Media de vîrstă a achiziţiilor e cu trei ani mai mică, iar a înălţimii cu doi centimetri mai scăzută, însă prestaţiile "transferaţilor" au fost mult superioare, aceştia reuşind un număr dublu de goluri
Steaua are 5 transferuri certe, Matei, Mihai Costea, Wires, Dorinel Popa şi Rusescu, şi 3 foarte aproape de a fi finalizate: Moraes, Mrdakovici şi Tatu. Tocmai pentru că sînt foarte multe nume noi şi pentru că în Ghencea se anunţă încă o "revoluţie" în lot, ca şi în vara trecută, GSP face astăzi o comparaţie între fiecare dintre cei 8 care vin şi cei care se află acum în Ghencea şi evoluează pe postul respectiv.
Concluzia generală? Achiziţiile sînt în primul rînd mai tinere, avînd o medie de vîrstă de doar 24,7 ani, în timp ce "concurenţii" direcţi au 27,4 ani. Apoi, sînt jucători mai scunzi, cu o medie de înălţime de 1,78 metri, faţă de 1,80 metri cît au cei pe care urmează să-i înlocuiască în Ghencea.
Totuşi, diferenţa cea mai mare e la evoluţiile din acest sezon: cei aduşi au evoluat mai multe meciuri, cu o medie de aproape 30 de jocuri de fotbalist, faţă de doar 25,8, media celor din Ghencea. În plus, cele 8 achiziţii au marcat împreună 53 de goluri, aproape dublu faţă de Surdu, Dică, Bilaşco şi compania, care au reuşit doar 29!
1. Gabi Matei versus Eder Bonfim: Aproape egali, însă îi despart 9 ani
Pe cifre sînt aproape la fel, numai că noua achiziţie a Stelei e un cîştig faţă de Bonfim din două puncte de vedere. Primul: a reuşit aceiaşi parametri cu ai fundaşului dreapta de la Steaua evoluînd la o echipă care s-a luptat pentru evitarea retrogradării. Al doilea: are cu 9 ani mai puţin decît Bonfim.
G. Matei (21 de ani) <> Bonfim (30 de ani)
26 Meciuri 26
0/1 Goluri / Pase de gol 1/2
6 Cartonaşe galbene 4
5,40 Media notelor GSP 5,38
"Gabi Matei nu numai că va deveni un fotbalist foarte important la Steaua, dar în maximum 3 ani va ajunge titularul indiscutabil al echipei naţionale"
Gigi Becali, patron Steaua
2. Wires versus Ricardo: primul a jucat mai mult
Achiziţia Stelei e peste Ricardo dintr-un punct de vedere extrafotbalistic: e un familist convins, viaţa lui extrasportivă e exemplară, exact la polul opus faţă de cea a lui Ricardo. Poate tocmai de aceea, a jucat mult mai mult în acest sezon.
Wires (28) <> Ricardo (29)
30 Meciuri 23
29 Titular 18
2 Pase de gol 1
8 Cartonaşe galbene 8
"Wires seamănă cu Bourceanu. Nu e tehnic, dar e puternic, recuperează multe baloane şi aleargă nonstop"
Tony, fost jucător CFR Cluj
3. Mihai Costea versus Surdu: olteanul e sub Romică
Fostul fotbalist al Craiovei nu-l depăşeşte pe Surdu la nici unul dintre cele 4 capitole. A jucat mai puţin, deşi e mai tînăr cu 4 ani, a marcat jumătate din golurile lui Surdu şi are şi o medie a notelor mai slabă.
M. Costea (23) <> Surdu (27)
29 Meciuri 32
2 Goluri 4
5 Pase de gol 5
5,41 Media GSP 5,75
1,4 milioane de euro a costat Mihai Costea, U Craiova rămînînd în continuare cu 40 la sută din el
4. Junior Moraes versus Dică: brazilianul, "mai marcator"
E poate cea mai interesantă comparaţie. Brazilianul n-a jucat decît în prima jumătate a sezonului, la Bistriţa, cînd a făcut senzaţie. A evoluat atunci aproape toate minutele, în timp ce Dică are doar două meciuri ca integralist în ultimul an. În plus, Moraes e mult mai tînăr şi a marcat aproape de două ori mai multe goluri decît Dică, în acelaşi număr de meciuri, 18.
