Fotbal   •   Liga 1   •   CRAIOVA

GSP.RO îţi explică drumul ”campioanei unei mari iubiri” către anonimat! Craiova e din nou în «B»!

Articol de Liviu Manolache   —  luni, 16 mai 2011

Universitatea Craiova a retrogradat pentru a doua oară în istoria sa în liga secundă.

Reveniţi în 2006 pe prima scenă după un sezon de B, "juveţii" au oscilat în cei cinci ani cu Adrian Mititelu la conducere de la lupta pentru o cupă europeană din 2008/2009, la neputinţa din 2010/2011. GSP vă prezintă un rezumat al evenimentelor petrecute la Craiova în stagiunea curentă, dar şi o retrospectivă pe puncte a principalelor aspecte ce au dus, iarăşi, "Ştiinţa" în a doua divizie.





1.Stagiile de pregătire

Salvată în ultimul moment de la retrogradare, Craiova a renunţat imediat după etapa a 34 a stagiunii trecute la cuplul Reghecampf & Biţă şi a pornit la drum în noul sezon cu Aurică ţicleanu. Instalarea fostului component al "Craiovei Maxima" a venit, mai degrabă, ca o soluţie de compromis datorită eşuării negocierilor cu Antonio Conceicao şi Abel Balbo. Pregătirea precompetiţională a consmenat anularea mai multor partide amicale printre acestea aflîndu-se şi cel mai important joc de verificare ce urma a se disputa contra italienilor de la Juventus. În locul unor adversari valoroşi s-au preferat dispute cu anonimii din ligi inferioare precum amatorii austrieci de la Sportklub Bischofshofen ori englezii de la Fleetwood Town FC (Liga a V-a). O situaţie relativ asemănătoare s-a întîlnit şi în pauza de iarnă.



2.Arbitrajul

Debutul ediţiei 2010/2011 a fost pentru olteni unul cu multe acuze adresate arbitrilor. Astfel, la finele partidei din runda inaugurală cu CFR oficialii "Ştiinţei" au acuzat neacordarea a două lovituri de pedeapsă. A urmat deplasarea în Ghencea, acolo unde "alb-albaştrilor" li s-a anulat un gol valabil marcat de M.Costea la scorul de 1-0 pentru "juveţi". Greşelile "cavalerilor în negru" au continuat pe toată durata turului, fapt ce face ca într-o analiză prezentată în iarnă de GSP, Universitatea să fie poziţionată în fruntea topului celor mai defavorizate echipe din prima parte a campionatului, nu mai puţin de 12 erori grave contabilizîndu-se în contul formaţiei patronate de Adrian Mititelu.



3.Ghinionul

Deşi, în multe partide, în special din tur, Craiova a etalat un joc ofensiv, ea nu a fructificat decît în mică masură ocaziile ivite. În schimb, combatanţii din teren au beneficiat de "Zeiţa furtună" în duelurile cu "juveţii". De reamintit, faptul că Steaua a obţinut două victorii în stagiunea curentă după ce în ambele jocuri golurile ce au închis tabela au fost marcate cu ajutorul barelor, atît Surdu cît şi Bilaşco profitînd de faptul că balonul a ajuns la ei din stîlpii porţii apărate de S.Lung jr.



4.Problemele financiare

Lipsa unor investiţii în jucători cu experienţă, plus problemele privind plata salariilor au creat tensiuni în rîndul componenţilor lotului. Astfel, o parte din fotbalişti au depus memorii şi au părăsit echipa, în timp ce alţii au fost lăsaţi să plece liberi. Divergenţele financiare au reprezentat şi un punct de bază al disputei dintre Adrian Mititelu şi Victor Piţurcă, fostul selecţioner cerînd încă de la începutul mandatului său în Bănie ca plăţile să fie efectuate la timp precum şi garanţii privind asigurarea unui buget pentru transferuri în pauza de iarnă.



