Liga Campionilor

Al treilea asalt în "Războiul lumilor"

Articol de Andrei Niculescu  —  miercuri, 27 aprilie 2011

Maratonul "El Clasico 2011" propune o nouă bătălie. Ar putea fi cea decisivă în desemnarea celui care este "Stăpînul inelelor"


Al treilea asalt. Deja acest "El Clasico", multiplicat la puterea a patra, seamănă cumva cu "Războiul lumilor". Astăzi nu va fi ultimul episod al seriei, dar ar putea fi cel mai important. S-a schimbat scenariul, competiţia cu alte cuvinte. E Champions League, partidă dublă, iar prima manşă e cîteodată cheia. E posibil totuşi să nu fie aşa şi Barcelona să transforme în noroc ghinionul calendarului, căci din 4 partide cu 3 competiţii in joc, doar una, ultima, e pe terenul său.

Prima grijă, pentru antrenori, este încercarea de a pătrunde în mintea fotbaliştilor pentru o schimbare de cip. La Real ar fi frînarea euforiei. La Barcelona depăşirea şocului. Ambele variante sînt o consecinţă logică a celor întîmplate în finala Cupei.

Evitarea primirii golului ar urma să fie maxima preocupare a ambelor echipe. Vorbim totuşi de o dublă manşă, iar un 0-0 e cel mai bun rezultat dintre cele proaste, urmînd ca returul să fie de "totul sau nimic". A alerga nebuneşte după gol, a-ţi pierde poziţionarea în teren, iată ceva ce poate transforma un simplu meci într-un dezastru.


ANTRENORI
Real
Mourinho începe lupta cu un mare avantaj. Acela al unui "Bernabeu" pînă la moarte alături de el. Publicul va fi montat la maximum, atmosfera va fi electrică, simplul fapt că Real a arătat că Barcelona poate fi învinsă e un generator de presiune imens. Vor fi 15-20 de minute de debut cu o presiune asfixiantă a Madridului, în încercarea de a dinamita şi mai tare sentimentul de autostimă instaurat de ceva vreme în tabăra Barcelonei.

Barcelona
Lot puţin şi măcinat de accidentări. O greşeală de planificare în vara trecută, asumată abia acum de Guardiola, care deja şi-a schimbat opţiunile de transfer pentru vara ce vine, discutînd de aducerea a 3-4 nume care să ofere garanţii. Însă un lot redus are avantajul unui prim "11" în care fotbaliştii joacă din memorie, cu automatisme create, cu pase date fără a privi. Forţa Barcelonei vine acum din furia lui Messi, Xavi, Villa sau Pique, care văd cum supremaţia lor este pusă sub semnul întrebării. Întotdeauna taurul rănit e mai periculos decît taurul care creşte.


TACTICĂ
Real
Din punct de vedere tactic, de la Mourinho aşteptăm puţine surprize. Nu e genul care să revoluţioneze un modul cu o schimbare de ultim moment. Aşezarea lui Pepe ca mijlocaş central, găselniţa sa atît de lăudată, a fost anticipată la Bilbao, cu o săptămînă înainte de primul duel. Poate doar un detaliu în plus să ofere portughezul. Pepe va fi iar turnul de control la mijloc, dar Khedira nu va mai fi lîngă el, iar aici găsim un prim generator de dubii, în persoana lui Lass Diarra. În apărare nu va fi Carvalho, ceea ce implică prezenţa lui Albiol si trecerea, din nou, a "toreadorului" Ramos în centru, căci Garay nu pare să-l fi convins pe Jose. Benzile sînt aşadar rezervate lui Arbeloa şi Marcelo, atacul lui CR7 şi Di Maria.