Moraes (24) <> Dică (31)
18 Meciuri 18
1.464 Minute 990
10 Goluri 6
6,50 Media GSP 5,82
5. Tatu versus Maicon: un plus pentru atacantul lui Beira Mar
Ca să-l păstreze pe Maicon, Steaua ar trebui să achite 800.000 de euro, pe lîngă cei 200.000 deja daţi pentru împrumut. Tatu vine liber, iar sezonul lui a fost peste al lui Maicon, chiar dacă are doar cu un gol mai mult marcat faţă de actualul stelist, la care au fost contabilizate şi golurile reuşite în Liga secundă pentru Steaua II.
Tatu (29) <> Maicon (23)
34 Meciuri 26
26 Titular 21
10 Goluri 9
"Pe Tatu, la felul cum arată, l-aş compara cu Jean Vlădoiu, dar la modul în care evoluează e copia fidelă a lui Gigel Bucur"
Marcel Popescu, impresar
6. Mrdakovici versus Bilaşco: sîrbul îi dă KO lui "Bilă"
E comparaţia cel mai net defavorabilă celui care se află acum în lotul Stelei. Bilaşco a jucat 39 de meciuri oficiale, 29 pentru Steaua şi restul pentru Urziceni şi, cu toate acestea, a marcat mai puţin de un sfert din golurile reuşite de Mrdakovici, care a evoluat pentru o echipă, Apollon Limassol, care nu e de top în Cipru.
Mrdakovici (29) <> Bilaşco (29)
36 Meciuri 39
29 Titular 31
25 Goluri 6
1,87 metri are Mrdakovici, care va deveni cel mai înalt fotbalist ofensiv al Stelei
7. Rusescu versus Onofraş: doar anii îi separă
Dacă Steaua ia în considerare doar cifrele, nu a realizat nimic că-l va pune pe Rusescu în locul lui Onofraş. Dacă însă priveşte în viitor, atunci balanţa înclină serios: Rusescu face în iulie 23 de ani, în timp ce Onofraş împlineşte în august 31 de ani.
Rusescu (22) <> Onofraş (30)
31 Meciuri 25
3 Goluri 3
1 Pase de gol 1
5,87 Media GSP 5,21
4 kilograme peste greutatea normală are în acest moment Rusescu, care după operaţia suferită anul trecut n-a mai reuşit să ajungă la greutatea iniţială
8. Dorinel Popa versus Răduţ şi Marinescu: Dorinel îi surclasează
E comparaţia poate cea mai surprinzătoare. Amîndoi mijlocaşii centrali ofensivi ai Stelei din acest sezon au reuşite cu mult inferioare unui mijlocaş de la Victoria Brăneşti, echipă care joacă în ofensivă, în medie, poate o treime din baloanele Stelei.
D. Popa (22) <> Răduţ (21) Marinescu (26)
30 Meciuri 27 27
3 Goluri 0 0
4 Pase de gol 2 1
5,77 Media GSP 5,54 5,60
8 mijlocaşi centrali au evoluat la Steaua în acest sezon, Răduţ, Marinescu, Anghelov, Păcurar, Bicfalvi, Brandan, Apostol şi Dorel Stoica, toţi marcînd împreună două goluri, în timp ce Dorinel Popa a înscris de 3 ori
Doar 4 din 24 de transferuri au confirmat
În sezonul care se va încheia astăzi, Steaua a transferat nu mai puţin de 24 de jucători. În funcţie de evoluţiile lor, ei se împart în 3 categorii:
Confirmări: Geraldo, Gardoş, Latovlevici, Brandan
Nici confirmare, nici dezamăgire: Martinovici, Răduţ, Marinescu, Iliev, Stanca, Dică, Maicon, D. Stoica
Mare deziluzie: Todorov, Abrudan, Anghelov, Păcurar, C. Matei , Bonfim, Galamaz, Apostol, Onofraş, Bilaşco, Ricardo, Burdujan
{{text}}