Liga 1

VIDEO Oţelul, 100 % succes! Cum? Cu localnici, fără vedete, cu salarii decente, cu cel mai mic buget din Europa fotbalistică

Bucuria oţelarilor a fost fără margini după victoria cu Poli, 2-1

Articol de Eduard Apostol  —  luni, 16 mai 2011

Oţelul Galaţi promovează un nou model de succes, aproape 100 % românesc: cum să devii campioană, în premieră, cu un buget modest, undeva la 5 milioane de euro anual, cu salarii decente, cu fotbalişti necunoscuţi făcuţi vedete pe terenul de fotbal. Probabil, dacă întrebi microbiştii români pe stradă despre numele fotbaliştilor de la Dunăre, nu vor reuşi să-ţi încropească o formulă de bază. Sau poate că nu vor fi în stare să enumere mai mult de 3-4 jucători, asta în cazul în care nu sînt din Galaţi.

Săraci, fără staruri, dar de Champions League
Elevii lui Dorinel Munteanu sînt aproape de o mare performanţă, cîştigarea în premieră a titlului, fără a fi mari staruri. Conform clasamentului UEFA, Liga 1 ar fi pe locul 14 între campionatele europene, iar Oţelul ar fi prima echipa campioană cu cel mai mic buget! Mai mult, la începutul acestui sezon, gruparea era privită cu scepticism, nu se ştia dacă va scăpa sau nu de retrogradare! Însă, mîna forte şi calmul lui Marius Stan, abnegaţia antrenorului Dorinel Munteanu şi dorinţa de a fi cineva a fiecărui jucător au dus la un incredibil succes pentru Oţelul şi pentru Galaţi.

Iată un scurt istoric al eroilor de la Dunăre, campioni deja înaintea meciului cu Astra, de sîmbătă, dacă nu cumva TAS prelungeşte aşteptarea:

Portari: Grahovac, poate numărul 1 din România
Branko Grahovac (27 de ani) - Bosniacul de 1,90 de metri a mai evoluat în trecut la FK Bratstvo, FK Zeta Golubovci, FK Zeljeznicar Sarajevo, Borac Cacak. I-a costat pe dunăreni 50.000 de euro. A bifat 32 de meciuri în acest sezon, fiind cel mai bun goal-keeper al turului. A încasat doar 25 de goluri, Galaţiul avînd a doua apărare din campionat, după cea a Rapidului.

Cristi Brăneţ (34 de ani) - A fost adus de la Poli Iaşi, după retrogradarea echipei, pentru a fi un portar cu experienţă, o dublură imediată dacă se accidentează Grahovac. A mai evoluat la Dunărea Galaţi, Laminorul Roman şi FC Vaslui.

Gabriel Abraham (20 de ani) - Un tînăr crescut la Galaţi, joacă pentru Oţelul II.

Fundaşi: Copiii Dunării
Sergiu Costin (32 de ani) - Căpitanul echipei şi, alături de Paraschiv, cel mai vechi component al formaţiei. Costin este unul dintre stîlpii defensivei şi a jucat 31 de meciuri în această ediţiei, reuşind un gol. Este cel mai experimentat fotbalist al lotului, cu 291 de partide la nivelul primei divizii. A mai jucat la Gloria Bistriţa, Unirea Dej şi Olimpia Satu Mare.
Cornel Rîpă (21 de ani) - Fundaşul dreapta a bifat 32 de partide în acest sezon. Chiar a marcat o dată. A ajuns şi la prima reprezentativă. Gălăţean get-beget, Rîpă este în vizorul granzilor din Capitală, este monitorizat şi de cluburi europene.
Cristian Sîrghi (25 de ani) - Stoperul a strîns 15 meciuri şi a reuşit două goluri în ediţia 2010-2011. Şi el este un produs al fotbalului gălăţean, a mai evoluat la Politehnica din localitate, a început să cocheteze cu echipa naţională.
Adrian Sălăgeanu (28 de ani) - Fundaşul stînga al dunărenilor, originar din Carei, a mai evoluat la formaţii modeste pînă să ajungă la Galaţi. A fost la Gloria Bistriţa, Olimpia Satu Mare şi Someşul Satu Mare. A fost unul dintre oamenii importanţi ai clubului, jucînd 29 de meciuri în Liga 1 şi marcînd un gol în acest an.
Milan Perendija (25 de ani) - Sîrbul era văzut cîndva un fotbalist de mare viitor, pe vreme cînd era junior la Partizan Belgrad, dar  abia la Oţelul a cunoscut succesul. A mai trecut pe la FK Vozdovac, FK Teleoptic, FK Vardar şi Rabotnicki Skopje. A bifat 22 de meciuri în această ediţie.
Samoel Cojoc (22 de ani) - Este "Bad Boy"! Se vede şi din atitudinea tînărului jucător. A întîrziat într-o noapte mai mult în oraş, alături de Antal, iar Dorinel Munteanu nu i-a iertat pe nici unul. Amendă şi cîte un loc în tribună. Cojoc este gălăţean şi a bifat 6 prezenţe în acest sezon, are 32 în total în prima ligă.
Laurenţiu Petean (23 de ani) - Gălăţean şi el, ca jumătate din defensiva Oţelului, a strîns primele 6 prezenţe în Liga 1 în acest sezon.
Constantin Mişelăricu (21 de ani) - A fost adus în iarnă de la Tulcea, încă n-a jucat în Liga 1, dar a prins lotul de 18.