Necunoscuta vine de la Ozil, excelent pasator în finală, dar cu mari lacune în faza de coborîre defensivă, ceea ce deschide un loc pentru Adebayor sau chiar pentru Benzema, dacă Jose îl simte pe francez motivat pentru ceea ce ar putea fi meciul carierei sale.
Barcelona

Guardiola e adeptul surprizelor de ultimă secundă în planurile sale tactice. Să ne amintim plasarea lui Messi ca "9" în acel Clasico de acum doi ani, acel 2-6 din campionat. Acum însă are dezavantajul lipsei de opţiuni. Marea sa problemă e absenţa fundaşului stînga. Adriano e rupt pentru tot restul sezonului, Maxwell nu poate juca azi, ceea ce nu-i lasă loc de variante lui Pep. Care, după "Mestalla", pare deja căzut în admiraţia folosirii lui Mascherano în centrul apărării, "El Jefecito" fiind un excelent complement pentru Pique.
Puyol trebuie să joace "si o si", ca să folosim limba spaniolă ca bază de plecare, dar în partea stîngă. Cu el şi Mascherano în aceeaşi linie, Barcelona cîştigă viteză şi calitate în dueluri individuale, căci dacă Puyol era în locul lui Adriano la faza golului de pe "Mestalla" probabil că lui Cristiano nu i-ar fi fost aşa uşor să cîştige duelul aerian.

La mijloc va intra probabil Keita, un plus de "muşchi" în acea zonă, contrapondere la contondenţa lui Pepe, dar şi plus de centimetri în fazele fixe. În atac, două poziţii fixe, Messi şi Villa, cu necunoscuta Iniesta, în locul căruia ar putea intra Pedro. Problema pentru Barcelona vine de aici încolo, căci banca de rezerve oferă garanţii minime.


JUCĂTORI-CHEIE
Real
Pepe şi-a cîştigat deja locul pe afişul partidei. E din nou un element esenţial al unui Real care atacă puţin şi îşi bazează jocul pe un triplu R: recuperare, recondiţionare, refolosire. Casillas e însă capul de afiş. În Spania se vorbeşte de o stare de relaxare a lui Iker după "Mestalla", unde şi-a trecut în palmares unicul trofeu ce-i lipsea. "Omul-miracol" din toate finalele jucate, Casillas a arătat că în meciuri obişnuite are şi momente delicate. Cristiano Ronaldo nu mai are nevoie de nici un argument. El vrea să cîştige tot.

Barcelona
Toată lumea se gîndeşte la Messi. Deci şi Mourinho şi oamenii săi. Va fi cel mai supravegheat om de pe planetă în cele 90 de minute. Messi n-are o poziţie anume, el e peste tot, l-am putea depista la un moment dat şi pe la vestiare dacă arbitrul i-ar permite.
Cheia Barcelonei ar putea fi însă la Villa, dacă "El Guaje" îşi va regăsi instinctul de golgeter. El s-a schimbat mult faţă de epoca Valencia. Acolo trăgea din orice poziţie, era un "killer" de careu, la Barcelona întîi îl caută pe Messi şi abia apoi şutează. Ceea ce înseamnă o fracţiune de secundă pierdută, mult în fotbalul de azi.

Un alt nume de urmărit ar fi Pique, intrat brusc într-un vîrtej mediatic urmare a relaţiei cu Shakira, nu puţini fiind cei care cred că excesul de "waka waka" i-a cam înmuiat genunchii celui poreclit, înainte să populeze paginile presei mondene, "Piquenbauer".


DETALII
Arbitrul
La astfel de confruntări, detaliile pot fi extrem de importante. Arbitrul ar fi un detaliu. S-a vorbit despre presiunile lui Mourinho pentru a avea un arbitru portughez. Probabil fals, e greu de crezut că Mourinho, cît e el de "Special one", are atîta influenţă la UEFA. Va fluiera Wolfgang Stark, care s-a declarat mare fan al lui Messi, dar cine se aşteaptă de la un neamţ să nu fie riguros şi corect e mult prea credul. Mai ales că e funcţionar bancar.

Gazonul
La meciul din campionat, Mourinho a cerut ca gazonul să nu fie tuns, pentru a împiedica jocul de pase al catalanilor. Probabil la fel se va întîmpla şi acum. Mai ales că vremea se anunţă a fi călduroasă, cu şanse minime de ploaie, deci slabe şanse ca gazonul să fie alunecos.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.