Ştirea că încă un fotbalist a murit a spart ecranele televizoarelor în această dimineaţă. "Andrei Mutulescu, fotbalist la Juventus Colentina, în vîrstă de 23 de ani, a murit aseară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce s-a prăbuşit pe terenul sintetic unde juca fotbal cu prietenii. Intervenţia medicilor a fost tardivă", a fost anunţul sec al prezentatorilor. Mutulescu intră astfel pe o pagină neagră şi foarte tristă a fotbalului românesc, cea a jucătorilor decedaţi ca urmare a unor accidente pe teren.
1963: CONSTANTIN TABARCEA (26 de ani, Petrolul Ploieşti). În minutul 16 al meciului Petrolul - Dinamo, Tabarcea s-a prăbuşit pe teren, investigaţiile medicale arătînd că decesul a fost provocat de glanda timus, care încă funcţiona, desi ar fi trebuit să se atrofieze după vîrsta de 16 ani.
1993: MICHAEL KLEIN (33 de ani, Bayer Uerdingen) a murit în timpul unui antrenament, la sala de forţă; decesul a fost cauzat de un atac de cord, survenit pe fondul unei afecţiuni cardiace.
1999: STEFAN VRĂBIORU (23 de ani, Astra Ploieşti) . În minutul 68 al partidei Rapid - Astra, fotbalistul a suferit o hemoragie internă, care i-a provocat moartea în drum spre spital; în urina lui Vrabioru a fost descoperită metandienona, un steroid anabolizant aflat pe lista substanţelor interzise.
1999: BIRO FERENC (15 ani, Nirajul Miercurea Nirajului). Bara transversală a unei porţi i-a căzut în cap tînărului fotbalist pe terenul de antrenament.
1999: GABRIEL TALPOŞ (23 de ani, Minerul Rodna) s-a lovit cu capul de un gard de beton care împrejmuia terenul.
2000: CĂTĂLIN HÎLDAN (24 de ani, Dinamo). În timpul reprizei secunde a amicalului SN Olteniţa - Dinamo, Hîldan a suferit un accident vascular cerebral, decesul fiind constatat de medicii de la spitalul din Olteniţa.
2000: DANIEL ORBEANU (18 ani, Caraimanul Buşteni) a murit din cauza unei banale entorse, urmată de o infecţie, deşi a fost investigat în patru spitale.
2002: IOAN ALB (13 ani, Jiul Petrosani) i s-a făcut rău înaintea unui antrenament, a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani şi a fost diagnosticat cu o comoţie cerebrală de gradul II şi III; a decedat după trei zile.
2002: CRISTIAN NEAMŢU (22 de ani, Universitatea Craiova). A fost lovit în cap cu piciorul de un coleg de echipă, iar după şapte zile de comă a decedat; născut pe 22 august 1980, Cristi a jucat în Liga 1 în doar două meciuri: cu CSM Reşiţa (0-1, pe 2 iunie 1999, pe teren propriu) şi cu Rapid (1-3, 10 mai 2000, în deplasare).
Citiţi AICI despre Mihail Baicu, cel care a murit tot în urma unei miuţe cu prietenii!
ALTE CAZURI TRISTE DIN FOTBALUL MONDIAL
1984: ERIC JONGBLOED, jucătorul lui DWS, a fost lovit de trăsnet şi a murit pe teren, chiar în faţa ochilor tatălui său, fostul internaţional olandez Jan Jongbloed.
2003: MARC-VIVEN FOE, mijlocaşul lui Olympique Lyon, s-a prăbuşit la pămînt în timpul unui meci de la Cupa Confederaţiilor, camerunezul decedînd din cauza unor probleme la inimă.
2004: MIKLOS FEHER , internaţionalul maghiar al Benficăi, şi-a găsit sfîrşitul în timpul unui meci cu Vitoria Guimaraes. Motivul? Probleme cardiace.
2005: DAVID DI TOMASSO, mijlocaş la Utrecht, a murit ca urmare a unui infarct survenit în somn
2007: ANTONIO PUERTA, titular în linia defensivă la Sevilla, Puerta a suferit mai multe infarcturi în timpul unui meci, acesta decedînd în cele din urmă la spital, în ciuda eforturilor medicilor spanioli. În jurul său s-au învîrtit apoi multe suspiciuni de dopaj.
2008: HRVOJE CUSTICI, fotbalist în prima ligă croată, a decedat în timpul unui meci după ce s-a lovit cu capul de un zid de beton ce împrejmuia terenul
2009: ANATOLI SYLKA, fost fundaş la Terek Groznîi, a suferit un infarct la vîrsta de 30 de ani.
2009: ZHANG YALIN, jucător în liga secundă chineză, a murit din cauza unui limfom (cancer în celulele limfatice ale sistemului imunitar)
2009: DANIEL JARQUE fusese numit căpitan la Espanyol cu doar o lună înainte să-şi găsească sfîrşitul, ca urmare a unui stop cardiac la vîrsta de doar 26 de ani.
2010: GEOVANNY CORDOBA şi HERMANN GAVIRIA au fost loviţi de trăsnet, unul dintre ei la antrenament, celălalt în timpul meciului.
2010: MARCIO DOS SANTOS (Deportiva Wanka, Peru), a murit în urma unui infarct la doar cîteva ore după ce marcase pentru echipa sa. De un final asemnător a avut parte şi fratele mai mic al francezului Emanuel Petit, Olivier, care a decedat în 1987.
DE CE ATÎTEA ATACURI DE CORD?
Medicul lui West Ham a comentat în 2003 decesul camerunezului Marc-Vivien Foe, englezul declarîndu-se şocat de eveniment: "E greu de crezut că asemenea lucruri se pot întîmpla în condiţiile în care astăzi se fac atît de multe controale medicale riguroase, pe toată durata sezonului". În cazul lui Foe s-a discutat atunci despre o suprasolicitare a inimii, ca urmare a unui program competiţional intens pe care mijlocaşul l-a avut atît cu Lyon, cît şi cu echipa naţională. În privinţa altor fotbalişti s-a vorbit despre dopaj, cum a fost cazul lui Antonio Puerta, de la Sevilla. Întreaga suflare spaniolă a rămas cu o întrebare la care încă nu există răspuns: cum poate face un atlet tînăr şi sănătos nu doar unul, ci MAI MULTE atacuri de cord în doar cîteva minute?
GSP special • Tragedie • TRAGEDIE
Klein, Hîldan, Vrăbioru, Puerta, Jarque... Dramele fotbalului
Articol de Gazeta Sporturilor — marţi, 12 aprilie 2011
{{text}}