Campionate

Azi se dă startul în maratonul de 4 meciuri dintre FC Barcelona şi Real Madrid » Luna de miere a fotbalului

David Villa (dreapta) e jucătorul Barcelonei cu cele mai multe goluri împotriva Madridului: 9. E urmărit de Sergio Ramos, fundaşul lui Real cu două reuşite în El Clasico Foto: Reuters

Articol de Andrei Niculescu  —  sâmbătă, 16 aprilie 2011

Începînd de astăzi şi pînă pe 3 mai, Real Madrid şi FC Barcelona, poate cele mai bune echipe ale lumii, oferă tuturor patru meciuri cît patru opere de artă



"Lo nunca visto". Aşa a titrat Marca, a doua zi dupa ce Barcelona o spulbera pe Şahtior în templul "Camp Nou", anticipînd cele 4 dueluri, aproape consecutive, între Real şi Barcelona. Un "El Clasico" la puterea a patra, deşi "El Clasico" e în general denumită partida de campionat, un "El Clasico" la puterea a patra, aşadar, dar cu patru forme de abordare diferite.

8 "şocuri". Nemaiîntîlnit
Niciodată nu s-a întîmplat aşa ceva. 4 meciuri într-un interval de nici 3 săptămîni, 7 meciuri într-un an, căci vor mai fi în 2011 alte 3 confruntări, cele două manşe ale Supercupei, plus cea din turul sezonului viitor. Adăugaţi aici jocul din noiembrie anul trecut, acel 5-0 de legendă, şi veţi obţine ceva chiar nemaiîntîlnit: 8 meciuri între cei doi coloşi ai fotbalului spaniol într-un an calendaristic, 2010-2011, un record ce va fi greu de depăşit. Sau nu. Căci felul în care Barcelona şi Real domină fotbalul iberic lasă deschisă posibilitatea ca, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, lucrurile să se repete.

Strategia lui Cruyff
Să revenim. Astăzi, primul episod dintr-o serie de 4, un adevărat play-off baschetbalistic. Trei titluri în joc, multe de cîştigat, la fel de multe de pierdut însă, căci va urma o lungă vară fierbinte, în care învingătorul va lua totul, "the winner takes it all", vă amintiţi de ABBA, nu?

Toată lumea se întreabă, pe bună dreptate, care ar fi strategia de urmat. A-ţi imagina că una dintre părţi va cîştiga totul ar fi o dovadă de lejeritate în gîndire, chit ca Barcelona a părut în tur la o distanţă abisală de marele său rival. "Important nu e să cîştigi 4 meciuri. Două sînt suficiente", spunea Johan Cruyff. Se referea desigur la Barcelona sa şi viza finala Cupei de miercuri şi returul semifinalei Ligii Campionilor.

Cum joacă Mou?
Ce va face Mourinho? Îşi va odihni din titulari azi în perspectiva finalei de miercuri, primul duel dintre cele două cu trofeu pe masă din ultimii 21 de ani? Grea întrebare. În fotbalul de azi, a odihni poate însemna a-ţi ţine jucătorii la marginea nivelului de concentrare. În baschet, se spune că meciul unu e cel mai important. El marchează ierarhia, dă acel avantaj psihologic atît de necesar. "El Clasico numero uno", cel de diseară, e extrem de important pentru Real, căci a pierde acasă cu Barcelona înseamnă mai mult decît a ceda un prim trofeu, campionatul. Dacă, dimpotrivă, Real bate, lupta pentru titlu se redeschide, iar supremaţia catalanilor, de care vorbesc toţi, nu ar mai fi atît de evidentă. Plus de asta, diseară, Real are avantajul publicului, pe care nu-l va avea la Valencia şi nici în meciul decisiv din Ligă, un public care n-ar suporta încă o umilinţă din partea duşmanului.

Se spune că Mourinho e parcă făcut pentru Ligă. Opinia lui, "fiecare meci cere o strategie pentru a fi cîştigat", se loveşte însă de cea a lui Guardiola, "fiecare meci se cîştigă jucînd". Diseară, primul episod, prima dezbatere cu privire la importanţa partidei. Haideţi să-l vedem întîi şi apoi vom avea timp să vorbim!




Arbitru nerăbdător
Duelul de pe "Bernabeu" va fi condus de Cesar Muniz Fernandez. "Centralul" de 40 de ani este cunoscut pentru uşurinţa cu care scoate cartonaşele, chiar şi pe cele roşii. De pildă, în primele 7 etape a dictat nu mai puţin de 6 eliminări, apoi s-a mai potoloit. De suferit ar avea Realul, ai cărei jucători sînt mai predispuşi să facă faulturi. În schimb, madrilenii ar avea alt avantaj: anterior, Muniz Fernandez le-a acordat 10 penaltyuri, în timp ce catalanilor le-a dat doar unul. În acest campionat, trupa "blanco" a beneficiat de 10 lovituri de la 11 metri, iar Barca - numai de 3.

