Majoritatea ţărilor europene nu agreează ideea de a-şi trimite sportivii la Tokyo, la Campionatele Mondiale
Peste două săptămîni, Federaţia Internaţională de Gimnastică va trebui să decidă dacă Mondialele din acest an, programate în perioada 7-14 octombrie, vor mai fi găzduite de Japonia, la Tokyo. Pînă atunci, numărul ţărilor care nu agreează ideea de a-şi trimite sportivii în această ţară se îngroaşă cu fiecare zi ce trece.
Ieri, Andrei Rodionenko, vicepreşedintele federaţiei ruse, una dintre puterile gimnasticii mondiale, şi-a făcut publice temerile legate de criza nucleară din arhipelagul nipon. "Este o problemă delicată, însă concluzia este că Rusia, ca şi majoritatea statelor europene, se pronunţă ferm împotriva trimiterii sportivilor ei în Japonia", a spus oficialul rus, adaugînd că Moscova este pregătită să găzduiască această competiţie, în cazul în care Japonia va renunţa la organizare.
Nici forul român nu agreează ideea de a-şi expune sportivii pericolelor din Japonia. "Din punctul nostru de vedere, ar fi mai bine ca locul de desfăşurare a Mondialelor să fie schimbat. Este o competiţie importantă, de calificare la Olimpiada din 2012, iar unele ţări au anunţat deja că părinţii gimnaştilor nu-şi vor lăsa copiii în Japonia", a declarat Adrian Stoica, preşedintele FRG.
"Nu vreau să mă nenorocesc ca om după ce merg în Japonia. Sănătatea este mai importantă decît toate medaliile din lume"
Sandra Izbaşa, campioană olimpică la sol
Noi scurgeri radioactive
Japonia se reface în prezent după cutremurul din 11 martie, urmat de valurile tsunami care au provocat moartea sau dispariţia a 28.000 de persoane, dar şi de criza nucleară de la centrala Fukushima. Operatorul TEPCO a anunţat ieri noi probleme, între care şi o scurgere radioactivă la unul dintre reactoare. Eşantioanele de apă de mare prelevate în apropierea centralei conţineau cesiu radioactiv la un nivel de 18.000 de ori mai mare decît normalul!
{{text}}