Sporturi   •   Altele   •   INVENŢIE

Ivan Patzaichin a construit o barcă unică, numită canotcă

Articol de Mirela Neag   —  joi, 28 aprilie 2011

Cvadruplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a lansat, joi, proiectul Rowmania, care prevede promovarea ecoturismului cu barca cu vîsle în zona Deltei Dunării, cu aceasta ocazie fiind prezentată şi o ambarcaţiune cu design unic, numită canoctă.



Programul Rowmania este gîndit ca o campanie naţionala avînd ca scop promovarea mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vîsle, pentru o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii.



"Relaţia mea cu România a fost să o reprezint cît mai bine şi cu cît mai multă bucurie şi cinste. Asta încerc să fac şi acum şi aşa a apărut şi acest proiect. Prin proiectul nostru încercăm să păstrăm, să apreciem frumuseţea data de Dumnezeu. Proiectul este legat de viaţa mea, de Deltă, unde obiceiurile trebuie protejate, respectate şi preţuite", a spus Patzaichin.



Ivan Patzaichin speră să poată fi alături de acest proiect cel puţin 20 de ani. "Am fost 20 de ani un sportiv foarte bun, 20 de ani un antrenor bun şi sper că acum să fiu 20 de ani şi un antreprenor bun. Este proiectul sufletului meu, pentru că oamenii Deltei au nevoie de cineva care să vină în sprijinul lor", a adăugat fostul canoist. Acesta a precizat că în perioada 2-4 septembrie va fi organizat la Mila 23 şi un festival internaţional al bărcilor. "200 de persoane vin din Germania an de an pe Dunăre pînă la Sfîntul Gheorghe şi şi-au anunţat deja participarea la festivalul de la Mila 23. Odată cu acest proiect am realizat şi o barcă unică, numită canotca, are capetele asemănătoare cu o lotcă (n.r. - barcă pescărească) şi restul cu o canoe, la care am lucrat şase luni. Tradiţionala vîslă pescarească a fost adaptată şi ea şi poate fi folosită ca o pagae, dar şi ca o ramă. Într-o canocta pot intra două persoane cu bagaje sau două persoane şi doi copii. Canocta este confecţionată din pin românesc, pentru că este un lemn uşor", a explicat Patzaichin.



Partener în acest proiect, Teodor Frolu crede că turiştii vor fi atraşi de această idee. "Ivan este un reprezentant a ceea ce înseamna eco, un om cu bun simţ nativ faţă de natură. Mi s-a părut interesantă dorinţa lui de a crea o barcă, această bicicletă a apelor. În Deltă mai sînt cîţiva oameni care mai ştiu să facă bărci, iar fiecare spune că el este ultimul. Vom amenaja trasee pentru turişti, puncte de închiriere pentru clientela educată, care are grija unde îşi pune gunoiul. Dorim ca administrarea centrelor să fie făcută de oamenii din Delta", a spus Frolu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.