Sporturi   •   Altele   •   KARATE

Campionul mondial Christophe Pinna a lăudat România: "Aveţi karateka buni!"

Elena Lambu, campioană mondială în 2009, exersează lovitura de picior cu Christophe Pinna Foto: Cristi Preda

Articol de Marius Mărgărit   —  vineri, 15 aprilie 2011

Multiplul campion mondial la karate, francezul Christophe Pinna (43 de ani), a condus ieri primul antrenament al unui nou stagiu de pregătire a lotului naţional al Federaţiei Române WKC

Ieri, cocheta sală de sport a Colegiului Naţional Aurel Vlaicu a găzduit primul antrenament al lotului naţional de karate sub conducerea celebrului campion Christophe Pinna. Un tip simpatic, jovial, care emană forţă şi vitalitate, chiar dacă s-a retras din competiţiile de kumite de 11 ani. Francezul este pentru a 4-a oară în România, "mai ales graţie prieteniei cu preşedintele federaţiei, Liviu Crişan, dar şi pentru că m-au impresionat şi karateka români încă de la prima mea vizită aici, în '97"





- Cristophe, a început să-ţi placă România?

- Da, din moment ce am mai fost aici de trei ori. Sînt însă prima dată la Bucureşti. Ce să-ţi spun?, îmi plac oamenii de aici. Semănă mult cu noi, cei din sudul Franţei. Şi sportivii au un nivel ridicat, calităţi deosebite, forţă, viteză, inteligenţă, pasiune. Încă de la prima mea întîlnire cu ei mi-am dat seama că vorbim aceeaşi limbă, a karatelor. Cu mulţi sînt deja prieten.





"La fotbal sînt bani, aici doar pasiune"





- În fotbal, de exemplu, se spune despre români tocmai că au probleme cu viteza, cu forţa!

- Vrei să-ţi spun ceva? Nu prea mă pricep la fotbal, dar acolo banii au cam distrus acest sport. Cînd înveţi un puşti să se facă fotbalist, automat el se gîndeşte la banii pe care o să-i cîştige. La karate nu sînt bani, ci doar pasiune şi dorinţa de a fi tot mai bun. De aceea îţi spun sigur că atunci cînd faci totul din inimă, apar la suprafaţă toate aceste calităţi.



- Tu cum ai început karatele?

- M-au dus părinţii la sală cînd aveam 5 ani. Eram cam zburdalnic, loveam copiii. Au vrut să mă disciplineze. La primele antrenamente am plîns, n-am mai vrut să merg. Dar apoi a început să-mi placă. Iar acum acest sport e viaţa mea. Am o fetiţă de 5 ani care a început şi ea să-l practice



- Te-ai retras în 2000 campion mondial neînvins.

- Aveam deja 33 de ani. Pentru acel titlu făcusem un stagiu de pregătire extrem de dur. Corpul meu era OK, la fel şi mintea, aveam încredere, dar mi-am dat seama că n-aş mai putea cîştiga următorul titlu mondial. Iar eu am vrut mereu să fiu cel mai bun. Aşa că am decis să renunţ la competiţii şi să încep să-i învăţ pe alţii. Şi mai ales pe cei care nu au calităţi native extraordinare, dar care muncesc de 100 de ori mai mult să ajungă în vîrf. Şi, crede-mă, de cele mai multe ori cei care pun inimă şi pasiune reuşesc.





"Nu vreau să fiu antrenor de lot naţional. Îmi place să călătoresc prin lume şi să-i învăţ pe alţii tainele artelor marţiale. Secretul ca să reuşeşti? Să nu laşi nimic să stea în calea viselor tale"

Christophe Pinna, campion mondial karate





4 titluri mondiale şi 6 europene a cucerit Christophe Pinna în cariera sa în competiţiile de kumite





"Mă aştept să luaţi multe titluri în Italia!"



- Logic era să intri in lumea filmului, precum Van Damme sau alţii.

- Nu mi-a propus nimeni asta încă. Sînt prieten cu Jean-Claude, el a făcut enorm pentru artele marţiale prin film, dar eu prefer să rămîn în sport, să ajut de aici, din interior. Dacă vine o propunere pentru vreun film, o să mă gîndesc.



- A fost sau nu Bruce Lee cel mai bun?

- Ah, Bruce Lee! A fost idolul meu cînd aveam 8-9 ani. Îmi doream enorm să fac ce făcea el. Hai să-ţi spun. Am vorbit des cu Chuck Norris sau cu Bolo Yeung, care au făcut filme cu el. Mereu mi-au spus că Bruce Lee era un luptător desăvîrşit, extraordinar, nu doar un actor. A murit însă prea tînăr şi n-a participat la prea multe competiţii.



- Ce şanse la titluri crezi că vor avea românii la Mondialele de luna viitoare, din Italia?

- Eu cred că foarte bune. Sper să-i mai ajut şi eu în acest stagiu. Au fost mereu printre protagonişti. Anul trecut, la Europenele din Portugalia, aţi fost pe primul loc la numărul de medalii, la fel şi în 2009, la Mondialele din Ucraina. Aveţi luptători de valoare, sînt convins că şi acum vor veni cîţiva acasă cu titlul mondial.





Peste 100 de titluri majore din 2008

Federaţia Română de Karate WKC este una dintre principalele 3 astfel de foruri din ţară. E cea mai "tînără", fiind înfiinţată doar din 2000, este condusă de Liviu Crişan şi are 56 de cluburi. Cu toate acestea, la competiţiile majore, campionatele europene şi mondiale de copii, juniori, cadeţi şi seniori, sportivii au obţinut deja, numai în ultimii 3 ani, peste 100 de titluri. Clubul cu cel mai important salt valoric este Phoenix -Sunrise, prezidat de Andrei Constantin, care s-a afiliat doar în urmă cu doi ani, dar are deja 3 campioni mondial şi 4 europeni.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.