Oamenii s-au înscris cu inconştienţă la tichete pentru o grămadă din întrecerile londoneze. Au scăpat din vedere că suma pe care o vor plăti le va tăia cheful de Olimpiadă
Pe 26 aprilie s-au încheiat înscrierile pentru biletele la întrecerile JO 2012 de la Londra. Toţi cei care au sperat să fie în tribune la marea competiţie au terminat de făcut ce a depins de ei. Acum aşteaptă ca loteria să-i aleagă pe ei drept cîştigători. Mulţi însă au bifat mai multe evenimente olimpice, în dorinţa ca, din 7 opţiuni exprimate online, de pildă, să fie acceptaţi măcar la 4 întreceri. Să spunem că ai luat cursa de 100 metri la atletism, o finală la gimnastică, aruncarea ciocanului, un meci de handbal, o finală la înot şi nişte calificări la tir cu arcul. Dacă ai norocul să cîştigi 3 din acestea, e OK. Dacă ai ghinion, nu cîştigi nimic. Dacă ai un ghinion şi mai mare, le cîştigi pe toate!
Notă totală de plată: 3.000 de lire sterline. Adică 3.400 de euro. Cîîîît? Nu-mi permit. Ce mă fac?
Păi, nu prea e nimic de făcut. Sistemul de repartizare a biletelor la Olimpiada de anul viitor a fost făcut cu cap. Pentru organizatori, căci mulţi cumpărători şi-au dat seama că au intrat ca nebunii în acest "ticket rush" şi s-au întins mai mult decît le era plapuma, în febra achiziţionării de bilete la evenimentele populare, dar şi la cele de back-up. Unii s-au supărat că au fost limitaţi la "numai" 20 de evenimente de persoană.
Sistemul a mers cam aşa: perioada de înscriere (15 martie-26 aprilie), în care fiecare a optat pe Internet ce probe olimpice şi-ar dori să vadă. În următoarele zile un computer va repartiza biletele complet la întîmplare. Unii participanţi la loterie vor primi bilete, alţii nu. Între 10 mai şi 10 iunie se va efectua plata pentru aceste bilete. Adică se va lua din contul lăsat de aplicanţi suma pentru biletele cerute.
De-abia pînă pe 24 iunie spectatorii vor fi anunţaţi exact ce bilete au primit. Şi de-abia de la începutul lui 2012 cei nemulţumiţi vor putea să renunţe la tichetele care nu le mai convin. Acest sistem asigură audienţa în tribune la sporturi mai puţin populare, ceea ce este şi intenţia organizatorilor. Ei au şi declarat că nu vor să vadă la Londra locuri goale, aşa cum au văzut la Beijing 2008.
O englezoaică pe nume Ruth s-a înscris la bilete în valoare de 22.000 de lire (25.000 de euro). Acum se roagă ca loteria să nu fie atît de generoasă cu ea cînd va veni vorba de distribuirea tichetelor. Cameron Duncan era dispus acum o lună să dea 4.500 de lire (5.100 de euro) pe bilete. Acum îşi dă seama că a exagerat.
Loteria biletelor olimpice este singura loterie la care oamenii au pariat mult, iar acum speră să cîştige puţin.
6.000 de bilete pentru România
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a încredinţat cele 6.000 de tichete pe care le-a primit la două agenţii: Eurotravel şi Invitation Romania Travel. "Ştiu de la reprezentanţii celor două agenţii că biletele s-au vîndut. Acum însă, o să vedem ce susţinere vor avea sportivii români, pentru că nu se cunosc încă sporturile la care vor fi repartizaţi", a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. "Nici un Comitet Olimpic nu poate să-şi aleagă sporturile la care să cumpere bilete. Oricum, spiritul olimpic e valabil şi la suporteri. Important e să fii acolo, să urmăreşti întrecerea", a adăugat Dobrescu.
Vedetele de la JO
Atletismul, înotul, gimnastica şi chiar voleiul pe plajă sînt sporturile la care biletele costă cel mai mult la Jocurile Olimpice de la Londra. Chiar dacă la toate preţul cel mai de jos este de 20 de lire (22,5 euro) limita de sus este una destul de mare. În Top este atletismul, unde cel mai scump bilet va costa 725 de lire (820 de euro). Apoi urmează gimnastica, înotul şi voleiul pe plajă unde spectatorii vor da pe cel mai costisitor tichet 450 de lire (510 euro).
2300 de euro va costa cel mai scump bilet la ceremonia de deschidere
1700 de euro este cel mai de sus preţ pentru tichetele la ceremonia de închidere
22,5 euro este cel mai ieftin bilet şi care se va regăsi la toate sporturile olimpice
{{text}}