Campionate

VIDEO! Copiii de mingi, figuranţii care decid partidele

Articol de Constantin Popescu  —  vineri, 29 aprilie 2011

Dintotdeauna s-a spus că, la un meci, echipa gazdă porneşte din start cu un mare avantaj datorită susţinerii propriilor suporteri. Tocmai de aceea publicul a devenit "cel de-al 12-lea jucător". În ultima vreme însă, a apărut alt factor care cîntăreşte greu, uneori mai mult decît spectatorii: copiii de mingi.

Echipaţi în trening, aceşti tineri care acoperă toate laturile terenului au devenit "arme" importante în serviciul unui club. Demonstraţia este cît se poate de simplă. Atunci cînd echipa gazdă are avantaj, mingile ajunse în afara terenului sînt aduse înapoi cu evidentă întîrziere, cîteodată de zeci de secunde. În schimb, cînd amfitrionii sînt conduşi, baloanele reapar pe gazon cu o viteză fantastică. Instantaneu. Totodată, cînd mingea e în joc, adesea apare pe teren încă una, sau chiar mai multe, cu scopul precis de a întrerupe meciul.

Asemenea momente sînt făcute pentru destabilizarea adversarului. De pildă, la noi, ŞUMUDICĂ A CERUT RECENT COPIILOR DE MINGI SĂ ÎNTÎRZIE REPUNEREA BALONULUI ÎN JOC LA MECIUL RAPIDULUI CU TIMIŞOARA. De cele mai multe ori nici n-au consecinţe deosebite. Apar însă şi cazuri cînd această strategie poate, pur şi simplu, schimba soarta unui meci. Exemple există. Destule s-au produs în Spania.

"CAPITALA" SEVILLA
Moda folosirii copiilor de mingi numai în interesul propriei echipe este lege la FC Sevilla. Caz unic, clubul roş-alb dispune chiar de un angajat care-i coordonează pe puşti în diverse "misiuni". E vorba despre delegatul echipei, Cristobal Soria, surprins de multe ori de camerele TV în timp ce dădea ordine "cu dedicaţie".

Una dintre victime a devenit Ricardo. Văzînd pasivitatea copiilor, cînd Sevilla avea avantaj, portarul Osasunei a trebuit să se ducă de cîteva ori să recupereze balonul. Revenea cu acesta, dar invariabil, imediat se trezea şi cu altă minge lîngă el, trimisă de băieţii în trening. Evident, era obligat să expedieze una dintre mingi afară şi aşa se pierdea timpul.

La fel s-a întîmplat la partida din Cupă cu Real Madrid. Atunci, Cristobal i-a pus pe puşti să recupereze rapid obiectele aruncate de fani din tribune, unul lovindu-l în cap pe Casillas. Iker nici n-a fost băgat în seamă. În schimb, Atletico a avut parte de altă experienţă: s-a trezit la antrenamente numai cu minge insuficient umflate.

Aceste practici obişnuite pe "Sanchez Pizjuan" i-au determinat pe cei de la "Marca" să-i denumească pe copiii de mingi "cristobali", după numele delegatului. Aceştia, s-au apărat şefii Sevillei, ar fi de fapt voluntari, deci n-ar avea legătură cu clubul, iar Cristobal nici măcar nu i-ar cunoaşte. Ultimul a fost însă atenţionat recent de preşedintele Del Nido să se potolească, altfel vor urma concedieri.

8 mingi dintr-un foc au fost trimise pe gazon spre finalul partidei FC Sevilla - Villarreal 3-2, cînd oaspeţii pregăteau un atac

MODEL COPIAT DE OSASUNA ŞI ZARAGOZA
Cazul Sevilla nu rămîne decît cel mai bun exemplu. La fel procedează şi alte cluburi. De pildă, la meciul Osasunei cu Real (1-0), au existat momente spre final cînd ploua cu mingi pe gazon. Cristiano Ronaldo nu s-a putut stăpîni şi s-a repezit furios la un copil de mingi, părînd gata să-l lovească. Zaragoza a adoptat acelaşi model. Atît la partida cu Getafe, cît şi la cea cu Almeria, copiii de mingi au trimis concomitent, în diverse rînduri, mai multe baloane pe teren pentru a-şi ajuta echipa în tentativa de a păstra avantajul minim, aşa cum s-a şi întîmplat.

602 euro e amenda standard dată de federaţia spaniolă pentru lansarea de mingi pe teren

FEDERAŢIA VREA MĂSURI
Forul de la Madrid a reacţionat mereu cînd au intervenit asemenea episoade. Nu a putut face însă mare lucru deoarece, potrivit regulamentului, nu poate aplica decît o amendă minoră. Caută însă să schimbe situaţia. Şefii federaţiei iberice au anunţat că se studiază posibilitatea ca doar al 4-lea arbitru să manevreze mingea la reintroducerea acesteia pe teren. Ori, dacă se menţine sistemul cu copii de mingi, amenzile să fie mult mai drastice.

EXEMPLU ŞI-N ITALIA
Serie A este un alt teritoriu în care copiii de mingi joacă un rol important. Un caz rămas celebru s-a petrecut în 2008. Puşti format de AS Roma, Gianluca Caprari chiar a devenit un mic erou: la meciul cu Palermo, cînd mingea ajunsese în afara gazonului, trimisă de oaspeţi, el a sărit dincolo de panourile publicitare, faptă interzisă de regulament, şi a aşezat rapid balonul pentru corner. Taddei a executat repede, iar Alessandro Mancini a înscris cu capul singurul gol al partidei. Atunci antrenor al romanilor, Luciano Spalletti a zis: "Copiii ştiu că ne place să batem repede şi ne ajută. Avem nevoie de munca tuturor pentru a cîştiga".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.