Copiii din Grădinari au sărbătorit cu fast victoria idolului lor
Ce ironie! La doar 98 de km de Timişoara, un sat întreg exultă după ce Galaţiul a luat primul său titlu din istorie. La Grădinari, toţi vorbesc de performanţa lui Dorinel, pentru că antrenorul Oţelului e mîndria localnicilor. Cosmin e îmbujorat de la atîta zbenguială. A dat fuga rapid în şcoala aflată la doi paşi de drumul principal, unde puştii din clasa a 4-a au făcut ochii mari. "Ne-a demonstrat că un sătean din Grădinari poate ajunge campion. Ne-a readus speranţa!", s-au încurajat elevii.
Mesajul din Grădinari
La îndemnul învăţătoarei, care a întrerupt ora de română, copiii s-au strîns în faţa tablei pentru a-i transmite un mesaj emoţionant antrenorului moldovenilor: "Felicitări, Dorinel! Te aşteptăm în Grădinari pentru că eşti idolul nostru". Dascălul copiilor a găsit rapid tema viitoarei lecţii: "Cred că de acum trebuie să facem o oră specială în care să predăm lecţia «Dorinel Munteanu». M-aş bucura ca elevii să înveţe cît mai multe despre el pentru că este un om cu care trebuie să ne mîndrim", spune Nicoleta Fuicu.
În doar cîteva minute, toţi elevii din satul natal al "Neamţului" au încins o miuţă. Marcel Merşa, profesorul de matematică, a fost coleg de şcoală cu Dorinel. "Era un băiat cuminte şi îmi aduc aminte că mama sa lucra ca femeie de serviciu şi îl aducea de la 6 dimineaţa la şcoală. Cum el începea cursurile mai tîrziu, stătea tot timpul şi bătea mingea chiar în curtea în care acum se joacă copiii", şi-a amintit Merşa.
"M-am rugat pentru el"
Părintele Vichentie Molin pare surprins de agitaţia care a cuprins satul Grădinari. "Mama sa a fost o femeie extraordinară, a luptat toată viaţa pentru el. Îmi aduc aminte că Dorinel avea de mers vreo 15 minute pînă la şcoală şi de fiecare dată cînd îl vedeam era cu mingea la picior. A avut un har de la Dumnezeu care l-a ajutat foarte mult în viaţă, iar el Îl are mereu pe Dumnezeu în suflet. Nu vreau să bravez, dar, în ziua meciului, am spus în taină o rugăciune pentru consăteanul meu", povesteşte preotul satului.
[CITEŞTE AICI O POEZIE DEDICATĂ LUI DORINEL DE PROFESORUL DE ROMÂNĂ]
De unde i se trage porecla?
Poreclit "Neamţul" datorită originilor mamei sale decedate, Dorinel Munteanu are în continuare mulţi prieteni în satul natal. Gheorghe Cahniţă, unul din înstăriţii locului, povesteşte detalii inedite despre viaţa celui mai selecţionat jucător din istoria "naţionalei": "A moştenit încă de mic rigurozitatea şi perfecţiunea mamei sale. I-a dat o educaţie foarte bună, mereu şi-a dorit ca să fie ordonat, iar asta s-a văzut chiar şi pe terenul de fotbal, iar mai tîrziu pe banca de antrenor. Uneori mă minunez şi încă mă întreb ce mai caută într-un campionat ca al nostru".
Aşteptat la vînătoare
Deşi nu ajunge atît de des pe cît şi-ar dori în satul natal, Dorinel Munteanu se relaxează mereu la o partidă de vînătoare: "Este foarte pasionat de vînătoare şi nu ratează niciodată ocazia să ieşim atunci cînd vine acasă. Chiar şi pe cîmp este extrem de disciplinat şi nu are ifose că el e Dorinel şi trebuie să ascultăm de el. Este foarte disciplinat şi ştie care sînt riscurile unui pas greşit", explică Gheorghe Cahniţă.
Gestul lui Dorinel
"Gazeta" a ajuns şi la casa copilăriei lui Dorinel Munteanu, unde vecinele în vîrstă au avut doar cuvinte de laudă despre fostul lor consătean. Sătenii au dezvăluit că antrenorul campioanei a permis unei familii să locuiască în casa copilăriei cu două condiţii: "Nu le-a cerut bani sau alte bunuri în schimb. I-a rugat doar să aibă grijă de casă şi să se mai îngrijească de locul de veci al mamei sale", au povestit aceştia.
Atraşi de Ligă
Un puşti îndrăzneţ nu s-a putut abţine şi a ţinut cu tot dinadinsul să îi transmită un mesaj lui Dorinel Munteanu. Şi-a aşezat tacticos mingea şi a şutat perfect în poarta apărată de un coleg al său: "Dorinel, nu mai ai nevoie de vreun jucător pentru Champions League? Sînt dispus la orice, stau chiar şi pe bancă, dar vreau să aud acea melodie de pe teren!" e mesajul lui Răzvan Cătană.
{{text}}