În aceste zile, la Bratislava şi Kosice, cele mai bune echipe din lume îşi dispută titlul mondial.Ce se ascunde însă în spatele gheţii din Slovacia?
Meciurile pot fi urmărite live pe Sport1 de luni pînă vineri de la ora 21:15 şi în weekend de la ora 17:15. România nu a organizat pînă acum nici un campionat mondial de top. În timp ce vecinii noştri mai îndepărtaţi sau mai apropiaţi trec prin astfel de experienţe organizatorice. Cel mai actual exemplu este Slovacia, care pentru două săptămîni adună toată emoţia mondială din hochei. Cu un buget ce ajunge la 10 milioane de euro, vrea să-i iasă tot cît mai bine.
La început au fost două patinoare. Unul la Bratislava şi altul la Kosice. Şi ce patinoare! Cu capacităţi de 9.766 de locuri, respectiv 8.347. Mai precis, mai întîi a fost arena din Bratislava construită în 1940. Pentru acest CM, slovacii au modernizat patinoarul pentru a lua ochii spectatorilor prezenţi la acest CM. Fratele mai mic din Kosice a fost inaugurat în 1960. Apoi s-au adăugat jucătorii celor 16 echipe prezente în Top Division. Şi de aici au decurs şi celelalte cerinţe. Pe întreaga durată a Campionatului Mondial (29 aprilie-15 mai) este nevoie de 64.000 de porţii de mîncare în Capitală şi de 28.000 de porţii la Kosice. 82.000 de sticle de 0.5 l cu apă sînt necesare pentru a potoli setea hocheiştilor.
O parte importată a acestor Mondiale o reprezintă şi voluntarii, care sînt în număr de 550. "I-am selectat cu grijă. Nu a fost uşor pentru că, din cei aproape două mii de oameni care s-au înscris, o mare parte din ei aveau ca obiectiv să vadă meciurile, cînd treaba lor ar trebui să fie alta", a spus Zuzana Janosova, managerul general care răspunde de voluntari. Media vîrstei acestora este de 25 de ani, dar cel mai vîrstnic dinte ei este Frantisek Stambersky, de 85 de ani, iar cel mai tînăr are 15 ani.
Transpiraţia şi încordarea hocheiştilor vor fi răsplătite la final cu nişte medalii speciale."M-am inspirat din distincţiile de la Jocurile Olimpice de la Torino, de la Beijing şi de la Vancouver, care au avut forme variate. Însă bugetele pentru aceste competiţii sînt enorme în comparaţie cu cele ale unor Campionate Mondiale, dar cred că am reuşit să facem nişte medalii elegante. Încă din 2001, organizatorii au fost lăsaţi să aleagă designul şi nu au mai fost nevoiţi să urmeze modelele anterioare, aşa că am decis să profităm de acest avantaj şi credem că vor fi populare", a spus Martin Zlesi, designerul distincţiilor.
Timp de 18 zile, slovaciii îşi vor susţine favoriţii pentru un titlu pe care nu l-au mai cucerit din 2002. Istoria însă nu e de partea lor, din 1986 o ţară care a găzduit CM nu a mai reuşit să se impună.
20.000 de euro este bugetul pe 2011 a Federaţiei Române de Hochei
290 de oameni vor asigura paza la aceste Campionate Mondiale
{{text}}