc foarte bine cu colegii lor de "naţională".

Cehii au folosit în calificări juniori de la 12 echipe, toate din prima ligă cehă, excepţiile fiind Adamec, de la Juventus, şi Masek, puştiul pe care Chelsea a plătit 1,5 milioane de euro! Olanda are 7 juniori de la Feyenoord şi doar 2 de la marea academie a lui Ajax, coeziunea fiind un avantaj şi în cazul lor.



Nemţii Aycicek şi Yalcin, olandezii Kongolo şi Trindade :)

Spre deosebire de România şi Cehia, celelalte două selecţionate nu par, la prima vedere, tocmai "naţionale". Echipa Germaniei este dominată de jucători ai cluburilor din Bundesliga, însă frapant este caracterul multietnic al echipei: din lotul de 24 de fotbalişti, mai puţin de jumătate, doar 11, sînt de origine germană! În rest, nouă turci, un grec, un kosovar, un polonez şi un jucător de culoare!



Nici batavii nu sînt departe, în lotul lor figurînd nume care mai degrabă duc cu gîndul la lumea arabă sau fostele colonii olandeze: Karim Rekik, Terence Kongolo, Yassine Ayoub, Anass Achahbar, Chacon Ibarguen, Trindade de Vilhena!



La Europeanul U17 de luna viitoare sînt două grupe de cîte 4 echipe. În semifinalele competiţiei merg primele două clasate din fiecare grupă, dar şi locul 3 are un avantaj: duce la Mondialul din Mexic, programat în vară.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.