Ştirea că încă un fotbalist a murit a spart ecranele televizoarelor în această dimineaţă. "Andrei Mutulescu, fotbalist la Juventus Colentina, în vîrstă de 23 de ani, a murit aseară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce s-a prăbuşit pe terenul sintetic unde juca fotbal cu prietenii. Intervenţia medicilor a fost tardivă", a fost anunţul sec al prezentatorilor.
Povestea acestei tragedii este însă incredibilă. Mutulescu, fost internaţional de juniori, a jucat la Farul anul trecut şi în timpul unor investigaţii i s-au descoperit ceva probleme la inimă. A fost trimis la Bucureşti, la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, de unde s-a întors cu viză. S-A ÎNTORS CU VIZĂ! În iarnă s-a despărţit de Farul şi urma să semneze cu Juventus Colentina. La un amical cu FC Snagov s-a prăbuşit din senin pe teren. A fost salvat de intervenţia promptă a unui masor.
"Nu ştiu cum să-i mulţumesc lui nea Nae, cel care mi-a salvat viaţa. Vreau să mai joc fotbal, dar sănătatea e importantă. Nu vreau să mor şi eu pe teren", spunea Andrei în urmă cu aproape două luni.
Se întîmpla pe 15 februarie, la un amical Juventus-Săgeata, cînd avea încă viza eliberată pe 20 septembrie de INMS, valabilă şase luni.
În toamnă, cînd s-a transferat la Farul, apăreau primele semnale de alarmă pentru Mutulescu. Doctorii de la o clinică din Constanţa i-au găsit ceva la inimă şi nu i-au aplicat ştampila medicală pe legitimaţie. L-au trimis la INMS Bucureşti, de unde, surprinzător, fotbalistul s-a întors cu drept de joc. La finalul turului, Farul se despărţea de el.
Imediat după "sincopa cardiacă" suferită de Mutulescu la jumătatea lui februarie, directorul INMS, Răzvan Buşneag, confirma partea a doua a episodului, dar refuza să ofere amănute medicale: "Sportivul Mutulescu Andrei figurează în evidenţa INMS Bucureşti cu F.O. nr. 3353 ca practicînd fotbal la clubul sportiv Farul Constanţa. A fost examinat în INMS Bucureşti, la data de 20 septembrie 2010, în cadrul unui circuit medico-sportiv. Rezultatul examinării medicale nu poate fi transmis, conform reglementărilor în vigoare, decît sportivului, şi nu unor terţe personae, fără acordul sportivului".
"Nu era obligat să vină la INMS"
La 5 luni de la acordarea vizei de către INMS, Mutulescu se prăbuşea din senin pe teren în timp ce dădea probe de joc la Juventus Bucureşti. A stat internat 6 zile la Unitatea de Terapie Intensivă Coronariană din cadrul Spitalului Bagdasar Arseni din Bucureşti. Medicii de la INMS, care i-au dat viza, ştiau acest lucru, dar au spus că în astfel de situaţii nu se poate interveni pentru retragerea vizei.
De ce? Tot directorul Răzvan Boşneag, explica la vremea respectivă: "Neexistînd obligativitatea legală a prezentării acestui sportiv în INMS, îl putem supune unor viitoare investigaţii doar la eventuala solicitare a fotbalistului. Datele medicale fiind confidenţiale, nu sîntem în posesia rezultatelor investigaţiilor efectuate de acesta la Spitalul Bagdasar, astfel încît nu ne putem raporta în nici un fel la ele". Declaraţia este dată cînd tragedia încă nu se produsese, iar alte investigaţii nu au mai apucat să i se facă.
Probleme noi sau vechi?
Prof. dr. Crina Sinescu, şeful Departamentului de cardiologie de la "Bagdasar", era mult mai fermă la vremea respectivă decît directorul INMS: "Fotbalistul are probleme cardiace, dar nu se poate spune încă dacă sînt de natură mai veche sau apărute recent. Se află încă în investigaţii, iar pînă la elucidarea cazului i-am interzis să mai facă efort susţinut. Colaborăm cu INMS, iar cluburile nu-l pot folosi pînă nu este declarat apt pentru sportul de performanţă". Trei luni, adică pînă la finalul lunii mai, Mutulescu nu avea voie să facă efort susţinut, după care urma un nou set de investigaţii.
"La Arad nu i s-a descoperit nici un fel de problemă la inimă"
Medicul "Bătrînei Doamne", echipă la care Mutulescu a evoluat în sezonul trecut, spune că jucătorul a trecut fără probleme testele
Vestea morţii lui Mutulescu a şocat la Arad, unde jucătorul a evoluat în 2009 - 2010. Medicul echipei, Florin Voin, a explicat că lui Mutulescu nu i s-au depistat, la testele specifice, nici un fel de problemă cardiacă!
"Cît a jucat la Arad nu i s-a descoperit nici un fel de problemă la inimă. Nu am avut nici măcar o suspiciune, nu a trebuit să repete vreun EKG!", a spus Voin, care se declară uluit de moartea subită a fotbalistului.
"E foarte ciudat ce i s-a putut întîmpla băiatului în ultimul timp. Am auzit şi eu că a avut probleme, începînd cu luna februarie. Aştept şi eu rezultatele autopsiei, dar, din păcate, nu-l putem aduce înapoi. Dumnezeu să-l odihnească în pace", a afirmat Florin Voin. (Radu Romanescu)
"Nu voia să se lase de fotbal!"
Roland Nagy a fost sunat de jucător în februarie. Mutulescu i-a spus fostului antrenor că problema sa la inimă e minoră şi că va continua să joace
Antrenorul de la UTA care l-a avut sub comandă pe Mutulescu, ex-stelistul Roland Nagy, spune că a aflat despre problemele jucătorului abia în februarie, cînd acesta a leşinat pe teren. "Nu-mi găsesc cuvintele în faţa unei astfel de tragedii! Era un băiat extraordinar: cînd s-a vorbit despre problemele mari de la club, a fost primul care a venit la mine şi mi-a spus că, indiferent de condiţii, vrea să continue", a povestit Roland Nagy, "După acea problemă de acum două luni, m-a sunat şi mi-a spus că s-a exagerat, că el va juca fotbal în continuare. Nu voia să renunţe la fotbal. Aici, la UTA, nimeni nu a bănuit vreodată că are probleme medicale. La fotbal, dacă pierzi un meci, poţi să revii în partida următoare. În astfel de tragedii, nu!", a mai spus Roly Nagy. (Radu Romanescu)
"Andrei era un mijlocaş bun, trebuia să joace la Liga 1, semăna cu Beldeanu ca stil de joc şi noi aşteptam să-şi rezolve problemele medicale pentru a-l legitima. Sîntem alături de familia sa. Dumnezeu să-l odihnească", a spus Marian Rusen.
Citeşte aici despre alte tragedii produse în fotbalul românesc şi mondial, drame în care regăsim nume ca Hîldan, Vrăbioru, Klein, Tabarcea, Jarque, Foe, Puerta, Feher!
{{text}}