Tragedie

Klein, Hîldan, Vrăbioru, Puerta, Jarque... Dramele fotbalului

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 12 aprilie 2011

Ştirea că încă un fotbalist a murit a spart ecranele televizoarelor în această dimineaţă. "Andrei Mutulescu, fotbalist la Juventus Colentina, în vîrstă de 23 de ani, a murit aseară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce s-a prăbuşit pe terenul sintetic unde juca fotbal cu prietenii. Intervenţia medicilor a fost tardivă", a fost anunţul sec al prezentatorilor. Mutulescu intră astfel pe o pagină neagră şi foarte tristă a fotbalului românesc, cea a jucătorilor decedaţi ca urmare a unor accidente pe teren.

1963: CONSTANTIN TABARCEA (26 de ani, Petrolul Ploieşti). În minutul 16 al meciului Petrolul - Dinamo, Tabarcea s-a prăbuşit pe teren, investigaţiile medicale arătînd că decesul a fost provocat de glanda timus, care încă funcţiona, desi ar fi trebuit să se atrofieze după vîrsta de 16 ani.
1993: MICHAEL KLEIN (33 de ani, Bayer Uerdingen) a murit în timpul unui antrenament, la sala de forţă; decesul a fost cauzat de un atac de cord, survenit pe fondul unei afecţiuni cardiace.
1999: STEFAN VRĂBIORU (23 de ani, Astra Ploieşti) . În minutul 68 al partidei Rapid - Astra, fotbalistul a suferit o hemoragie internă, care i-a provocat moartea în drum spre spital; în urina lui Vrabioru a fost descoperită metandienona, un steroid anabolizant aflat pe lista substanţelor interzise.
1999: BIRO FERENC (15 ani, Nirajul Miercurea Nirajului). Bara transversală a unei porţi i-a căzut în cap tînărului fotbalist pe terenul de antrenament.
1999: GABRIEL TALPOŞ (23 de ani, Minerul Rodna) s-a lovit cu capul de un gard de beton care împrejmuia terenul.
2000: CĂTĂLIN HÎLDAN (24 de ani, Dinamo). În timpul reprizei secunde a amicalului SN Olteniţa - Dinamo, Hîldan a suferit un accident vascular cerebral, decesul fiind constatat de medicii de la spitalul din Olteniţa.
2000: DANIEL ORBEANU (18 ani, Caraimanul Buşteni) a murit din cauza unei banale entorse, urmată de o infecţie, deşi a fost investigat în patru spitale.
2002: IOAN ALB (13 ani, Jiul Petrosani) i s-a făcut rău înaintea unui antrenament, a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani şi a fost diagnosticat cu o comoţie cerebrală de gradul II şi III; a decedat după trei zile.
2002: CRISTIAN NEAMŢU (22 de ani, Universitatea Craiova). A fost lovit în cap cu piciorul de un coleg de echipă, iar după şapte zile de comă a decedat; născut pe 22 august 1980, Cristi a jucat în Liga 1 în doar două meciuri: cu CSM Reşiţa (0-1, pe 2 iunie 1999, pe teren propriu) şi cu Rapid (1-3, 10 mai 2000, în deplasare).

Citiţi AICI despre Mihail Baicu, cel care a murit tot în urma unei miuţe cu prietenii!



ALTE CAZURI TRISTE DIN FOTBALUL MONDIAL
1984: ERIC JONGBLOED, jucătorul lui DWS, a fost lovit de trăsnet şi a murit pe teren, chiar în faţa ochilor tatălui său, fostul internaţional olandez Jan Jongbloed.
2003: MARC-VIVEN FOE, mijlocaşul lui Olympique Lyon, s-a prăbuşit la pămînt în timpul unui meci de la Cupa Confederaţiilor, camerunezul decedînd din cauza unor probleme la inimă.
2004: MIKLOS FEHER , internaţionalul maghiar al Benficăi, şi-a găsit sfîrşitul în timpul unui meci cu Vitoria Guimaraes. Motivul? Probleme cardiace.
2005: DAVID DI TOMASSO, mijlocaş la Utrecht, a murit ca urmare a unui infarct survenit în somn
2007: ANTONIO PUERTA, titular în linia defensivă la Sevilla, Puerta a suferit mai multe infarcturi în timpul unui meci, acesta decedînd în cele din urmă la spital, în ciuda eforturilor medicilor spanioli. În jurul său s-au învîrtit apoi multe suspiciuni de dopaj.
2008: HRVOJE CUSTICI, fotbalist în prima ligă croată, a decedat în timpul unui meci după ce s-a lovit cu capul de un zid de beton ce împrejmuia terenul
2009: ANATOLI SYLKA, fost fundaş la Terek Groznîi, a suferit un infarct la vîrsta de 30 de ani.
2009: ZHANG YALIN, jucător în liga secundă chineză, a murit din cauza unui limfom (cancer în celulele limfatice ale sistemului imunitar)
2009: DANIEL JARQUE fusese numit căpitan la Espanyol cu doar o lună înainte să-şi găsească sfîrşitul, ca urmare a unui stop cardiac la vîrsta de doar 26 de ani.
2010: GEOVANNY CORDOBA şi HERMANN GAVIRIA au fost loviţi de trăsnet, unul dintre ei la antrenament, celălalt în timpul meciului.
2010: MARCIO DOS SANTOS (Deportiva Wanka, Peru), a murit în urma unui infarct la doar cîteva ore după ce marcase pentru echipa sa. De un final asemnător a avut parte şi fratele mai mic al francezului Emanuel Petit, Olivier, care a decedat în 1987.

DE CE ATÎTEA ATACURI DE CORD?
Medicul lui West Ham a comentat în 2003 decesul camerunezului Marc-Vivien Foe, englezul declarîndu-se şocat de eveniment: "E greu de crezut că asemenea lucruri se pot întîmpla în condiţiile în care astăzi se fac atît de multe controale medicale riguroase, pe toată durata sezonului". În cazul lui Foe s-a discutat atunci despre o suprasolicitare a inimii, ca urmare a unui program competiţional intens pe care mijlocaşul l-a avut atît cu Lyon, cît şi cu echipa naţională. În privinţa altor fotbalişti s-a vorbit despre dopaj, cum a fost cazul lui Antonio Puerta, de la Sevilla. Întreaga suflare spaniolă a rămas cu o întrebare la care încă nu există răspuns: cum poate face un atlet tînăr şi sănătos nu doar unul, ci MAI MULTE atacuri de cord în doar cîteva minute?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.