Liga 1

Cu o singură excepţie, Timişoara a pierdut toate meciurile decisive în ultimii 6 ani » Nu rezistă presiunii!

Articol de Radu Bichiş  —  vineri, 13 mai 2011

Bănăţenii au pierdut două finale de Cupă, un meci hotărîtor pentru titlu şi trei calificări europene



Timişoara nu e specialistă în a gestiona momentele decisive, clacînd de fiecare dată in istoria recentă, cu o singură excepţie, eliminarea Şahtiorului şi accederea în grupele Europa League, cu Sabău pe bancă, în vara lui 2009.

În 6 ani de cînd echipa e finanţată de Marian Iancu, Poli a avut 6 momente hotărîtoare, pe care le-a ratat rînd pe rînd. În 2007, Poli a ratat primul trofeu, Cupa României, fiind învinsă de Rapid chiar în Banat, după un sezon plin de convulsii. Timişorenii au alergat din provizorat în interimat pe banca tehnică, schimbînd 4 antrenori într-un singur sezon, jucînd finala cu Vali Velcea pe bancă, la prima lui provocare din carieră. Adus ca un factor de linişte în Banat, Dusan Uhrin a capotat la prima experienţă europeană, ratînd grupele UEFA în octombrie 2008 (1-2, 1-0), după ce a fost eliminat de Partizan Belgrad.


Finala răpită lui Balint
Gabi Balint a trăit cea mai dură experienţă la Timişoara, după ce a pierdut finala campionatului cu Unirea Urziceni (1-2), pe teren propriu, pe 31 mai 2009. Seara, la TV, Iancu l-a demis şi i-a răpit finala Cupei României, la care Poli, tot cu Velcea pe bancă, a capotat din nou, 3-0 cu CFR la Tg. Jiu, după un meci plin de incidente şi acuze de arbitraj. "Îmi aduc aminte că artizanii acelor meciuri în care adversarii au ieşit victorioşi au fost mereu arbitrii! Erau partide pe care le jucam 11 contra 14. Mi-e teamă să nu fie aceeaşi situaţie şi în meciul de duminică de la Galaţi!", a comentat Vali Velcea.


Excepţia Sabău
După ce l-a convins pe Sabău să preia echipa în vara lui 2009, Poli a reuşit cea mai mare performanţă cu Iancu finanţator, eliminarea deţinătoarei Cupei UEFA, Şahtior Doneţk din turul preliminar al Ligii Campionilor. Totuşi, bănăţenii nu s-au mai putut concentra la "dubla" cu Stuttgart (0-2, 0-0) şi au pierdut calificarea în grupele Ligii, mulţumindu-se cu Europa League, unde nu au trecut de faza grupelor. Deşi au ajuns şi anul trecut în Europa, Poli nu a putut trece de Manchester City, pierzînd ambele manşe (0-1, 0-2).


"Am investit 40 de milioane de euro în echipă şi nu avem nici o datorie, dar Mariusică Stan speră degeaba că nu vom putea juca în Ligă dacă-i batem. E greu pentru el să înţeleagă astfel de lucruri, el se înţelege cu Pădureanu"
Marian Iancu, patron Poli Timişoara


11 antrenori a schimbat Timişoara din ianuarie 2005, cînd echipa a fost preluată de Marian Iancu


16 puncte din derby-uri
Paradoxal, Timişoara nu a avut probleme în partidele cu miză din întrecerea internă în actualul sezon. În derby-uri, bănăţenii au contabilizat doar o singură înfrîngere, 2-3 în Giuleşti, unicul meci pierdut, de altfel, de elevii lui Uhrin în acest campionat. În rest, Poli a scos maximum de puncte cu CFR (3-2, 2-1), 4 puncte cu Vaslui (2-1, 1-1) şi a remizat cu Steaua (1-1, 0-0) şi Dinamo (0-0), reuşind să adune un total de 16 puncte. În plus, Poli a trecut fără probleme în tur de liderul Galaţi pe Bega, scor 2-0.


Se rejoacă Pandurii-Oţelul?
Războiul declaraţiilor dintre cele două echipe a continuat şi ieri, cînd Marian Iancu a anunţat că Pandurii-Oţelul se va rejuca după decizia TAS, deşi iniţial meciul fusese cîştigat de gălăţeni la "masa verde" prin neprogramarea oltenilor. "Să nu-şi facă acest personaj prea mari speranţe pentru că mai au de disputat 2 meciuri în deplasare şi sînt sigur că le va pierde pe amîndouă", a spus Iancu. "Iancu a venit cu o armată de avocaţi la FRF ca să-şi ia licenţa, dar eu cred că nu au nici o şansă", a replicat Marius Stan.


Ce loc a ocupat Poli în Liga 1
Sezonul 2005-2006 locul 8
Sezonul 2006-2007 locul 7
Sezonul 2007-2008 locul 6
Sezonul 2008-2009 locul 2
Sezonul 2009-2010 locul 5
Sezonul 2010-2011 ?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.