Patzaichin şi-a prezentat ieri barca de concepţie proprie, un hibrid între lotcă şi canoe cu care speră să se plimbe turiştii în Deltă
Şase luni a muncit Ivan Patzaichin la un proiect pe care l-a ţinut secret. Pînă aseară, cînd l-a făcut public. Este vorba despre o ambarcaţiune nautică cu un desing unic şi pe care a numit-o canotcă.
"Este o barcă unică. I-am zis canotcă pentru că are capetele asemănătoare cu o lotcă, barca pescarilor din Delta Dunării, iar corpul este al unei canoe. Tradiţionala vîslă pescărească a fost adaptată şi ea şi poate fi folosită ca o pagae, dar şi ca o ramă", a explicat cvadruplul campion olimpic. Ideea lui Patzaichin face parte dintr-un program mai amplu, de promovare a ecoturismului cu barca cu vîsle în zona Deltei. În canotcă, care este confecţionată din lemn de pin românesc, intră două persoane cu bagaje sau două persoane şi doi copii.
Ivan Patzaichin speră să poată fi alături de acest proiect cel puţin 20 de ani. "Am fost 20 de ani un sportiv foarte bun, 20 de ani un antrenor bun şi sper că acum să fiu 20 de ani şi un antreprenor bun", a adăugat fostul canoist. "Relaţia mea cu România a fost să o reprezint cît mai bine şi cu cît mai multă bucurie şi cinste. Asta încerc să fac şi acum. Proiectul este legat de viaţa mea, de Deltă, unde obiceiurile trebuie protejate, respectate şi preţuite", a spus Patzaichin.
Concurs la Mila 23
Patzaichin, care a antrenat lotul olimpic de canoe al României pînă în urmă cu un an şi jumătate, a precizat că în perioada 2-4 septembrie va organiza la Mila 23, locul unde s-a născut, un festival internaţional al bărcilor. "200 de persoane vin din Germania an de an pe Dunăre pînă la Sfîntul Gheorghe şi şi-au anunţat deja participarea la festivalul de la Mila 23", a mărturisit Patzaichin.
"Este proiectul sufletului meu, pentru că oamenii Deltei au nevoie de cineva care să vină în sprijinul lor. Eu nu uit niciodată de unde am plecat. Acolo, la Mila 23, mă simt cel mai bine întotdeauna"
Ivan Patzaichin
{{text}}