Atletism

S-au dat de gol? Caster Semenya a fost trecută în rîndul bărbaţilor de Federaţia de Atletism

Articol de Gazeta Sporturilor  —  duminică, 17 aprilie 2011

Federaţia de Atletism din Africa de Sud a făcut o gafă de proporţii. Într-un comunicat pe site-ul oficial, printre bărbaţii care concurează la proba de 800 de meri, aceştia au adăugat şi numele lui Caster Semenya. Cu toate că eroarea făcută a fost anunţată imediat de cititori, abia după o zi membrii Federaţiei au corectat "informaţiile" publicate.

Imediat după ce Semenya a învins la Mondialele din 2009, publicaţia australiană Sydney Morning Herald Tribune a scris că atleta este hermafrodită. Atleta are atît organe genitale feminine, cît şi masculine. Semenya nu are ovare, ci testicule interne, care produc testosteron şi în consecinţă îi conferă un avantaj. "Este vorba de o problemă medicală şi nu de un caz de dopaj deliberat. Nu există o anulare a rezultatelor sportivilor în cazuri de acest fel", a anunţa atunci Nick Davies, purtătorul de cuvînt al IAAF.

Săptămîna trecută, după ce a ieştit cîştigătoare la proba de 1500 de metri în Campionatul de Atletism din Africa de Sud, Semenya a fost acuzată dur de Lobogang Phalula, cea care a terminat pe locul secund. Medaliata cu argint şi-a transmis frustrările faţă de prezenţa lui Caster printre concurente, despre care a spus că nu are ce căuta la acea cursă. Mai mult decît atît, Phalula a încercat să le ia microfonul organizatorilor şi să îşi facă publică opinia, dar a fost oprită la timp şi ameninţată cu evacuarea de pe arenă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.