"Senna", documentarul despre viaţa legendarului personaj de Formula 1, dezvăluie latura rebelă şi pasionantă a unui pilot devenit erou.
"Ayrton Senna era un tip "gri" ", aşa îl defineşte producătorul britanic Asif Kapadia, care a analizat personajul şi a descoperit persoana. Aşa s-a născut "Senna", un documentar despre viaţa pilotului de Formula 1, nu despre moartea sa - deşi acesta este finalul unei istorii deja cunoscute - , prezentat la Valencia.
"Senna era un tip gri"
Kapadia se declară un admirator al western-ului şi al băieţilor răi. "Cînd eram copil nu-mi plăcea John Wayne, îmi plăceau indienii. Senna era unul dintre tipii ăştia. Nu era băiatul bun. Avea ceva obscur, era un tip mai degrabă gri, avea reputaţia asta", explică producătorul britanic.
Filmele sale au avut întotdeauna astfel de personaje. "Senna e figura eroului clasic. E un tip ciudat care ajunge din Brazilia în Europa pentru a deveni cel mai bun pilot de Formula 1. Întîmpină probleme de ordin politic, probleme de corupţie, dar rămîne fidel principiilor sale. În final, deşi deznodămîntul e tragic, Senna reuşeşte să schimbe ceva în acest sport, care progresează în materie de siguranţă a piloţilor".
Pilotul Senna vs. Omul Senna
"Senna" e despre destinul tragic al unui geniu. Şi, deşi Kapadia încearcă să vîndă partea întunecată a personajului, dezvăluie o fiinţă umană fascinantă şi pasionată, precupată nu doar de victorie, ci şi de integritatea piloţilor şi de simţul dreptăţii, indiferent că se află pe pistă sau într-o Brazilie care îl adora.
"Era un pilot foarte dur; pe pistă nu avea rival, nu putea fi eclipsat, iar ceilalţi piloţi ştiau că dacă nu se dădeau din calea sa vor avea de suferit. De aici i se trage reputaţia de tip dur, nebun. Dar faima pe care o avea ca pilot nu corespundea cu felul său de a fi atunci cînd cobora din maşină. A creat o mască pentru pilot cu obiectivul de a-şi intimida adversarii, dar pentru familia sa şi pentru brazilieni el era mai mult decît atît".
Ceea ce a reuşit ca pilot arată ascensiunea ca sportiv: de la acel prim loc pe podiumul de la Monte Carlo, în ploaie, care arată triumful unui tînăr fără experienţă, firav şi foarte talentat; sau victoria de la Marele Premiu al Braziliei, în care s-a impus în mod eroic şi la finalul căruia era atît de obosit încît nu a putut nici măcar să arate trofeul fanilor săi; la cursele de la Marele Premiu al Japoniei, la care se ţes firele unei rivalităţi mitice cu Alain Prost; fără să uităm de discuţiile sale cu Jean-Marie Balastre, preşedintele de atunci al FIA, pe seama presupuselor nedreptăţi sau nesiguranţei pe pistă.
"Cred în Dumnezeu, dar asta nu mă face nemuritor"
Cuvintele lui Prost, personaj care nu poate fi înţeles fără alăturarea cu Senna, ale lui Ron Dennis, preşedintele McLaren, sau Frank Williams, patronul echipei cu acelaşi nume; plus amintirile mamei lui Ayrton, Neyde, şi ale surorii sale, Viviane Senna, construiesc povestea. Un documentar plin de imagini inedite, alese cu grijă de Kapadia şi de producătorul său, James Gay-Rees, care au petrecut ore întregi vizionînd arhivele FIA timp de două săptămîni, o inscursiune extraordinară în povestea vieţii lui Senna.
Ayrton Senna, care se declara un tip foarte credincios şi pe care Prost îl caracteriza drept un "sinucigas iresponsabil" pentru manevrele sale atunci cînd se afla într-un monopost, medita adesea asupra morţii: "Faptul că eu cred în Dumnezeu nu mă face nemuritor", a spus la un moment dat.
Incredibilul accident al lui Martin Donelly, de la Jerez, în 1990, l-a schimbat pe puştiul acela care declara că după cursa de la Monte Carlo a pierdut esenţa a ceea ce făcea şi a ajuns să vorbească cu Dumnezeu.