Mijlocaşi: Au crescut în acest sezon
Liviu Antal (22 de ani) - A impresionat cu precădere în această primăvară, a înscris şi în "finala campionatului", cu Timişora (2-1). Este şi va fi unul dintre oamenii care dau speranţe la echipa naţională. Originar din Şimleul Silvaniei, Antal a mai evoluat la Concordia Chiajna şi la FCM Tîrgu Mureş. A fost adus pentru 60.000 de euro. Acum este cotat la circa două milioane de euro. A marcat 7 goluri în 27 de meciuri în Liga 1.
Gabriel Paraschiv (33 de ani) - A venit de la Petrolul Ploieşti în 2006 şi s-a afirmat la Galaţi, chiar dacă a mai fost dorit şi de Steaua. A revenit în urmă cu două săptămîni după accidentare şi a rezolvat meciurile cu U Craiova şi cu Braneşti. Are reuşite de efect, este un fotbalist de execuţie. A marcat 6 goluri în 26 de partide în acest sezon.
Gabriel Giurgiu (28 de ani) - Clujeanul este închizătorul perfect pentru Galaţi. A mai evoluat la Rubin Kazan, trecîndu-şi în palmares un titlu în Rusia, după care a revenit gratis la Oţelul care obţinuse 500.000 de euro din vînzarea lui. Deşi joacă defensiv, a punctat de 4 ori în 28 de partide.
Gabriel Viglianti (32 de ani) - Argentinianul din Cordoba a mai jucat la echipa locală, Racing, apoi la Bolivar. A înscris 3 goluri în 24 de meciuri. A ratat un penalty cu Gaz Metan (2-2) în minutul 90, în urmă cu două săptămîni, dar nici el, nici echipa nu au căzut după acel eveniment.
Laurenţiu Iorga (23 de ani) - Tînărul din Babadag a înscris 3 goluri în 27 de meciuri. A mai jucat doar la Granitul Babadag şi la Oţelul Galaţi II.
Laurenţiu Buş (24 de ani) - Un alt tînăr inventat la Galaţi. Chiar dacă nu este localnic, ci provine de la Cluj Napoca, Buş a oferit pasa decisivă la golul lui Pena, al victoriei, cu Timişoara. Are un gol în 8 meciuri de prima divizie, unul spectaculos, cu Branestiul (2-1).
Ionuţ Neagu (22 de ani) - Are 25 de meciuri în acest sezon, a jucat la închidere. Este un produs 100 % Oţelul Galaţi.
Silviu Ilie (23 de ani) - Alt gălăţean de succes, a reuşit două goluri importante pentru dunăreni în acest sezon, printre care unul, al victoriei, 2-1 în tur în Ştefan cel Mare, cînd Oţelul s-a instalat pe prima poziţie. A bifat 28 de meciuri în această ediţie.
John Ibeh (25 de ani) - Nigerianul a prins 8 meciuri şi un gol. În România a mai evoluat la UTA, după doi ani petrecuţi la echipe mediocre din Amtesterdam, la FC şi DWV.
Răzvan Ochiroşii (22 de ani) - E tot gălăţean şi devine campion în oraşul său. Nu a reuşit la Steaua, unde era dat ca mare speranţă în urmă cu 5 ani. A jucat mai mult în toamnă, bifînd 15 prezenţe.
Ioan Filip (22 de ani) - Fotbalistul care a crescut la FC Bihor a bifat primele minute în Liga 1 în acest an. Are 7 meciuri, a prins un culoar favorabil, fiind titular în ultimele etape. A fost achiziţionat pe o sumă modică, pe cîteva zeci de mii de euro.

Atacanţi: Pena, garantul succesului
Marius Pena (26 de ani) - A marcat 8 goluri, unul mai important decît celălalt, în 28 de partide. Cel mai cel, în "finala" cu Timişoara, reuşita victoriei. Nu a excelat pînă la Oţelul, a mai îmbrăcat tricoul celor de la FC Naţional, Rapid, Torpedo Moscova şi Concordia Chiajna. De cîte ori a înscris Pena, echipa n-a pierdut.
Bratislav Punesovac (23 de ani) - Sîrbul a fost adus de la FK Napredak Kruševac, fiind cel mai scump transfer al iernii pentru viitoarea campioană, 80.000 de euro. Încă nu s-a adaptat la Galaţi, reuşind doar un gol în 9 partide.
Csaba Borbely (31 de ani) - este unul dintre jucătorii experimentaţi la nivelul primelor două divizii. Orădeanul a mai jucat in orasul sau natal, la Astra, la Metalul Plopeni, la U Craiova, la FC National si la Bistrita. "Afară" a fost în Ungaria si in Siria. A marcat un gol in 7 meciuri in acest sezon.

100.000 de euro a investit Galaţiul în iarnă în transferurile de jucători, prin aducerea lui Punesovac, Mişelăricu şi Filip

90.000 de euro este cel mai salariu de la echipa gălăţeană, al lui Paraschiv

50.000 de euro este media salariilor fotbaliştilor dunărenilor





Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.