GSP special   •   Diverse   •   INEDIT

Nu se mai tem » Din ce în ce mai mulţi sportivi au recunoscut public că sînt homosexuali

+5 Foto
Rugbystul galez Gareth Thomas (foto: Reuters)

Articol de Oana Duşmănescu   —  miercuri, 11 mai 2011

Cum este să fii homosexual şi sportiv în acelaşi timp? Mulţi sportivi care au altă orientare sexuală decît cea acceptată în sensul larg de societate au preferat să-şi ascundă ani la rînd opţiunile de ruşine în faţa coechipierilor sau adversarilor, de teama de a nu fi excluşi sau din raţiuni de imagine. Dacă pe lesbiene lumea le-a privit cu mai multă înţelegere, bărbaţii homosexuali erau de neacceptat pe terenurile de fotbal, rugby sau baschet. În ultima vreme însă, din ce în ce mai mulţi gay au decis să arate că nu au motive să se teamă de ceea ce sînt, mărturisindu-şi public homosexualitatea.

Nedreptăţi şi sinucideri

În era noastră, primul care a recunoscut deschis că este homosexual a fost rugbystul galez Gareth Thomas. Thomas este o figură reprezentativă a naţionalei sale, de unde s-a retras în 2007. Acum are 37 de ani, iar viaţa de familie nu i-a fost nicidecum atît de glorioasă pe cît i-a fost cea profesională. Thomas a fost însurat cu o femeie, Jemma, din 2001 pînă în 2007. La finalizarea divorţului, în 2009, Gareth a recunoscut public că este gay, iar fosta lui soţie a fost prima care l-a sprijinit. Atunci, el declara: "Nu vreau să fiu cunoscut drept un rugbyst homosexual. Sînt sportiv, dar mai înainte de orice sînt om", declara el în 2009. Speranţa galezului este ca, pe viitor, tinerii jucători homosexuali să nu aibă probleme de integrare şi acceptare din partea celorlalţi.

Şi în fotbal cineva a recunoscut. Anton Hysen, un jucător de 21 de ani din liga a patra suedeză, care este şi lucrător în construcţii, şi-a făcut public secretul, în martie 2011. Anton este fan Liverpool şi, în ţara în care trăieşte, nu a avut probleme foarte mari din cauza homosexualităţii. Este al doilea fotbalist homosexual, după englezul Justin Fashanu, care declarase că este gay în 1990. Fashanu a avut o soartă tragică. În 1998, după ce s-a mutat în SUA, un adolescent l-a acuzat de abuz sexual. În luna mai a aceluiaşi an, Fashanu s-a spînzurat, la 37 de ani, lăsînd o scrisoare în care preciza că sexul cu cel care l-a adus în faţa justiţiei a fost consensual. Nici în Anglia nu i-a fost mai uşor. După ce a spus în presă că a avut o aventură cu un politician, familia lui l-a declarat un proscris. În fotbal, prejudecăţile sînt mari în continuare. Organizaţiile care luptă pentru drepturile comunităţii gay au contestat decizia FIFA de a acorda organizarea World Cup 2022 statului Qatar, unde homosexualitatea este în afara legii.


"Am fi priviţi ca nişte extratereştri"

Un alt sportiv care a admis public faptul că este homosexual este jucătorul englez de cricket Steven Davies. Iar în NBA John Amaechi, care a jucat la Orlando Magic şi Utah Jazz, a recunoscut public, în 2007, că este gay. Amaechi spunea: "Dacă te uiţi la campionatul nostru, minorităţile nu sînt foarte bine reprezentate. Nu prea există jucători hispanici sau americani asiatici. Deci nu ar trebui să fie o surpriză faptul că nu sînt nici homosexuali declaraţi. Ar fi ca o navă extraterestră care ar ateriza pe Pămînt. Întîi ar cauza teamă, apoi panică: nu ar şti lumea cum să ne gestioneze".

Lumea patinajului artistic are cel puţin 10 nume cunoscute de sportivi homosexuali. Rudy Galindo, medaliat cu bronz la Mondialele din 1996, este unul dintre ele. La fel, canadianul Brian Orser, dublu medaliat olimpic cu argint şi campion mondial în 1987. Orser s-a temut iniţial că dezvăluirea despre sexualitatea sa îi va distruge cariera, dar pînă la urmă a trecut peste acest obstacol şi a recunoscut public.

Campioni olimpici cu sorţi diferite


Poate cel mai celebru sportiv homosexual este Greg Louganis (51 de ani). Americanul de origine samoano-suedeză, adoptat de părinţi greci, este de patru ori medaliat cu aur la Olimpiade. El este faimosul săritor în apă care, în ciuda accidentului suferit cînd s-a dezechilibrat şi s-a lovit cu capul de platformă în preliminarii, a cucerit aurul la Seul, în 1988. Din păcate, în acelaşi an Louganis a fost testat HIV pozitiv. Louganis participă acum la concursuri canine cu cei trei cîini ai săi şi este antrenor de sărituri în apă la un club din California.

Mark Tewksbury a fost şi el campion olimpic la înot, la Barcelona, în 1992, în proba de 100 de metri spate. Canadianul este un avocat sonor al drepturilor homosexualilor şi o figură cunoscută şi apreciată în lumea sportivă din ţara sa. A lucrat şi ca ziarist, iar la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 va fi şeful de misiune olimpică a Canadei.

În total, peste 50 de competitori din cele mai diverse sporturi au recunoscut în mod public că sînt homosexuali. Înotul, schiul, hocheiul pe gheaţă, gimnastica, atletismul, boxul sau canotajul au reprezentanţi pe această listă. Majoritatea au declarat că au preferat să recunoască public acest amănunt din viaţa lor privată pentru a înlesni integrarea homosexualilor în sportul de înaltă performanţă.

 

 

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.