Analizînd 3.263 de recorduri mondiale, de la prima ediţie a JO pînă în 2007, opt cercetători francezi au observat că acestea se doboară tot mai rar şi la diferenţe tot mai mici. Predicţia e sumbră: într-o singură generaţie, sportivii îşi vor atinge barierele maxime!
Un colectiv format din opt cercetători francezi a realizat un studiu care pune în discuţie frontierele umane în sport. Concluzia: în 2027, jumătate dintre recorduri nu vor fi depăşite cu mai mult de 0,05%! Cu alte cuvinte, în curînd, ideea de performanţă în sport va trebui regîndită.
Recorduri tot mai puţine
Folosind calcule matematice complexe, s-a analizat progresia a 3.263 de recorduri mondiale, pentru cinci discipline olimpice (atletism, înot, haltere, ciclism, patinaj viteză), de-a lungul a 121 de ani. Scopul a fost determinarea numărului de noi recorduri mondiale raportat la numărul evenimentelor olimpice, de-a lungul timpului.
Şi au rezultat trei perioade de descreştere. Primele coincid cu războaiele mondiale, dar a treia debutează în anii '70 şi se manifestă şi în prezent. Coincidenţă sau nu, atunci apăreau protocoalele antidoping. Iar tendinţa se suprapune anilor '70 -'80, cînd ţările care furnizează 95% din recordurile mondiale (Rusia, SUA, Canada, Japonia) au înflorit economic. Nici măcar creşterea explozivă a numărului de ţări participante la JO n-a putut opri reculul: din '52 pînă în 2004, s-a ajuns de la 69 la 202 naţiuni prezente la Olimpiadă!
Campioni "la mustaţă"
Şi ritmul de îmbunătăţire a recordurilor mondiale e foarte scăzut: barierele sînt depăşite tot mai greu şi cu paşi din ce în ce mai mici. "În acest ritm, motto-ul olimpic «Mai repede, mai sus, mai puternic» ar putea ajunge în pericol în următorul deceniu. Ca să nu mai vorbim de impactul asupra condiţiilor de pregătire a sportivilor şi organizării competiţiilor", precizează Geoffroy Berthelot, unul dintre autori.
Sporturi noi sau de plăcere
Rezultatele acestui demers, dacă se vor adeveri, vor obliga sportul mondial să se reorienteze. "Organizaţiile sportive pot să creeze noi probe, să renunţe la cursa pentru recorduri mondiale, să favorizeze sportul mai puţin asociat cu performanţa pură sau să promoveze beneficiile activităţii fizice", precizează autorii studiului.
27 de ani e recordul de longevitate al unui record mondial în sport: proba atletică de 800 m feminin, Jarmila Kratochvilova (Cehia), 1983, Munchen
{{text}}