Cel mai bun jucător al ţării din 1979, de două ori campion şi două Cupe ale României cu Steaua, pentru care a evoluat aproape un deceniu, lui Ştefan Sameş, 60 de ani, i-a fost diagnosticată o tumoare în zona urechii drepte. Familia şi-a epuizat resursele financiare. Fostul mare fundaş s-a izolat într-o cameră, înconjurat de ziarele şi revistele epocii sale. "Are o şansă doar în afară!", i-au spus medicii oncologi de la Cluj
"Vreau să trăiesc! Salvează-mă!". Aşa îi spune fostul internaţional din Ghencea soţiei sale. El are o tumoare nazofaringiană de 4 cm, inoperabilă. De curînd a început chimioterapia
De mai bine de două luni, viaţa lui Ştefan Sameş a devenit un calvar. La începutul lui martie, fostul internaţional stelist, care tocmai fusese dat afară de la Centrul de copii şi juniori al Stelei, a început să se simtă tot mai rău. De atunci, starea sănătăţii sale a continuat să se înrăutăţească. De curînd, medicii de la Cluj i-au descoperit o tumoare nazofaringiană de 4 centimetri, plasată într-o zonă inoperabilă, în apropierea urechii drepte. De atunci, fostul fundaş de fier al Stelei şi al "naţionalei" în anii '70-'80 reuşeşte să articuleze cuvintele din ce în ce mai greu, mai ales că nici nu mai poate respira deloc pe nas.
Soţia lui Sameş, Lorena (56 de ani), este acum legătura între soţul ei şi lume. Ea povesteşte că "în februarie, pe Ştefan l-au chemat la secretariatul clubului Steaua, unde i s-a spus că va fi demis. I-au pus în acel moment pe mai mulţi antrenori, printre care şi pe Majearu, pe Lajos Sătmăreanu, pe Ţiţi Dumitriu, să semneze un preaviz. În seara aceea a venit acasă schimbat şi atunci au apărut primele semne ale unei semipareze pe partea dreaptă. I-a căzut pleoapa ochiului drept şi nu mai putea respira pe nara dreaptă". Şi totuşi, timp de 3 săptămîni, Şameş a continuat să meargă în Ghencea zi de zi, pînă pe 23 februarie, cînd a fost demis, după 10 ani în care a făcut parte din corpul de antrenori ai Centrului de copii şi juniori al Stelei.
Tumoare inoperabilă
Alarmaţi de starea sănătăţii sale, Ştefan şi Lorena Sameş au început investigaţiile. La început la Bucureşti, de unde au fost îndrumaţi către o clinică privată din Cluj. Acolo, în urma analizelor, verdictul a căzut ca o secure peste vieţile celor doi: e cancer! Timp de cîteva săptămîni, pînă la interpretarea finală a datelor, stelistul a făcut un tratament care nu a dat rezultate. De curînd, Ştefan Sameş a revenit acasă, unde a început deja chimioterapia, tot la o clinică privată.
Nu mai primeşte vizitatori
De la aflarea diagnosticului, Ştefan Sameş s-a închis în sine. "Stă în camera lui, nu vrea să primească pe nimeni, nici măcar pe fraţii săi. Se uită prin pozele pe care le are de pe vremea cînd juca la Steaua şi la echipa naţională, pe ziare vechi, citeşte presa, se uită la meciuri. Din cînd în cînd, spune amărît «Uite cine m-a dat pe mine afară de la Steaua! Nu s-au lăsat pînă nu au făcut asta». Acum face chimioterapie şi are dureri cumplite. Aş vrea să-l duc în străinătate, dar n-am cum, nu am banii necesari", spune soţia sa printre lacrimi. Apoi oftează: "Din cînd în cînd, Ştefan se uită la mine şi îmi spune: «Lorena, vreau să trăiesc! Ajută-mă! Salvează-mă!». Mi se rupe sufletul, dar cu ce-l pot ajuta eu?".
Nu au bani de tratament în străinătate
Cheltuielile de tratament şi de cazare din perioada petrecută la Cluj au afectat serios şi resursele financiare ale familiei Sameş. Medicii le-au recomandat celor doi soţi să meargă în Germania pentru a lupta cu mai multe şanse împotriva cancerului. "Pînă acum am reuşit să facem faţă financiar. Dar lui Ştefan i-au tăiat şi din pensia de ofiţer, iar salariul de la Steaua nu era prea mare. În ţară încă putem susţine tratamentul, dar în străinătate ne-ar fi imposibil", mărturiseşte Lorena Sameş. (Cristian Otopeanu)
Nepoţelul nu înţelege
Ştefan, nepotul de 13 ani, e mîndria lui Ştefan Sameş. Practic, fostul fotbalist şi cu soţia sa l-au crescut. Acum, micuţul e cel mai afectat. Din cauza bolii bunicului său, nu mai pot sta la poveşti. Tot Lorena Sameş povesteşte că "toţi colegii îl întreabă de ce nu mai vine bunicul să-l ia de la şcoală. Cel mic plînge şi nu ştie ce să le răspundă". (Cristian Otopeanu)
Naşu' s-a oferit să-l ajute
Lorena Sameş a spus că "doar Mircea Sandu şi cei de la Ligă s-au interesat de starea sănătăţii lui Fane". Apoi a adăugat: "Mircea Sandu s-a oferit să-i dea dosarul medicului său de la Nisa, cel care l-a tratat şi l-a vindecat de cancer şi pe el. Era vorba că respectivul doctor va ajunge curînd în România. Aşteptăm, mai avem totuşi speranţe".
Părerea specialistului
"La Amsterdam se oferă cel mai bun tratament"
Lucian David, medic ORL la Spitalul Militar, confirmă că "dacă este vorba de o tumoare nazofaringiană, nu se poate interveni chirurgical. N-am văzut pacientul, ca să pot da explicaţii amănunţite, dar cred că radioterapia ar fi cel mai bun tratament. La Amsterdam ar fi cel mai indicat, unde se face radioterapie intratumorală, cu baghete care conţin substanţă activă. În România nu se poate interveni decît extern".
25.000 de euro ar costa analizele şi prima fază a chimioterapiei la o clinică din Germania
"Nu l-a căutat nimeni de la Steaua. I-am sunat eu şi domnul Argăseală mi-a recomandat un medic cardiolog de la Spitalul Militar. Atît. De atunci, nimic, nici un semn"
Lorena Sameş, soţia fostului fotbalist
"Fotbaliştii mor de mai multe ori, cind se retrag, cînd sînt daţi afară. Aşa a păţit şi Fane cînd ne-a aruncat Steaua. Dacă nu mă ajuta Matincă, poate că şi eu eram acum un cadavru pe picioare. Sper ca Fane să învingă boala!"
Lajos Sătmăreanu, fost internaţional
"Sameş mi-e prieten. E un om fantastic, a fost un sportiv de excepţie. Regret enorm că trebuie să treacă prin aşa ceva"
Anghel Iordănescu, fost internaţional
"Fane are cancer? Acum două luni vorbeam cu el! Eram cei mai buni prieteni. Nu pot să cred, tremur tot! Nu-mi vine să cred, nici nu mai pot vorbi"
Iosif Vigu, fost internaţional
{{text}}