Europa League

Săpunaru poate cuceri astăzi cu Porto primul său trofeu european » Europa Queen League

+3 Foto
Cristi Săpunaru poate face "tripla" în numai o lună: titlul şi Cupa Portugaliei, plus Europa League Foto: Guliver/GettyImages

Articol de Cristian Roman   —  miercuri, 18 mai 2011

Prima vizită a unui monarh britanic în Irlanda după o sută de ani a eclipsat bucuria localnicilor pentru organizarea finalei de azi

Cartierul Ballsbridge e un fel de Primăverii al Dublinului. Liniştit, bogat, calm. Aici, cuplurile posh îşi beau cafeaua la terasă într-o zi normală a săptămînii la 11 dimineaţa, fotomodele celebre ies la alergat printre case şi străduţe şi tot aici mastodontul Aviva Stadium, acoperit complet de sticlă, pare teleportat direct din viitor.



Securitate pentru Elisabeta a II-a!

Ieri, cu o zi înaintea finalei, doar cîţiva ziarişti străini ce căutau centrul de acreditare aminteau de existenţa meciului de astăzi. Iar motivul pentru care finala Europa League a căzut pe planul secund la Dublin îl reprezintă prima vizită a unui monarh britanic în Irlanda de la obţinerea independenţei. Precedenta fusese acum exact un secol. Ultimul, George al V-lea, în 1911.



Vizita Reginei Elisabeta a II-a a mobilizat mai multă poliţie şi organizare decît 5 finale de Europa League, în timp ce ziarele şi programele radio-TV au acordat spaţii ultimului act lusitan din această seară numai de la paginile 5 în jos.



Se joacă pe Dublin Arena

Ceva e schimbat însă la arenă: sponsorul Aviva, care a plătit în 2009 suma de 45 de milioane de euro pentru a-şi ancora o imensă emblemă pe acoperişul arenei, pentru 10 ani, s-a văzut îndepărtat, cerinţele UEFA precizînd clar ca nici un nume comercial să nu se găsească în acel loc. Aşa că Aviva Stadium a devenit pentru cîteva zile Dublin Arena, spre amuzamentul irlandezilor.



Puţină agitaţie legată de partidă a putut fi întîlnită ieri în centrul Dublinului, acolo unde, pe lîngă cordoane de securitate, străzi blocate şi mii de poliţişti în patrulare, sponsorii finalei au instalat diferite arene interactive de joacă pentru pasionaţi: fusbal sau driblinguri filmate cu camere speciale.



30.000 de străini

Fanii celor două echipe lusitane s-au lăsat aşteptaţi, majoritatea urmînd să sosească astăzi. Totuşi, cîţiva suporteri ai lui FC Porto au venit deja şi au luat calea puburilor şi a magazinelor de suveniruri. Şi fiindcă numărul susţinătorilor din ţara lui Camoes nu va fi atît de mare, ieri încă se mai găseau bilete de vînzare pe mai multe siteuri oficiale. Fuseseră returnate de partea portugheză.



Chiar şi aşa, gazdele irlandeze estimează la 30.000 numărul turiştilor străini care vor fi azi la Dublin pentru marea finală. Oare cîţi vor veni anul viitor la Bucureşti?





10.000 de poliţişti sînt prezenţi azi la Dublin pentru vizita Reginei şi pentru finala Europa League



30 de milioane de euro au fost cheltuite pentru securitate



213,6% este procentul cu care a a crescut cota de piaţă a jucătorilor de la Braga (de la 13,2 la 41,5 milioane de euro)



49,6% este procentul cu care a crescut cota de piaţă a jucătorilor lui FC Porto (de la 158,7 la 237,5 milioane de euro)



3 milioane de euro este premiul oferit învingătoarei; finalista cîştigă două milioane



12 mii de fani ai lui Porto vor fi la Dublin; acelaşi număr de bilete a primit şi Braga, dar o parte a fost returnată la UEFA





Săpunaru e titular

La 2 ani după ce Şahtiorul lui Mircea Lucescu şi Raţ cucerea ultima ediţie a Cupei UEFA şi anul următor succesului reuşit de Chivu cu Inter în finala Champions League, un alt român joacă titular în finală. Cristi Săpunaru va bifa diseară al 11-lea meci în actuala ediţie de Europa League. Dacă triumfă contra Bragăi, fundaşul dreapta îşi trece în palmares al şaptelea trofeu cu Porto, după cele două titluri, două Cupe şi două Supercupe ale Portugaliei obţinute în două sezoane şi jumătate.



Vrea mărire de salariu

Finala Europa League reprezintă pentru Săpunaru un bun prilej de a-i convinge pe şefii lui FC Porto să-i extindă contractul scadent în 2013 şi să-i mărească salariul anual de 400.000 de euro. Fundaşul dreapta are stabilită o clauză de reziliere de 25 de milioane de euro. Campioana Portugaliei a plătit 6 milioane de euro, în 2008, pentru transferul lui Săpunaru de la Rapid. "Tricolorul" are mai multe oferte, dar lusitanii nu vor să-l vîndă. Bayern Munchen a oferit 12 milioane de euro. (Viorel Tudorache)



FRF şi primarul la Dublin

De luni, întreg Comitetul de Organizare a finalei Europa League 2012 de la Bucureşti se află în capitala Irlandei pentru ultimul act lusitan. Delegaţia este condusă de preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi de directorul general Ionuţ Lupescu. Ieri, a sosit la Dublin şi primarul Sorin Oprescu, acesta urmînd să asiste, de asemenea, la finala Porto - Braga.



Scrisoare de susţinere pentru Domingos

Antrenorii finalistelor sînt legaţi de o veche prietenie, datînd din perioada FC Porto. Se întîmpla în 1994. Villas-Boas, care avea doar 17 ani!, a intervenit la "principalul" Bobby Robson ca să-l bage în echipă pe Domingos, punîndu-i o scrisoare la cutia poştală. "Paciencia a dat un impuls carierei mele. Mi-a permis să-l abordez pe domnul Robson ca să-mi exprim nemulţumirea că Domingos nu juca. Era un vîrf subţirel. Avea un stil creativ, dribla bine, dezechilibra apărările şi avea un farmec aparte. Acum este unul dintre cei mai mari antrenori portughezi", l-a lăudat tehnicianul lui FC Porto.



Braga avea cotă 101

FC Porto era cotată cu şansa a 17-a la cîştigarea Europa League, mult în urma marii favorite, Manchester City. La startul campaniei, City avea cota 6.50 la Sportingbet şi Porto, 20.00. Iar Braga, care a venit din Liga Campionilor, avea cota 101.00 în momentul în care s-a alăturat competiţiei. Pentru finală, bookmakerii au stabilit cota 1.60 pentru ca FC Porto să se impună după 90 de minute, însă aceasta a scăzut la 1.45 din cauza numărului mare de pariuri efectuate. (Dan Bâra)











Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.