Duel în 3D cu 50 de camere
În premieră, El Clasico se va putea urmări în formatul 3D în 10 ţări. Acestea sînt Franţa, Israel, Polonia, Anglia, Suedia, Belgia, Ungaria, Cehia, Slovacia, plus Spania. Totodată, partida va fi vizionată HD în 18 cinematografe din 6 oraşe spaniole. La operaţiune, postul La Sexta foloseşte 50 de camere repartizate în toate zonele arenei, ca să acopere la milimetru fiecare mişcare, dar şi peste 400 de profesionişti. 30 dintre ei vor lucra numai la realizarea semnalului 3D. Se estimează că jocul va fi văzut de circa 500 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

Doar doi au dat gol Barcelonei
Diferenţă mare la goluri marcate contra rivalei. Din actualul lot al Realului, numai Higuain şi Sergio Ramos au mai înscris în poarta Barcelonei, fiecare de cîte două ori. În schimb, în tricoul "blaugrana" ori în altul, 9 jucători catalani au dat gol madrilenilor: Villa (9 reuşite), Messi (7), Xavi (3), Pedro (2), Pique, Puyol, Jeffren, Daniel Alves, Seydou Keita (cîte 1).

Ronaldo şi Messi caută premiera
Fiecare superatacant din ambele echipe are un motiv în plus să caute golul diseară. Cristiano Ronaldo va încerca să înscrie pentru prima oară în poarta Barcelonei (6 tentative eşuate), în vreme ce Messi va urmări să semneze întîia sa reuşită contra formaţiilor pregătite de Mourinho. Acum, în topul marcatorilor din La Liga, madrilenul are 28 de goluri, unul mai puţin decît catalanul, care a fost mai determinant decît rivalul său.



Presa a părăsit un Mourinho mut
Jurnaliştii dornici să dialogheze ieri cu cei doi antrenori au avut parte de o mare surpriză. Cu cîteva ore înaintea startului programat pentru conferinţa de presă, Real a anunţat că nu va veni Jose Mourinho, ci secundul Aitor Karanka. Era a 11-a oară în actualul sezon cînd lusitanul a evitat contactul cu mass-media, el luînd acest obicei după ce a fost eliminat prima oară. Finalmente, Jose a venit alături de ajutorul său, dar a rămas tăcut, fără să scoată un cuvînt. A vorbit numai Karanka, ceea ce i-a iritat pe ziariştii spanioli, care au părăsit sala. Pe loc a rămas doar presa străină.


209 El Clasico s-au disputat pînă azi: 85 victorii Real, 82 succese FC Barcelona, golaveraj 453-338

5 triumfuri din 5 are Guardiola pe banca Barcelonei împotriva Realului, golaveraj 16-2

0-5 în turul cu Barca este cea mai categorică înfrîngere suferită de Mourinho ca antrenor


INEDIT
- EL CLASICO propune şocul dintre cea mai bună echipă gazdă şi cea mai bună vizitatoare. Real nu a pierdut "acasă" decît 3 puncte, recent cu Gijon, iar Barca a cîştigat "afară" 41 de puncte din 45 (egaluri la Sevilla şi Gijon).
- 5 EŞECURI a suferit Mourinho ca antrenor în faţa Barcelonei. În 4 dintre cazuri a avut jucător eliminat, motiv să ironizeze recent: "Pentru Barcelona, fac antrenamente de 10 oameni contra 11".
- CAPELLO a vorbit sarcastic: "Ronaldo ştie engleza, iar Messi - fotbal. Trei echipe rămîn în istorie, Ajaxul lui Cruyff, Milanul lui Sacchi şi actuala Barcelona".
- TOATE stadioanele pe care se vor disputa cele patru El Clasico vor fi pline. În total, s-ar strînge 310.022 de spectatori.
- REAL a marcat acasă 46 din cele 72 de goluri din campionat. Barcelona a semnat "afară" 43 din cele 85 de reuşite.
- MADRILENII iau un cartonaş la fiecare 5 faulturi; Barcelona o păţeşte la fiecare 10 infracţiuni.
- CARACATIŢELE oracol şi-au dat ieri verdictul. Pentru diseară, cea numită Iniesta a indicat victoria Realului, iar cea botezată Casillas a pronosticat un egal.
- RONALDO nu a cîştigat decît un meci direct din 7 contra lui Messi. Momentul s-a petrecut cînd era la Manchester United, în 2008. Lionel are 5 victorii, 3 goluri şi 3 assisturi. CR7, doar un gol.
- CRISTIANO îşi inaugurează diseară noile ghete Nike, Mercurial Vapor Super Fly 3.
- MESSI este candidat să intre în "Patrimoniul Sportiv Istoric al Umanităţii". Printre alţi nominalizaţi ai Biroului Internaţional al Capitalelor Culturale se numără Maradona, Di Stefano, Passarella, Kempes.
- FC BARCELONA a deplasat în staff la Madrid şi trei femei. E vorba de un psiholog, un podiatru (doctor specialist în tratamentul picioarelor) şi un medic ecografist.
- "EL MUNDO DEPORTIVO" a înţepat ieri Realul. Pe prima pagină, s-au dat pozele lui Mourinho şi Ronaldo şi s-a scris "Multă vorbă". La imaginile cu Guardiola şi Messi s-a indicat "Mult fotbal".
- CASILLAS a primit, la club, cele mai multe goluri de la FC Barcelona. Jucătorii "blaugrana" l-au bătut de 37 de ori. Îi urmează cei de la FC Sevilla, cu 34 de goluri, La Coruna (29) şi Bilbao (27).
- VILLA şi-a pierdut inspiraţia. Atacantul Barcelonei nu a mai înscris de 9 partide. Ultimul gol la dat pe 26 februarie, cu Mallorca.
- 49 LA SUTĂ dintre fanii Barcelonei cred că cel mai important din seria de 4 El Clasico este returul din semifinalele Ligii.
- XAVI a semnat 6 pase decisive în precedentele două El Clasico de pe "Bernabeu". Barca s-a impus 6-2 şi 2-0.


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.