A presimţit Senna că va muri în CURBA BLESTEMATĂ?
Tragicul accident de la Marele Premiu din San Marino în urma căruia Senna şi-a pierdut viaţa, în 1994, a fost învăluit într-o atmosferă stranie, aproape mistică. "Niciodată nu l-am văzut pe Senna atît de tensionat ca la sfîrşitul acela de săptămînă", povesteşte Reginaldo Leme, jurnalist brazilian, una dintre vocile documentarului. "Monopostul e îngrozitor, e din ce în ce mai rău", le-a spus Senna, vizibil îngrijorat, mecanicilor de la Williams. Nu se simţea în largul lui cu bolidul şi la noua sa echipă, Williams, la care ajunsese după ce a plecat de la McLaren. Era nemulţumit de schimbările din regulament, care favorizau spectacolul, dar puneau în pericol viaţa piloţilor.
"Cînd am văzut imaginile din arhiva FIA de la acel sfîrşit de săptămînă nu-mi venea să cred cît de trist era, era îngrijorat, nu voia să participe la cursă", spune Asif Kapadia.
Accidentul suferit de tînărul Rubens Barrichello şi impactul mortal al lui Ronald Ratzenberger l-au întristat şi mai mult. A murit izbindu-se de acel parapet de beton, într-o curbă care i-a strivit visul, la aproximativ 300 de km pe oră. Pur ghinion. O bucată din braţul de suspensie i-a distrus casca şi i-a perforat cutia craniană.
Senna şi prietenul său Gerhard Berger, care avusese un accident grav în aceeaşi curbă, în 1989, fuseseră la Tamburello (numele curbei în care Senna a avut accidentul în urma căruia a decedat) cu cîteva zile înainte de tragedie. "Dacă nu schimbăm curba asta, cineva va muri aici", i-a zis Senna. E una dintre replicile care nu apare în documentar: "Acum e uşor să ne uităm înapoi şi să căutăm semne, premoniţii", spune Kapadia. Nimeni nu ştia că va muri.
Un "ciudat" al Formulei 1
Întrebat fiind cînd s-a simţit cel mai bine din punct de vedere profesional, într-un interviu, cînd era deja tricampion mondial, Senna a răspuns: "Cînd am început să concurez la carturi; acelea erau curse adevărate: nu exista nici politicul, nu existau nici banii". Ăsta era Senna, un "ciudat" al Formulei 1.
Ayrton Senna şi-a pierdut viaţa în 1994, la Marele Premiu de la Imola. Pilotul a intrat în viraj cu 300 de km pe oră, iar traiectoria monopostului său s-a schimbat brusc, izbind parapetul de beton.
La două ore după coliziune, Senna se afla în stare critică: multiple fracturi, lovituri la cap. Pilotul era în comă! A fost transportat la spitalul Bellaria, specializat în neurochirurgie. S-a încercat o operaţie pe creier, fără succes în încercarea de a fi salvat. În jurul orei 18:30 a fost anunţat decesul. Din acel moment, s-au făcut tot felul de speculaţii în legătură cu ceea ce a favorizat producerea accidentului. Cauza oficială: ruperea coloanei de direcţie a monopostului. Iar din cauza şocului, partea superioară a suspensiei s-a rupt şi a lovit, precum o ghilotină, viziera căştii pilotului... La autopsie s-a constatat că această parte a maşinii ar fi lovit faţa lui Senna, sub arcada dreaptă, provocând leziuni ale creierului şi o puternică hemoragie.
Stilul său nemilos, agresiv şi fără teamă de a conduce l-a dus la cîştigarea a 3 campionate mondiale şi a 41 de victorii.
sursa: elpais.com
Urmăreşte mai jos trailerul documentarului "Senna", regizat de Asif Kapadia
Sporturi • Auto • FORMULA 1
VIDEO Ayrton Senna, altfel decît îl ştiam » Dezvăluiri despre personalitatea unui "geniu obscur"
Articol de Cristina Negrilă — luni, 18 aprilie 2011
*Pe 1 mai 1994, unul dintre cei mai iubiţi piloţi de Formula 1 îşi pierdea viaţa într-un accident teribil. GSP.RO aminteşte de brazilian printr-o prezentare a unui documentar ce a făcut multă vîlvă, cu multe lucruri neştiute din viaţa lui Senna.
{{text}}