5. Lotul slab numeric şi valoric

În prima parte a campionatului Universitatea a folosit numai 22 de jucători, un număr mic pentru o echipă cu pretenţii. Din aceştia, Fl Costea a bifat puţine meciuri, David Lopes a semnat cu doar cîteva zile înaintea startului sezonului, iar Dorel Stoica şi Stanca au sosit în plină competiţie. Startul returului nu i-a mai găsit în Bănie pe Găman, Iliev, Bărboianu, Dilevski, Gargorov, Alex Piţurcă, Wobay şi Stanca. A urmat accidentarea lui Mădălin Ciucă, dar şi a lui W.Lopez, ambii folosiţi de Napoli în startul returului. Apoi, necesitatea de lichidităţi au dus la vînzarea lui Mihai Costea la Steaua.  În locul lor, au fost utilizaţi zece jucători noi, patru străini şi şase tineri, din care cel mai vîrstnic Vlad Bujor -22 ani.



6. Tensiunile din cadrul lotului

Pe durata întregului sezon, "au curs" din interiorul clubului o serie de informaţii legate de diferite conflicte ivite între jucători. Astfel, au fost zvonuri privind certuri între străinii echipei şi fraţii Costea, ultimii doi precum şi Prepeliţă au fost acuzaţi chiar şi de fostul selecţioner ca fiind cei ce împart legea în vestiar. Tot la capitolul "tensiuni" au intrat şi problemele din "perioada Piţurcă". Atunci, mai mulţi fotbalişti printre care S.Lung, Firţulescu, Gîngioveanu sau M.Costea au pierdut siguranţa postului de titular, iar lui Prepeliţă i s-a luat banderola de căpitan.



7.Instabilitatea băncii tehnice

Instalarea lui Ţicleanu şi înlăturarea acestuia după cinci jocuri, aducerea lui Victor Piţurcă şi scandalul ce a încheiat colaborarea dintre tehnician şi patron, venirea şi plecarea lui Napoli, reapelarea la Reghecampf şi "Chiose" au afectat inevitabil jocul oltenilor. Foarte important în dezechilibrul evoluţiei "alb-albaştrilor" a fost momentul conflictulul dintre patron şi ex-selecţionerul României, cel din urmă fiind văzut la instalare drept un salvator, în special, datorită proiectului prezentat. În mandatul lui Piţurcă, Universitatea s-a aflat cel mai sus în clasament, în runda a 13-a situîndu-se pe locul 7, la doar două puncte de Steaua.



8.Conflict Adrian Mititelu - autorităţile locale

Dacă la alte echipe există susţinere din partea autorităţilor locale, la Craiova, în ultimii ani, neînţelegerile acestora cu Adrian Mititelu au devenit de notorietate, acuzele din ambele părţi neîncetînd sub nicio formă. Sezonul a început pe arena din Severin şi doar sosirea lui Piţurcă a făcut ca Universitatea să revină pe "I.Oblemenco". Evenimentele din iarnă au dat naştere altor episoade şi critici ce au agravat şi mai mult liniştea şi stabilitatea grupării "alb-albastre".



9.Conflict Adrian Mititelu - LPF

Patronul Universităţii a făcut pe durata stagiunii curente în mai multe rînduri opoziţie cu ideile promovate de către cei de la LPF. În plus, a intrat direct în conflict cu Dumitru Dragomir aducîndu-i acestuia o serie de acuze privind influenţa preşedintelui Ligii asupra unor decizii nefavorabile date de comisii la adresa Craiovei. Pentru toate, Mititelu s-a ales cu un şir lung de amenzi şi penalizări.



10.Suporterii

Încrederea în proiectul Piţurcă i-a adus pe pătimaşii fani ai "Ştiinţei" la stadion. Astfel, în cele şase jocuri disputate pe teren propriu în tribunele fostului Central s-au înregistrat peste 15000 de spectatori la fiecare partidă. Nu la fel au stat lucrurile în retur, cînd, deşi într-o situaţie critică, echipa  a avut o medie de numai 3200 spectatori/meci.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.