Fotbal   •   Liga 1   •   POLI TIMIŞOARA

Marian Iancu a divizat clubul timişorean, încălcînd regulamentul UEFA » Greşeală fatală?

Articol de Andrei Crăiţoiu, Adrian Bucur   —  luni, 11 aprilie 2011

Marian Iancu a divizat clubul timişorean pentru a scăpa de datorii, dar regulamentul UEFA interzice acest lucru unui club care doreşte să obţină licenţa

Marius Stan, preşedintele Oţelului, şi Gigi Becali, patronul Stelei, au atacat în ultimele zile Timişoara, afirmînd despre aceasta că va fi scoasă de UEFA din cupele europene. Totul s-ar trage de la o decizie de divizare a societăţii decisă de Marian Iancu. Respectivul demers nu constituie o ilegalitate în sine, dar ar putea intra sub incidenţa legilor UEFA, care interzic cluburilor care doresc să obţină licenţa pentru următorul sezon orice formă de divizare.



"Divizarea a fost concepută şi promovată cu scopul de a asigura atît pentru societatea iniţială, cît şi pentru societatea nou înfiinţată a beneficiilor care rezultă ca urmare a procesului de divizare, respectiv concentrarea activităţii acestora pe domenii ce permit eficienţa şi profitabilitatea în mod independent", se arată în documentele depuse la Registrul Comerţului. Pe data de 14 martie 2011, FRF a emis o circulară privind licenţierea cluburilor pentru sezonul următor. Articolul 47 este cel care l-a făcut pe patronul timişorean să ceară divizarea clubului chiar în ziua următoare pentru a scăpa de datorii în valoare de peste 8 milioane de lei! "Solicitantul de licenţă trebuie să demonstreze că la data de 31 martie anterioară sezonului pentru care se acordă licenţa nu avea datorii financiare restante rezultate către angajaţi sau către asigurările sociale şi autorităţile fiscale, în baza obligaţiilor contractuale şi legale apărute înainte de 31 decembrie. Orice sumă scadentă(...) trebuie achitată pînă la data de 31 martie", se arată în circulara FRF.





UEFA nu permite

Pe data de 31 martie 2011, exact ultima zi acceptată de FRF pentru depunerea dosarului de licenţiere, o dată cu apariţia în Monitorul Oficial, fosta societate a clubului s-a divizat! Fondatorii noii societăţi sînt Marian Iancu, FC Timişoara S.A şi BKP Management and Invest Group.



Principalul impediment în obţinerea licenţei pentru sezonul următor se găseşte în regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi fair- play financiar. Articolul 11, alineatul 2 din capitolul 2 este cel care i-a făcut pe Gigi Becali şi Marius Stan să iasă la atac în ultimele zile, susţinînd ideea că un club care s-a divizat în ultimii trei ani nu mai poate primi licenţa pentru sezonul următor. Respectivul articol pare ca o sentinţă pentru clubul bănăţean: "Calitatea de membru afiliat trebuie să aibă o durată - în momentul începerii sezonului în care se acordă licenţa - de cel puţin trei ani consecutiv. Orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice survenită în această perioadă(...) în scopul facilitării primirii licenţei în detrimentul integrităţii competiţiei va fi considerată drept o întrerupere a continuităţii calităţii de membru afiliat, în sensul prezentei prevederi". Practic, acest articol a fost introdus la cererea expresă a UEFA, FRF fiind amendată anul trecut cu 200.000 de euro după ce a acordat licenţa Universităţii Craiova, a cărei societate s-a divizat în 2009. Amenda a fost ulterior redusă şi apoi scutită de plată, dar cu menţiunea că Liga 1 urma să fie monitorizată pentru ca situaţia să nu se mai repete.





Depind de un cuvînt?

La fel ca şi Timişoara, U Craiova se află într-o situaţie asemănătoare. Patronul oltenilor a insinuat că echipele nu riscă nimic, avînd în vedere că divizarea a fost doar una parţială: "Acest Viorel Duru este un maniac care pare că face tot posibilul pentru a nu acorda licenţa. Avem o hotărîre judecătorească prin care se dovedeşte că nu ne-am pierdut continuitatea. A fost doar o divizare parţială, dar el nu cunoaşte legea", a spus Adrian Mititelu. La fel ca şi în cazul Craiovei, şi în cel al Politehnicii din Monitorul Oficial din data de 31 martie 2011 apare acelaşi termen: "divizare parţială".





"Momentan, ne pregătim pentru meciul cu Sportul şi abia de luni vom vorbi de declaraţiile lui Marius Stan şi Gigi Becali"

Gheorghe Chivorchian, preşedinte Poli



"Noi sprijinim aceeaşi societate de mai mulţi ani. Bănuiesc că am fi aflat şi noi de la cei de la club dacă ar fi existat asemenea probleme"

Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei



"Toate datele le găsiţi în Monitorul Oficial. Văru' Săndel care se mai numeşte şi Marian Iancu a cerut divizarea societăţii comerciale. Nu a făcut nimic ilegal, dar este neregulamentar"

Marius Stan, preşedinte Oţelul



"Este foarte bine că lumea crede că nu vom lua licenţa. Să nu ne ia nimeni în calcul. Poli nu are nici o datorie la buget, dosarul nostru este la Federaţie"

Marian Iancu, patron Poli



"Noi am scăpat de Poli Timişoara pentru că nu va lua licenţa. Ei au făcut divizare şi au mutat datoriile pe altă societate. Orice s-ar întîmpla, Timişoara nu va lua licenţa de la FRF şi va fi retrogradată 100%"

Gigi Becali, patron Steaua





Iancu atacă: "Becali radiază istoria Stelei"

Marian Iancu se apără acuzîndu-l pe Gigi Becali că a cerut radierea vechii societăţi pentru a scăpa de datorii: "Istoria Stelei este în faţa unui judecător cu cerere de radiere. Adică desfiinţare de pe faţa pămîntului. Gigi ştie că am dosarul şi ştie şi de la cine. Vechea asociaţie este istoria şi palmaresul Stelei. Adică «Steaua bolşevică». Gigi conduce acum doar o steluţă. Istoria Stelei costă 14 milioane de euro", a spus Iancu la Digisport.





Ce se întîmplă cu Poli dacă nu primeşte licenţa

1. va fi retrogradată în Liga a II-a

2. dacă va lua titlul va fi declarată campioană, dar nu va avea dreptul să joace în Liga Campionilor şi va fi înlocuită cu

echipa de pe locul 2

3. dacă va termina pe un loc de Europa League, locul îi va fi luat de următoarea clasată

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.